kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Дніпрова зірка 

Жителі Яблунева сказали «Ні» будівництву пташників у адміністративних межах сільради

25 березня ц.р. у селі Яблунів відбулися громадські слухання, ініційовані ПрАТ "Миронівська птахофабрика", на яких було обговорено наміри птахофабрики побудувати поблизу села Яблунів бригаду з вирощування птиці.

На громадських слуханнях зареєструвалися 87 жителів с. Яблунів. Із боку ПрАТ "Миронівська птахофабрика" на слухання прибули директор птахофабрики Сергій Міщенко, заступник директора птахофабрики з питань будівництва Сергій Мащенко, начальник відділу охорони навколишнього середовища Світлана Ніколаєнко, начальник юридичного відділу Ірина Шевчук. Також на зборах були присутні Яблунівський сільський голова Валентина Берегова, в.о. директора Шевченківського національного заповідника Мар'ян Піняк, старший науковий співробітник Шевченківського національного заповідника Василь Шевчик, народний депутат України VII скликання Леонід Даценко, представники громадських і політичних організацій м. Канів і району.

До зібрання із короткою промовою звернувся директор птахофабрики С. Міщенко, який розповів про наміри підприємства побудувати в адмінмежах Яблунівської сільради бригаду з вирощування курей. Він повідомив, що жителі с. Яблунів матимуть першочергове право на працевлаштування на новозбудованій бригаді. Крім того, підприємство зобов'язується побудувати водогін по вул. Садовій у Яблуневі. Опісля С. Міщенко закликав присутніх задати запитання, що стосуються діяльності майбутніх пташників.

Яблунівці поцікавились, що принесе їх селу будівництво пташників, скільки робочих місць буде в новій бригаді, чи допоможе птахофабрика відремонтувати аварійну ділянку дороги до села тощо.

Канівський активіст Іван Нагорний звернув увагу присутніх на те, що в межах села вже працює інкубатор птахофабрики, й попросив керівництво птахофабрики  розповісти, що було зроблено для села й жителів за 8 років, протягом яких працює інкубатор. У відповідь  керівництво птахофабрики озвучило цифри - суми податків, які були перераховані на рахунки сільради протягом періоду роботи інкубатора в Яблуневі. Сільський голова В.Берегова уточнила  - за 8 років роботи інкубатора на рахунки сільради надійшло 58 720 грн. за оренду землі.

Жителі Яблунева запитали, чи розглядало підприємство будівництво пташників у іншому місці, адже наступного року в Яблуневі  розпочнеться будівництво найбільшої в Європі звіроферми з вирощування норок. На думку жителів, така концентрація екологічно-небезпечних підприємств на одній території може  завдати шкоди не лише екологічній ситуації, а й здоров'ю жителів села. Крім того, яблунівці побоюються, що діяльність таких потужних підприємств може призвести до обміління криниць і зниження рівня води в свердловинах.

У відповідь керівник ПрАТ "Миронівська птахофабрика" говорив про те, що підприємство діє в межах законодавства, що використання води для потреб пташників не нашкодить криницям жителів села, про що є висновки вчених-гідрогеологів.

Відповіді Сергія Міщенка та його помічників не переконали учасників  слухань.

- Коли вітер із боку Степанців дме, неможливо й на город вийти, такий сморід стоїть - говорить жителька Яблунева. - А що ж буде, якщо пташники біля нашого села побудують?

Леонід Даценко, народний депутат VII скликання, в своїй короткій промові наголосив на тому, що птахофабрика працює в Канівському районі не один рік, і її вплив на навколишнє середовище відчули й жителі сіл, поблизу яких розташувались виробничі майданчики, й навіть жителі Канева, адже сморід від курників чути й у межах міста. Тому на слухання в Яблунів прибуло чимало канівців.

- Канів знаходиться по сусідству з Яблуневом, тому містянам не байдуже, що буде побудовано у сусідів, адже сморід від пташників розповсюджуватиметься не тільки селом, а  доходитиме до міста, і що найстрашніше - до української святині - могили Тараса Шевченка, - сказав Л.Даценко. - Ми не проти будівництва пташників взагалі, ми проти будівництва  поруч із Каневом - духовною столицею України. Є в Канівському районі села, в яких немає такої концентрації екологічно-небезпечних підприємств, віддалені від Канева,  де люди будуть тільки раді будівництву й новим робочим місцям, чому б не звернути увагу саме на такі села? - запитав депутат.

Далі перед присутніми виступили представники Шевченківського заповідника, громадські активісти м. Канів. Більшість виступаючих висловлювалися проти будівництва, мотивуючи свою позицію екологічною небезпекою, наближеністю запланованого будівництва пташників до Канева й іншими факторами. Прихильники будівництва аргументували необхідність створення робочих місць, адже нині для селян є великою проблемою знайти роботу, молодь у пошуках роботи залишає села.

Після дискусії яблунівці сказали своє вирішальне слово шляхом голосування: за будівництво пташників у адмінмежах  Яблунівської сільради віддали свої голос 37 осіб, проти проголосувало  44 особи.  Отже, слідом за громадою с. Ковалі громада с. Яблунів не підтримала ідею ПрАТ "Миронівська птахофабрика" побудувати бригаду з вирощування птиці поблизу цих населених пунктів.

Як повідомив депутат Канівської райради Микола Фесенко, 26 березня громадські слухання було заплановано провести у с. Синявка. Через те, що жителі села не були попереджені, що проголосувати вони зможуть лише при наявності документів, що посвідчують особу, громадські слухання в Синявці не відбулися. Натомість жителі Синявки провели сходку села, на якій більшість жителів висловилася проти будівництва нових пташників поблизу села. Свою позицію синявці готові підтвердити й на громадських слуханнях, якщо такі будуть оголошені.

Текст і фото - Марія ГЛАМАЗДІНА

Джерело: Дніпрова зірка

WayBe

6 квітня 2015, 17:18

Теги статті:
Наша ряба  будівництво  
Голосів:
1
01

Всього коментарів: 2

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"