kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > turoc 

Ціна торжествуючого хамства

 

Хамство небезпечне в усіх його проявах,  а надто вже коли йде від влади.  Тоді воно стає просто смертельно небезпечним для мільйонів. Аби осягти це далеко ходити не треба.

 Оглядаючись на власну кишеню,  владний хам в країні,  де  зафіксовано епідемію туберкульозу і яка  посідає  четверте місце у світі (!) з поширеності цієї хвороби у вперше виявлених пацієнтів,  може віддати розпорядження   закупити вакцину БЦЖ російського виробництва, яка не відповідає    міжнародним стандартам,  не проходить фармконтролю, пояснюючи це дешевизною ліків та  заявляючи при цьому  , що Україна повинна імпортувати тільки ліки, які відповідають стандарту.

 І його не турбує поставлене завтра на карту життя двох мільйонів малюків. Для хама важливо покращення його благополуччя вже сьогодні.

Безпрецедентна криза з поставками протитуберкульозної вакцини БЦЖ вимагає негайного порушення кримінальної справи і втручання правоохоронних органів. 17 листопада в Україну надійшла перша партія вакцини БЦЖ виробництва російської компанії «Мікроген» обсягом 255 тисяч доз. Однак більша частина цих вакцин у лікарні й поліклініки не потрапила. Ліки виявилися бракованими! Прес-служба Мінздоров’я оприлюднила таку заяву, щоб недосвідчена людина нічого не змогла зрозуміти ні про причини, ні про масштаби, ні про наслідки цієї ситуації: «Після поставки вакцини в регіони при розкритті упаковок частини партії спрацював холодовий індикатор. Цю вакцину було повернуто російському виробникові й поставлено завдання замінити її якісною».

Джерело DT.UA, близьке до держпідприємства «Укрвакцина», констатувало: «200 тисяч доз з-поміж поставлених вакцин визнано неякісними. Посилаючись на несправний індикатор холоду, керівництво Мінздоров’я намагається подати ситуацію так, начебто ліки зіпсувалися під час транспортування. Однак насправді поставка цієї партії вакцин була фіктивною. Вакцина не пройшла фармконтролю, і щоб замаскувати ще один зрив графіка поставок, просто вигадали історію з нібито замерзлим датчиком». Уповноважений головний спеціаліст Мінздоров’я Сергій Плахов підтвердив нашому виданню одномоментну втрату 200 тисяч доз вакцини БЦЖ.

У відповідь на запит DT.UA Мінздоров’я висловило готовність надати нам документи про те, що поставка була не фіктивною, якість ліків було перевірено, та показати склад. Однак насправді відповідальність посадових осіб Мінздоров’я очевидна, оскільки вони перевіряли якість вакцини до надходження її на територію України. Міністр Олександр Аніщенко ухвалив рішення щодо так званого паралельного контролю якості вакцин. Тобто партія вакцин перебувала в Росії, а окремі екземпляри партій висилали заздалегідь для проходження фармконтролю. Як указувало DT.UA, це рішення суперечило інструкціям Мінздоров’я, оскільки перевірка ліків повинна здійснюватися, коли вся партія ліків зберігається й транспортується в однакових умовах. На жаль, наші побоювання повністю підтвердилися. Окремі екземпляри партій вакцини пройшли фармконтроль, а вся партія в цілому все одно виявилася бракованою.

Мінздоров’я зберігає стоїчний спокій із приводу вакцин, але тривогу вже забила місцева влада кількох областей України. Найжорсткіше публічно відреагував на ситуацію київський голова Олександр Попов. Сьомого грудня він узяв під особистий контроль проблему вакцинації проти туберкульозу: «Нині медичні установи столиці забезпечені вакциною не в повному обсязі. Ми маємо зробити все можливе, щоб кияни мали її в потрібній кількості».

Для розуміння значення цієї новини слід ураховувати такі обставини:

1. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на листопад 2011-го в Україні зафіксовано епідемію туберкульозу — ми посідаємо четверте місце у світі (!) з поширеності хвороби у вперше виявлених пацієнтів.

2. Річна потреба у щепленнях БЦЖ в Україні — 1 мільйон 840 тисяч доз.

3. За останні 20 років Мінздоров’я забезпечувало вакцинування БЦЖ на рівні приблизно 60% від потреби. Міністр Аніщенко 2011 року забезпечив рекордно низький масштаб вакцинування українців — лікарні отримали всього близько 10% конче потрібних ліків. Таким чином, Мінздоров’я, мабуть, спровокувало погіршення епідеміологічної ситуації по туберкульозу.

4. Вакцинування здійснюється за графіком. Відсутність ліків по суті зірвала планове вакцинування сотень тисяч українських дітей.

5. Міністр охорони здоров’я Аніщенко 26 серпня в інтерв’ю DT.UA гарантував: «Протягом вересня-жовтня ми повинні повністю забезпечити вакцинами наших жителів». У жовтні він обіцяв поставки вакцин у листопаді, у листопаді казав про грудень. Провал планової поставки російської вакцини показує, що й у грудні Аніщенко свого зобов’язання не виконає.

6. В історії «Укрвакцини» ще не було випадку, щоб таку велику партію вакцин бракували через замерзлі датчики.

7. Як писало DT.UA, Мінздоров’я закупило вакцину БЦЖ російського виробництва, яка не відповідає міжнародним стандартам GMP, пояснюючи це дешевиною ліків. При цьому міністр Аніщенко, врозріз із результатами закупівлі вакцини БЦЖ, заявляє, що Україна повинна імпортувати тільки ліки, які відповідають стандарту GMP. Наш тижневик уже висловлював підозри, що рішення Мінздоров’я стосовно закупівлі російської вакцини відповідали не державній позиції, а особистим інтересам окремих уповноважених осіб.

8. Насправді поставки бракованої партії вакцини у 200 тисяч доз доводять некомпетентність керівників Мінздоров’я, які ухвалили рішення на користь дешевої російської вакцини, якість якої сумнівна.

9. Міністерство чомусь досі не провело службового розслідування, з приводу того, хто саме відповідає за нібито замерзлі індикатори й хто оплачує повернення в Росію неякісних вакцин. Кому висунути претензії і як відшкодувати збиток державі через новий зрив поставок вакцини в лікарні?

10. Відсутність чесного і прозорого розслідування поставки зіпсованої вакцини БЦЖ в Україну — привід для громадян задатися запитанням: чи варто застосовувати російську вакцину з партії, яку Мінздоров’я купило в Росії?

У зв’язку із викладеним вище DT.UA поставило запитання головному спеціалістові управління громадського здоров’я МОЗ Сергію Плахову — ця людина відповідає за офіційні коментарі з приводу ситуації, що склалася.

— Хто відповідає за поставки 200 тисяч доз бракованої вакцини БЦЖ у листопаді та повний зрив поставок вакцини 2011 року?

— Поставки не зірвано. Партія вакцини пройшла фармконтроль, і якість вакцин перевірено, але коли частина першої серії надійшла на державне підприємство «Укрвакцина», яке розвозить імунопрепарати, виявилося: спрацювали індикатори холоду, що свідчить про порушення холодового ланцюжка. Компанія «Мікроген» зробить заміну цієї партії. Поставки 2011 року не зірвано, поточні потреби у вакцинації задовольняються. Якби не згадані вище форсмажорні обставини по вакцині БЦЖ, це питання вже не обговорювалося б.

— Хто несе відповідальність і хто платитиме за те, що партія вакцин має піти на смітник?

— Ми тепер розбираємося з тим, хто несе відповідальність, але до нас вакцина надійшла вже з порушенням холодового ланцюжка.

— Є підстави стверджувати, що поставка 200 тисяч доз була фіктивною. А про індикатори холоду Мінздоров’я розповідає, щоб виправдати невиконання своїх зобов’язань перед президентом. На­справді російська вакцина не пройшла контролю якості, і цей провал Мінздоров’я вирішило замаскувати, вигадавши ситуацію з індикаторами холоду.

— Вакцина контроль якості пройшла, її якість підтверджено. Ваші припущення необґрунтовані. Крім того, чому ж у такому разі не вся партія 255 тисяч доз була фальсифікована, як ви стверджуєте, а тільки частина?

— Напевно, тому, що 55 тисяч доз змогли пройти фармконтроль, а решту довелося викинути.

— Уся партія пройшла фармконтроль. Просто має місце форс-мажор.

— Чому Мінздоров’я зірвало терміни поставки вакцини БЦЖ 2011 року?

— Строки не зірвано. Поставки здійснюються. Цього року розвезено 380 тисяч доз вакцини по лікувальних закладах. Цього вистачить, щоб задовольнити поточні потреби до завезення основної партії вакцини. Пологові будинки вакциною БЦЖ повністю забезпечено.

— Як же ви можете стверджувати, що потреби забезпечено, якщо річна потреба у вакцині понад 1,84 млн. доз, і цю партію було закуплено. А ви за рік поставили з держзамовлення всього 55 тисяч доз, решта — гуманітарна допомога. Голова КМДА О.Попов вимагає
негайно забезпечити місто вакциною БЦЖ, президент
В.Янукович першого листопада заявив, що він стурбований ситуацією з поставками вакцин, а ви кажете, що все гаразд.

— Мінздоров’я забезпечило розподіл вакцини по областях, зокрема в Київську область і
м. Київ, а розподілом вакцини в лікувальні заклади столиці займається Головне управління охорони здоров’я Києва. Давайте почекаємо кілька днів і, думаю, що скоро місцева влада забере свої слова назад. Інформація про брак вакцини —
неперевірена. У Києві, за нашими даними, є 10 тис. доз вакцини, і 17 тис. вони отримали. При народжуваності три тисячі дітей на місяць цієї вакцини має вистачити мінімум на три місяці.

— Складається враження, що ви намагаєтеся перекласти відповідальність із Мінздоров’я на місцеву владу і маніпулюєте словами. Адже Мінздоров’я не поставило вакцину в Київ у повному обсязі. Про які наявні дози ви кажете, якщо реально 2011 року Мінздоров’я передало у пологові будинки та поліклініки близько 200 тис. доз вакцини?

— На цей час одна з партій вакцини БЦЖ, закупленої в Росії, вже пройшла контроль якості, і наступна його вже проходить. Контроль триватиме 85 днів, і скоро всі питання по вакцині буде закрито.

— Міністр охорони здоров’я Аніщенко щомісяця називає нові терміни поставки вакцини. Однак усі зобов’язання Мінздоров’я провалює, попри численні догани прем’єра і президента. Ви можете назвати термін, коли більша частина російської вакцини реально надійде людям?

— Терміни називалися, це — листопад-грудень, і на сьогодні ми свої зобов’язання виконали. А що стосується вакцини БЦЖ, то після проходження фармконтролю її поставки в повному обсязі в лікувальні заклади відбудуться в лютому 2012 року.

* * *

А наостанок — про санкції. Сьомого вересня на засіданні Кабміну прем’єр-міністр Микола Азаров зажадав притягти Аніщенка до дисциплінарної відповідальності за зрив поставок вакцин. Президент Віктор Янукович першого жовтня видав указ, яким виносив
сувору догану керівництву Мінздоров’я. Причина — зрив поставок вакцин. Президент України першого листопада на засіданні уряду та Комітету економічних реформ перебив виступ Аніщенка запитанням про терміни поставки вакцин в Україну: «Чому від формування вашої команди страждають люди? Чому ви все робите, як кажуть, з-під палиці?».
На відміну від палички Коха — палиця президента вже не працює…

 http://dt.ua/HEALTH/prezidentska_palitsya_vzhe_ne_pratsyue__minzdorovya_zirvalo_postavki_vaktsini_btszh_zavezeno_brakova-93478.html

turoc

11 грудня 2011, 00:46

Теги статті:
епідемія туберкульозу  
Голосів:
1
01

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"