kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Офіційно > Влада 

Відповідальність за корупційні правопорушення посилено!

До відома громадян: 14 жовтня 2014 року Верховна Рада України прийняла новий і по своїй суті дійсно реформаційний Закон України "Про Національне антикорупційне бюро України" № 1698 VII, відповідно до якого законодавець істотно посилив кримінальну відповідальність осіб за вчинення ними корупційних злочинів.

Вказані зміни зазначені в п. 2 розділу ІІ «Прикінцевих положень» вказаного Закону і почали діяти з 26 січня 2015 року, тобто з дня набрання останнім чинності.

До речі, завдяки внесеним змінам, тепер в нашому законодавстві вперше і чітко закріплено поняття "корупційних правопорушень". Так, відповідно до примітки до ст. 45 КК України, корупційними вважаються злочини, передбачені ч. 2 ст. 191, ч. 2 ст. 262, ч. 2 ст. 308, ч. 2 ст. 312, ч. 2 ст. 313, ч. 2 ст. 320, ч. 1 ст. 357, ч. 2 ст. 410, у випадку їх вчинення шляхом зловживання службовим становищем (тобто, у випаду їх вчинення спеціальними суб'єктами злочину – службовими особами шляхом зловживання останніми своїм службовим становищем), а також злочини, передбачені ст. ст. 354, 364, 364-1, 365-2, 368-370 КК ("чисто" корупційні злочини, що визнаватимуться такими незалежно від суб'єктів їх вчинення).

Тепер же, власне, про посилення кримінальної відповідальності за вчинення вказаних правопорушень.

В першу чергу слід відзначити, що після 26 січня 2015 року до корупціонерів не можна буде застосувати положення ст. 69 КК України, що передбачає призначення винній особі більш м'якого покарання, ніж це передбачено законом за вчинення кримінального правопорушення.

Крім того, до таких осіб не можна буде застосувати і положення         ст. ст. 45, 46, 47, 48 КК України, що передбачають підстави і умови звільнення від кримінальної відповідальності (зокрема, у зв’язку з: дійовим каяттям, примиренням винного з потерпілим, передачею особи на поруки, зміною обстановки).

Не залежно від тяжкості злочину, особу, що вчинила корупційний злочин, на сьогоднішній день не можна звільнити від покарання в порядку, визначеному ст. 74 КК України, тобто за "бездоганну поведінку і сумлінне ставлення до праці".

Крім того, особа, винна у вчиненні корупційного правопорушення, позбавляється можливості бути звільненою від відбування покарання з випробуванням (у порядку ст. 75 КК України), навіть якщо злочин вчинила вагітна жінка або жінка, що має дітей віком до 7 років (у поряду     ст. 79 КК України).

Важливо відмітити, що відповідно до нової редакції п. 2 ч. 3 ст. 81 КК України, умовно-дострокове звільнення особи, що вчинила корупційне правопорушення, від відбування покарання, буде застосовуватись лише після фактичного відбуття останньою не менше 2/3 строку покарання, призначеного судом за корупційний злочин середньої тяжкості, умисний тяжкий чи необережний особливо тяжкий злочин.

          Заміна невідбутої частини покарання більш м'яким для засуджених корупціонерів буде можлива лише після фактичного відбуття ними не менше 1/2 покарання, призначеного судом за корупційний злочин середньої тяжкості, умисний тяжкий злочин чи необережний особливо тяжкий злочин (відповідно до змін, внесених до п. 2 ч. 4 ст. 82 КК України).

          Майже не можливо буде застосувати до осіб, винних у корупційних діяннях, амністії та актів помилування.

           Так, згідно нової редакції ч. 4 ст. 86 КК України особи, визнані винними у вчиненні корупційних злочинів, вироки стосовно яких не набрали законної сили, не можуть бути звільнені від відбування покарання, а особи, вироки стосовно яких набрали законної сили, - не можуть бути повністю звільнені законом про амністію від відбування покарання. Зазначені особи можуть бути звільнені від відбування покарання після фактичного відбуття ними строків, встановлених ч. 3 ст. 81 КК (тобто, не менше 2/3 строку призначеного покарання).

          Помилування особи, засудженої за вчинення корупційного злочину, у поряду ст. 87 КК України можливе лише після фактичного відбуття ними строків, встановлених ч. 3 ст. 81 КК (тобто, знову ж таки, не менше 2/3 строку призначеного покарання).

          Значні зміни Закон передбачив і в аспекті питань, що стосуються і строків погашення та зняття судимості. Щоправда, у випадку з корупційними злочинами – у частині застосування додаткової санкції у вигляді позбавлення права обіймати певні посади.

          Так, вже чинна на сьогоднішній день редакція ст. 89 КК України передбачає, що для осіб, яких позбавлено права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, як покарання за вчинення корупційного правопорушення, судимість буде вважатися погашеною, тільки якщо вони протягом року з дня відбуття покарання (основного і додаткового) не вчинять нового злочину (п. 5     ст. 89 КК України).  В той час як за старою редакцією вказаної статті особи, які були засуджені до вказаного виду покарання, визнавались такими, що не мають судимості, одразу після виконання покарання.

          Крім того, зняття судимості до закінчення строків, зазначених в      ст. 89 КК, за вчинення корупційних кримінальних правопорушень, незалежно від їх ступеню тяжкості, застосовуватись не буде (ч. 2 ст. 91 КК України).

Слід відзначити, що вказані реформаційні зміни в законодавстві про "посилену" кримінальну відповідальність осіб, що вчинили корупційні злочини,  неодмінно позначаться і на більш виваженому підході до їх викриття, розслідування і попередження.

 

WayBe

27 лютого 2015, 16:09

Теги статті:
прокуратура  закон  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"