kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > святослав 

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відзначає день народження

Сьогодні, 8 липня, свій день народження відзначає Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний. Сьогодні українському захисникові виповнюється 49 років. 

 

 

 

Сформувався як офіцер вже в незалежній Україні. Блискучий військовий і людина, якій не властивий пафос. Можливо, він через це "страждає" через непристосованість до різних політичних ігор. Зараз він виконує свою роботу, і запит на це, як і довіра до самого Залужного, є дуже високими. У тому, що понад 90% українців вірять у перемогу у війні над росіянами, є величезна заслуга і головнокомандувача ЗСУ", - сказав Магда у коментарі ВВС News Україна.

"Нам дуже пощастило з Залужним. Пощастило, що він став Головнокомандувачем ЗСУ. Пощастило з його залізним характером. З умінням не прогинатися під ситуацію та сторонній вплив. З його професіоналізмом та військовим талантом. З умінням приймати рішення. З його вмінням слухати та робити висновки. З його титановою волею, здатною заряджати і мотивувати інших. З його увагою до деталей у загальному вмінні бачити глобальну картину. З його розумінням сучасної війни та сучасної армії", - пише у Facebook керівник "Res_Publica. Брати по зброї" Гліб Бабіч.

Сам Валерій Залужний заявляв: "Ми здатні за підтримки Заходу знищити зло, адже не хочемо повторення в Європі сценаріїв, які є в Україні: вбивства жінок і дітей, руйнування інфраструктури. У людства є шанс на мирне життя. Сподіваюся, що весь світ це розуміє. Ми готові довести справу знищення зла до кінця"

 У 2014 році Валерія Залужного відправили на схід заступником командира сектора «С», група якого в серпні 2014 року була розгорнута у Дебальцевому – місті, де точилися одні з найкривавіших боїв. Відтоді він керував майже всіма угрупованнями, які там створювали. Попри те, що у 2017 році отримав звання генерал-майора, він не поспішав переводитися на штабні посади і продовжував роботу на передовій.

У 2018 році Валерія Залужного призначили начальником штабу ООС. Коли він був на цій посаді, українські військові звільнили кілька населених пунктів, зокрема, селище Південне біля підконтрольної російським силам Горлівки та просунулися вперед поблизу Волновахи. 

 

Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (12 грудня 2016) – за особисту мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Указом Президента України від 06 травня 2022 року – за визначні особисті заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові та вірність військовій присязі нагороджений відзнакою Президента України «Хрест бойових заслуг».

Нагадаємо, раніше Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розкрив деталі спецоперації по звільненню острова Зміїний, де вагому роль зіграла експериментальна українська САУ «Богдана». 

Мар’яна Мигаль 

https://m.glavcom.ua/country/incidents/golovnokomanduvach-zsu-valeriy-zaluzhniy-vidznachaje-den-narodzhennya--859024.html

 

 

 

 
 
 
 

Військовий № 1. Чому головнокомандувач Валерій Залужний став вдалою фігурою для армії, президента та усієї країни

8 липня
ЕКСКЛЮЗИВ НВ
 

Керівник ЗСУ Валерій Залужний успішно спілкується з західними партнерами, береже солдат та використовує сучасні методи війни проти наскрізь радянської армії країни-агресора

«Дрібна помилка», — такою фразою 6 липня президент Володимир Зеленський завершив першу публічну спірну ситуацію, яка виникла між ним та Генштабом за той майже рік, що пройшов з 27 липня 2021-го — моменту призначення на посаду головнокомандуючого ЗСУ Валерія Залужного.

 

«Помилка», що стосувалась правил переміщення військовозобов'язаних осіб під час воєнного стану, була миттєво виправлена. Залужний просто не став опонувати голові державі та відволікатись від свого основного завдання — боротьби з російськими окупантами.

 

Цією справою Залужний, якому 8 липня виповнилось 49 років, займається невпинно і успішно. За час повномасштабної війни він не дав жодного інтерв'ю ЗМІ, але відстояв Київ, відбив ворога з півночі країни, потрапив у список 100 найвпливовіших людей світу за версією журналу Time і став першим кавалером Хреста бойових заслуг, яким президент нагородив його на початку травня.

«Залужний опинився у правильному місці в дуже потрібний час», — переконаний Анатолій Октисюк, експерт Дому демократії. За його словами, компетенції головнокомандувача ЗСУ відповідають усім тим викликам, які є зараз в державі. І найголовніше, що професійна, моральна складова і патріотизм Залужного не викликають ні в кого сумнівів. «У нього навіть хейтерів як таких нема. Ні в структурах влади, ні в опозиції, ні серед західних партнерів», — підкреслює експерт. Хоча і додає, що з боку Банкової останнім часом стали проявлятися ревнощі до суспільного авторитету головнокомандувача ЗСУ. Адже Залужного підтримують як прихильники, так і опоненти президента. Але така об'єднавча фігура — саме те, що і потрібно владі під час війни, не сумнівається Октисюк.

Залужний, якому соціологи почали прогнозувати кар'єру публічного діяча, принципово не втручається у політику. У нечисельних інтерв'ю, які він дав минулого року, головнокомандувач підкреслював, що окрім військової служби його більше нічого не цікавить.

 
 

Усі щаблі

Залужний народився у Новограді-Волинському Житомирської області. Він не одразу пов’язав себе із військовою службою: після школи встиг повчитися у машинобудівному технікумі, який закінчив у 1993 році. Але далі були Одеський інститут Сухопутних військ, Національний університет оборони імені Івана Черняховського та Острозька академія.

 

Військовий оглядач Денис Попович каже, що основна перевага Залужного — це те, що він зовсім не має бекграунду СРСР. Більшість генералів, яких отримала українська армія в незалежній Україні, здобули радянську військову освіту з її плюсами і мінусами. Залужний же — людина іншого покоління, з вільним володінням англійською і розумінням західних практик.

Перед тим, як отримати високу посаду, головнокомандувач ЗСУ пройшов усі щаблі офіцерської кар'єри. «Моє просування по службі відбувалося як у нормального військового. Мене призначили — я приступив до виконання обов’язків, опанував посаду. Пропонували іншу [посаду] - теж рухався. Можна сказати так: через завантаженість ніколи не думав, що колись стану генералом і дійду до вищих щаблів», — розповів Залужний в інтерв'ю АрміяІнформ у лютому 2020-го.

 

У ЗСУ він служив командиром взводу, комбатом, начальником штабу 24-ї бригади, командиром 51-ї мехбригади. Брав участь у бойових діях на Донбасі у 2014 році, — був заступником командира сектора С. А до того, як стати головнокомандувачем ЗСУ, керував Оперативним командуванням Північ.

Залужний розповідав в минулорічному інтерв'ю Яніні Соколовій, що не очікував призначення на найвищу військову посаду: «Така висота була для мене недосяжна. І для мене це був трошки невеличкий шок».

Зеленський здивував Залужного не тільки тим, що обрав його на цю посаду: за словами головнокомандуючого ЗСУ, президент — та людина, яка дійсно переживає за боєздатність країни.

 

Велика війна

У вересні 2021-го, в інтерв'ю Радіо Свобода, Залужний визнав, що від моменту вступу на посаду відчував існування загрози повномасштабної агресії з боку РФ і закликав ЗСУ готуватися до неї.

А 24 лютого 2022-го на своїй офіційній ФБ-сторінці він повідомив, що Верховний головнокомандувач ЗСУ Зеленський віддав наказ наносити максимальних втрат загарбникам. «Ми на своїй землі і не здамо її!», — додав Залужний.

І не здав: на думку військового аналітика Агіля Рустамзаде, головнокомандувач ЗСУ склав вдалий план стратегічної оборони, завдяки якому на першому етапі, концентруючи оборону на містах-фортецях, та за допомогою дій сил спецпризначення і територіальної оборони на дорогах і комунікаціях, українська армія змогла завдати величезних втрат російській армії. І тим самим перешкодила ворогові досягти стратегічних цілей.

«Тепер ми тримаємо оборону на Донбасі, там важче», — констатує військовий оглядач Попович.

Незважаючи на те, що ЗСУ нещодавно відступили в Луганській області, вони повністю зберегли свою керованість для того, щоб продовжити боротьбу.

Росіяни використовують методи Другої світової війни, пояснює Попович. Якщо йде спротив наступу російської армії, та включає артилерію і «вкатує в бетон» укріплення і вузли спротиву. Це було видно на прикладі Рубіжного, Маріуполя, Сєвєродонецька, коли руйнувалися усе — від цивільних будівель до укріплень. «Це абсолютно радянська тактика — вогневий вал. Намотати на гусениці, знищити артилерію, масу задавити і закидати м’ясом», — каже Попович. Це працювало в радянській армії. І це добре працює, коли є перевага у матеріально-технічній частині і у живій силі.

А от Залужний використовує маневрену оборону, яка дозволяє стримувати цей вогневий вал. Йому, на думку Поповича, вдалося досягти того, що командири на місцях мають певну частину ініціативи і можуть ухвалювати рішення, виходячи із бойової обстановки. Тобто, відбулася певна військова децентралізація, що зміцнила оборону.
А ще нинішнє військове командування — людиноцентричне: життя громадян для нього важливе. І це, на думку Октисюка, змінює в цілому військову парадигму України, максимально віддаляє її від радянського минулого.

Попович згадує радянські фільми і книжки про Другу світову, де часто можна були зустріти наказ «Ни шагу назад». «Щоб там не було, у радянській армії мали тримати оборону: оточення — так оточення, смерті - так смерті», — каже він.

У 2014 році в українській армії теж було багато цього. Зараз вже не так, — життя воїнів важливі для командування, тому іноді доводиться і відступати. «Якщо наша армія буде спалена в котлах, наслідуючи наказ Ни шагу назад, тоді і територій у нас теж не буде. І країни не буде, бо нікому буде їх повертати», — пояснює Попович. Він сподівається, що нова парадигма допоможе завершити війну так, як треба Україні.

 

Солдат Петро Шевченко із позивним Фенікс, який перебуває зараз на фронті, каже, що українській армії пощастило: на відміну від росіян у ЗСУ — сучасний головнокомандувач. Це велика перевага, особливо у час, коли Україні треба говорити на одній мові з НАТО і з західними партнерами: США, Великою Британію та іншими.

Залужний напряму спілкується з головою об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі про хід постачання озброєння, боєприпасів та техніки до України. Адже лише героїзм українських військових не може перемогти другу у світі армію, для цього потрібна сучасна зброя, підкреслює Шевченко.

 
 
 
 

На фронті вже відчули ефект від надходження західної військової допомоги. Але хотіли би, щоб її було більше. «На передовій дуже відчувається те, що у російської армії більше важкої артилерії», — каже Шевченко. Хоча, за його словами, останнім часом здається, що боєкомплект росіян трохи скоротився. Можливо, це сталося якраз завдяки сучасній зброї із Заходу.

Шевченко додає, що на передовій військові не завжди розуміють ті чи інші кроки свого вищого керівництва. «Хотілося б більше звичайних і зрозумілих комунікацій до звичайних солдат, що кожен день ризикують життям, — пояснює він. — Можливо, навіть наживо від самого Залужного».

 
Валерій Залужний (праворуч) брав участь у бойових діях на Сході країни у 2014-му, тому знає, як застосовувати зброю на практиці / Фото: DR

Стиль управління

Михайло Макарук, речник волонтерської ініціативи InformNapalm, який зараз перебуває у лавах ЗСУ, нагадує, що призначенню Залужного на посаду зраділи і волонтери, і військові. Той швидко відродив довіру до армії і розуміє, наскільки ця довіра важлива.

Макарук, який знайомий із Залужним з 2014-го, каже: це перший головнокомандувач, який говорить і з тими, хто допомагає армії, і з самою армією. «Принципу „я — начальник, ти — дурак“ вже давно не існує», — пояснює представник InformNapalm.

Через тиждень після призначення на посаду Залужний зустрівся з найбільшими волонтерськими ініціативами, які допомагають армії. «Він спілкувався на найболючіші теми для армії, про плани її перебудови і зміни відношення в армії», — згадує Макарук. За його словами, головнокомандуючий відкритий до нових нестандартних ідей і застосування нових концепцій в армії. Та і сам по собі той дуже позитивний і щирий. «Він поважає як звичайних солдат, так і офіцерів, які знаходяться біля нього»

 

Постать Залужного, чиє прізвище ще рік тому знали переважно професійні військові, помітили вже і за межами України. Журнал Time включив його до списку 100 найвпливовіших людей світу. А американське видання Politico написало профайл на Залужного зазначивши, що він герой, а не зірка, який стане легендарною фігурою в історії України.

Октисюк із Дому демократії впевнений: Залужний зараз закладає школу нової військової еліти і показує на власному прикладі, якою вона має бути. Його наступникам доведеться утримувати цю високу планку.

Політичні експерти вже навіть почали аналізувати електоральні шанси «героя, а не зірки», що не подобається Офісу президента. Але як раз Залужний — це буфер для президента від тих, хто розганяє зраду про ситуацію на фронті. І навіть опозиція відкрито не критикує рішення головнокомандувача ЗСУ, пояснює Октисюк. Тому для Зеленського Залужний став вдалим кадровим рішенням, адже він знімає з президента багато складних питань щодо війни.

І хоча нещодавно голова держави вперше висловив публічне незадоволення рішеннями військового керівництва, конкурувати з Зеленським головнокомандувач ЗСУ не буде. Адже єдине, чим живе зараз Залужний — війною і наближенням перемоги України. «Яка в сраку політика, якщо ми ще не відвоювали нічого», — емоційно каже Макарук, який переконаний: Залужний ніколи не полізе у політичні перипетії.

Сам головнокомандувач ще до початку повномасштабного вторгнення розповідав, що мріє про повернення окупованих територій Донбасу і Криму під український контроль.

«У тому ми і відрізняємося від наших запеклих ворогів, що ми завжди за свою свободу воюємо», — заявив Залужний в інтерв'ю Радіо Свобода 25 вересня 2021-го. І через 5 місяців почав доводити це на практиці.

 
 

П’ять цитат Валерія Залужного про військову службу:

1. «Моє просування по службі відбувалося як у нормального військового. Мене призначили — я приступив до виконання обов’язків, опанував посаду. Пропонували іншу [посаду] - теж рухався. Можна сказати так: через завантаженість ніколи не думав, що колись стану генералом і дійду до вищих щаблів», — інтерв'ю АрміяІнформ, лютий 2020 року.

2. «Я військова людина, справжній військовий, таким себе вважаю. Я нічого більше не люблю робити, окрім як служити», — інтерв'ю програмі Рандеву з Яніною Соколовою, 04 вересня 2021 року.

3. «Пишаюся тим, що здобув дуже мало ворогів. Хоча є кілька людей, дуже поважних, з якими, на жаль, шляхи розійшлися капітально у зв’язку з тим, що не зійшлися певні погляди. Я маю зараз стільки друзів і серед солдат, і серед молодших офіцерів, які вже зараз є командирами бригад, і серед генералів, серед місцевих органів влади, серед місцевих активістів. Це найголовніше здобуття», — інтерв'ю програмі Таємниці війни, 5-й канал, 21 грудня 2021 року.

4. «Одна з поганих моїх рис, що усі думають, що я такий постійно [відкритий, привітний], але у мене є червона лінія. Якщо мене довести, то я можу повернути по-іншому. Це [червона лінія] - страшна несправедливість. Я не люблю, коли відбувається несправедливо, незважаючи на те, що ти створюєш умови для того, щоб це було правильно», — інтерв'ю програмі Таємниці війни, 5-й канал, 21 грудня 2021 року.

5. «У тому ми і відрізняємося від наших запеклих ворогів, що ми завжди за свою свободу воюємо», — інтерв'ю Радіо Свобода, 25 вересня 2021 року.

 


https://www.bbc.com/ukrainian/features-62091337

https://m.glavcom.ua/country/incidents.html

https://nv.ua/ukr/ukraine/politics/valeriy-zaluzhniy-shcho-vidomo-pro-golovnokomanduyuchogo-zsu-50254892.html

святослав

8 липня 2022, 12:32

Теги статті:
Незалежність   незламність  
Голосів:
1
01

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"