kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > Володимир 

свт. Миколай Мир-Лікійський

Дорогі брати і сестри!

Слова Євангелія від Луки, переказуючи детальніше викладену євангелистом Матеєм Нагірну проповідь, впроваджують нас сьогодні в таємницю архипастирського служіння святителя Миколая. Ідилічні картинки з різдвяних оповідань, образ казкового Санта-Клауса, що поширився зі Сполучених Штатів у цілому світі, дитячі вистави на день пам’яти святого – все це, на жаль, загрожує нині підміною реального близькосхідного ієрарха наївною, примітивною схемою ідеального доброчинця. Тим часом євангельські слова, на перший погляд не пов’язані з особою вшановуваного святого, вказують насамперед на служіння слова – сферу, яку не люблять чіпати автори пасторальних оповідань про доброго дідуся з Мир Лікійських.

На іконах святителя Миколая Мир-Лікійського архиєрей майже завжди зображений із книгою в руці. Якою самою книгою – не треба пояснювати. І упорядники чину святкового богослужіння, й іконописці виділяють за визначальну рису християнського подвигу Миколая не доброчесні вчинки, не чудовний порятунок загрожених бурею моряків і купців, не захист життя несправедливо засуджених – вони наголошують на проповіді Божого слова. Проповіді як із церковного амвона, так і прикладом власного повсякденного життя, що послідовно втілювало євангельські настанови. Недарма ж видіння, про яке розповів згодом константинопольський патріярх Мефодій, попередило свт. Миколая про майбутнє рукоположення явленням йому Самого Спасителя. Господь тоді вручив був Миколаєві Євангеліє, прикрашене золотом і коштовним камінням.

У картині прощання Господа з Його апостолами, якою завершується Євангеліє від Матея, навчальна місія Церкви виділяється за безперечно пріоритетну. «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи.., навчаючи їх берегти все, що Я вам заповідав» (Мт. 28:19, 20). В останню зустріч з учнями Господь, коли кожне Його слово набуває особливої ваги, не говорить про суспільне служіння, про допомогу хворим і знедоленим – Він говорить про проповідь Євангелія. У жодному разі Господь не нехтує суспільним служінням: адже Сам Христос вчив бачити Його в скривдженому ближньому, в голодному, спраглому, ув’язненому, нагому, бездомному. Але самодостатня доброчинна діяльність, як і захист прав людини, природного середовища, як будь-яка інша форма суспільної активности, може втратити сенс, коли не матиме міцного духовного підґрунтя. Що, хіба мало бачимо ми в ці дні демонстративних акцій впливових чиновників і багатих бізнесменів: доброчинних обідів, відвідання притулків і в’язниць, роздавання подарунків? І майже всі вони перетворюються на недорогу політичну рекламу, мало ефективну для адресатів допомоги й часом руйнівну для душ самих учасників цих акцій.

Архиєпископ Мир Лікійських завжди бачив свою місію в порятунку людських душ і провадженні їх до спасіння. Його жертовна матеріяльна допомога ближньому лише зростала на цій духовній основі, сприяючи наверненню постраждалих до Христа. Він ще священиком у Патарах потай кидає у вікно збіднілому багатієві раз за разом три вузлики з золотом не просто виводячи його з незвичних злиднів, а насамперед для того, щоб врятувати від гріхопадіння його доньок. Під час прощі до Єрусалиму, коли здійнялася морська буря, він дає супутникам урок молитви і захищає їхнє життя, аби прочани могли здійснити свій подвиг благочестя й ворог людського роду не перешкодив їм у цьому. Відвернення нещасть обумовлюється необхідністю провести прочан далі шляхом, котрий провадить до спасіння їхніх душ. А коли, вже ставши єпископом, Миколай молитвою врятував корабель, що плив із Єгипту до Лікії, то відразу по прибутті корабля з вдячними мореплавцями він використовує суворий морський урок для того, щоб застерегти врятованих людей від повторення гріхів, котрі стали причиною нещастя.

Християнська доброчинність – це насамперед засіб захисту й віднови людської особистости задля спасіння її безсмертної душі. Дуже важливо сприйняти цей урок святителя Миколая, не розмінюючи свої сили на показові епізодичні акції. У посткомуністичному світі Церква, котрій протягом сімдесяти років було суворо заборонено займатися доброчинністю, лише вчиться організувати жертовність своїх вірних для здійснення тривалих і плідних програм допомоги бідним, знедоленим, неповносправним. При цьому важливо звільнитися від психології утриманства, нав’язуваної нам політичними демагогами. Для християнина людина, котрій він допомагає, ? це Божий дар, покликаний реалізувати наші духовні таланти. Ставлячись до цієї людини зверхньо, зневажливо, ми марнуємо унікальну нагоду зустрічі з Самим Христом, Котрий знов і знов постає перед нами в образі убогого перехожого. Цей убогий перехожий потребує від нас не здалеку кинутої копійчини, а входження в його проблеми, спільного пошуку виходу з них. Потребує живого взірця євангельської турботи про ближнього. А це можуть бути і християнський притулок для сиріт, і реґулярне гаряче харчування для бездомних людей, і підприємства для безробітних, і багато інших проєктів, котрі не виставляють напоказ нашу доброчинність, а визволяють від приниження й деґрадації людські особистості, кожна з яких являє образ і подобу Божі, гідні нашої пошани.

Святий Миколай приховує своє втручання в чуже життя не лише через властиву йому скромність. Він делікатно сприяє самостійному подоланню людиною власних духовних і матеріяльних проблем, шануючи її гідність і навчаючи інших шанувати її. Адже, скажімо, звільнення несправедливо засуджених – це був не лише акт порятунку їхнього життя. Це також і застереження для держави, для її силових структур: бути відповідальними й чуйними, не розглядати свою каральну функцію як дозвіл чинити сваволю. Це нагадування про вищий суд, про Божу справедливість, котру ми, християни, зобов’язані захищати на землі.

«Блаженними» називає сьогоднішнє євангельське читання вбогих, голодних, засмучених, скривджених і зненавиджених людьми. Цей дар блаженства помітив у них великий чудотворець і святитель, Миколай, саме? ім’я котрого дослівно означає «переможець народів»: від nike- (перемога) та -laos (народ). Світло євангельської правди, котрим він осявав довколишнє життя, відкривало йому людський біль і страждання не лише як волання про допомогу – він помітив у них і Божу ласку, що впроваджує християнина в спасительні справи любови й милосердя. І сьогоднішнє свято вчить нас помічати не лише яскраве світло Миколаєвих вчинків милосердя, а й джерело цього світла: Христову правду, втілену в слово Євангелія, котре міцно тримає в руці святий мир-лікійський архиєпископ на православних іконах. Амінь.

архиєпископ Ігор Ісіченко

Володимир

19 грудня 2012, 07:48

Теги статті:
свт. Миколай Мир-Лікійський  
Голосів:
4
04

Всього коментарів: 4

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"