kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Міські новини 

Як рятували Королівську криницю

  Пройшли віки та легенда Королівської криниці жива… Її вода, як і в давнину,  вгамовує жагу канівчан. За результатами дослідження 22 квітня 2010 року проведеного Канівською рай санепідемстанцією якість води з лісового джерела Королівська криниця повністю відповідає вимогам ГОСТ 2874-82 «Вода питна. Гігієнічні вимоги. Контроль за якістю».

24 квітня 2010 року біля лісового джерела Королівська криниця, на околиці Канева пройшла народна толока з впорядкування місцевості, очищення від минулорічних гілок та чагарників, як самого джерела так і облаштування підходу до яру та доріжки по його дну.

На заклик ентузіастів (див. Дніпрову зірку № 11-12 від 05.02.2010р. та № 33-34 від 23.04.2010р.), який підтримала громадська організація «Фонд розвитку «Шевченків край» (голова Яків Прогнімак), міськвиконком, підприємці та просто небайдужі люди відгукнулося понад 50(!) осіб. Без перебільшення ця подія вирізняється із числа просто собі суботника по очищенню сміття – це була справжня ТОЛОКА!

Олександр Крижанівський та Микола Підгайний із сусідами забезпечили інструментами (працювало відразу три бензопилки), підприємці з Канева - Олександр Коляда, Олександр Білецький, Ігор та Олег Сухобруси, Олександр Семенович, Борис Баранов допомогли інвентарем, будматеріалами, надали транспорт та придбали кашу, яку смачно приготувала Ольга Крижанівська. По юному працювали Сергій Кривенко, Іван Забродський та  Володимир Гордієнко, не відставали від них уже літні жіночки. Була і молодь очолювана Ігорем Цимбалом.

Підходили та долучалися батьки з синами та мами з донечками… Скеровував діями учасників толоки майстер КП «Місто» Василь Петрович Мороз. Гарно попрацювали! Місцина біля лісового джерела Королівська криниця очистилася та дихнула на повні груди. А вже якою ж смачною вдалася козацька каша на водичці з нашого джерела!!! Було й вино з винограду врожаю 2005 року. А далі … Микола Іванович Підгайний витяг гармошку, бубона та й заспівали козацьких пісень… Гарно відпочили!

Згодом, коли всі розійшлися, Володимир Олексюк та студенти Канівського училища культури і мистецтв розкопали та очистили русло ще від чотирьох лісових джерел поруч з Королівською криницею…

Виходить основна робота попереду. Є думка та велике бажання зробити цю місцевість справжнім туристичним об’єктом – з дороговказами, лавками для відпочинку, справжнім зрубом та величною Альтанкою, як колись у давнину називали це лісове джерело!                                                                                               

                                                                                                                   Яків Прогнімак

 

Королівська криниця

 

            Природна місцева історична пам’ятка Королівська криниця входить до історико-ландшафної північно-західної частини Канівського нагір’я. На цій мальовничій місцевості простяглися яри Водопій, Жилий, височіє пагорб Середній шпиль. На місці ярів у давнину було озеро з якого напували міські стада, що паслися в полі. Далі – долина Винарівка. За переказами, колись чумаки везли бочки з горілкою, та в однієї бочки проломилося днище і все вино розлилося. З того часу долину і називали Винарівкою. За долиною простягнувся яр Буди, частина якого Блосковщина названа на честь одного поселенця Блоска. Місцеві розповіді зберегли пам’ять про унікальні джерела Канівщини: “в Будах була в старовину глибока криниця Безодня, а ближче до міста друга, що зветься Альтанкою, із якої брали воду для короля Станіслава Понятовського, коли він у Каневі чекав на приїзд Імператриці Катерини ІІ”.

            Перебування останнього короля Польщі Станіслава Августа Понятовського (1732-1795) в Каневі було пов’язане із участю представників дипломатичної місії Російської імперії в Україні для проведення адміністративно-територіальної реформи 1787 року. В цей час Канів утримував племінник короля Станіслав Казимир Понятовський (1754-1833), маршал Сейму та член Комісії Народної Освіти.

У Варшаві королю російське посольство дало згоду на зустріч з імператрицею Катериною ІІ (1729-1796) у Каневі під час її подорожі навесні 1787 року з Києва до Новоросійського краю.

Переговори між фельдмаршалом князем Потьомкіним та Станіславом Августом розпочалися 9 березня у Фастові і завершилися 17 березня у Каневі. Сторонами обговорювалося питання недоторканості “православного руського народу під короною Польською і про торгівельні відносини Польщі до Новоросійського краю”. Шість тижнів Понятовський перебував у Каневі. Саме весь цей час для короля доставляли воду з криниці Альтанки, очевидно, її властивості були високо оціненої місцевими жителями та його племінником. Станіслав Август планував при підтримці Катерини ІІ передати згодом польську корону Станіславу Казимиру на той час старости канівського.

              25 квітня на 22-х галерах Дніпром до Канева прибула делегація імператорського двору. До ескорту цариці входили: російські графи Безбородько,  Барятинський, Шувалов, Скавронський, камергери Валуєв і Салтиков, польські міністри Мнішек, Понятовський,  Браницький, англійський міністр Вітворт, принци Де Лінь та Насауський, мальтійський повірений Малоневд, королівські ад’ютанти Бишевський та Кіркор.

            Тарас Шевченко під час перебування на Канівщині милувався Канівськими дніпровими горами. У містерії “Великий льох” (1845) словами душі померлої дитини поет промовляє:

А я в Каневі родилась.                     На руках носила

Ще й не говорила,                            Як їхала Катерина

Мене мати ще сповиту                  В Канів по Дніпрові...

 

            В поемі “Гайдамаки” (1839-1841) Шевченко згадує “Понятовського жвавого” як прихильника обмеження свавілля шляхти і розширення свобод для польського народу. Правобережна Канівщина на той час входила до Речі Посполитої.

                                    інформація надана краєзнавцем Костянтином Андрієнком

vasoback

12 травня 2010, 14:31

Теги статті:
Акція   рятували   Королівську криницю   Шевченків край   депутати   громадськість  
Голосів:
8
26

Всього коментарів: 7

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"