kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Розповіді 

Від Мілану до Тарасової Гори

Могила Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі щороку у червні приймає учасників Міжнародного мото-фестивалю “Тарасова Гора”. Свою шану Кобзарю байкери сповідують через благодійні та культурні акції в самому центрі Шевченкового краю в Черкасах та Каневі.

Шевченків край давно привабив своєю історією двох італійців – Вітторіо Дедіні та Фабриціо Понтіджіо. Цікавість до Канівщини у друзів виникла після розповідей дружини Вітторіо Ірини, нашої землячки канівчанки.

Іра Захарченко-Дедіні народилася в Каневі у 1980 році. Після закінчення школи № 2 вступила до Київського торгівельно-економічного університету на факультет економіки, фінансів і туризму. Після його закінчення два роки навчається у Києво-Могилянській Академії, де отримує диплом перекладача з англійської мови.

У Києві на Хрещатику дівчина познайомилася із симпатичним італійцем Вітторіо, який теж потребував допомоги перекладача стосовно свого авіа-туру. Після ділової зустрічі Вітторіо зателефонував з Італії першим...

В новій країні Ірина спочатку працювала у авторитетному італійському журналі мод. Сьогодні вона успішний менеджер у готельному бізнесі. Ірина мама Ліда Іванівна працює у канівському СП ТОВ “М+М” головним бухгалтером.

Байкерська субота в Каневі співпала із сімейним святом Захарченків – весіллям Іриного брата Євгена. Тож хлопці, осідлавши чорну чотирициліндрову Хонду (Honda СВ600F Hornet), вирушили до Канева заздалегідь аби випробувати свої сили та помилуватися краєвидами Європи. Ця модель байка “дебютувала” ще у 1997 році, а десять років тому була видозмінена як “шершень” і стала фаворитом на виставці в італійському місті Болоньї. Вітторіо технічно удосконалив раму мотоцикла для виконання різноманітних трюків та подолання гірських перешкод.

У містечку Ерба під Міланом у нього своя страхова агенція. Фабриціо власник магазину окулярів та колекціонер старих авто і мототехніки відомих європейських марок.

Ось їхній маршрут: Італія: Мілан (виїзд 30.05 о 12.00) – Венеція – Тронт – Словенія: Любляна – Угорщина: Будапешт – Україна: Чоп – Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Біла Церква – Кагарлик – Миронівна – Канів: Тарасова Гора (прибуття 3.06-о 12.00), близько 2900 км.

Байкери мали намір отримати відзнаки всесвітньої асоціації “Iron Butt Association” (“Залізні сідниці”) – пробіг під час відповідної байкарської акції не менше 1600 км. Італійці хоча й здали нормативи асоціації, але титула не отримали, оскільки вчасно не зареєструвалися на сайті організаторів мотофестивалю. Тепер мають намір офіційно повторити свій рекорд в наступному році.
Їдея італійського туру “Тарасова гора” також мала для Дедіні і пізнавальний аспект. Малу Батьківщину дружини Ірини Вітторіо вже відчуває як частину своєї південної італійської душі. Культурні стосунки України з Італією мають давні традиції. Українсько-італійські родини позитивно поєднують менталітет двох націй споріднених творчою вдачею. Італійська та українська мови дуже близькі за
мелодичністю, що яскраво простежується в піснях та музиці.

Свій значний внесок в культуру Італії ХІХ століття зробила родина Понятовських. З іменем Станіслава Казимира Понятовського, старости канівського у 1777-1800 роках, сьогодні в Каневі пов’язані дві історичні пам’ятки – будівля музею народного декоративного мистецтва та королівська криниця. Після розділу Речі Посполитої Понятовський продає свої маєтки в Україні та переїздить з Варшави до Англії, а згодом до Риму. В столиці Італії в новому маєтку біля Віа Фламініа він збирає колекцію картин, коштовностей та частину архіву свого дядька польського короля Станіслава-Августа. Переїхавши до Тоскани Понятовський стає власником маєтку Монте-Ротондо та одружується на Касандрі Луччі. Подружжя мало трьох синів і двох доньок. Сини Шарль і Жозеф у 1847 році отримують італійський княжий титул Понятовські ді Монте Ротондо. Жозеф був автором опер “Дон Десідеріо” та “Боніфаціо де Джеремі”, імпресаріо в італійських театрах. Шарль – оперний бас, сестри Елен і Констант також виступали як оперні співачки. Графиня Марі-Анна Річчі, дочка Елен і внучка Станіслава Казимира у червні 1846 року стає дружиною Олександра Валевського, видатного французького дипломата – сина Наполеона Бонапарта і Марії Валевської.

Флорентійське об’єднання князів ді Монте-Ротондо проіснувало до 1860 року. Переїхавши до Франції Жозеф стає директором Італійської опери в Парижі. Також на дипломатичній ниві представляє Тоскану в Парижі та Брюсселі. Завершує він кар’єру сенатором у Другій імперії Наполеона ІІІ. Внук Шарля, продовжуючи сімейну традицію, отримав ім’я на честь польського і канівського предків –
Станіслав-Август. Син Станіслава Луї-Леопольд був американським банкіром і фінансував у І Світовій війні армію польського генерала Юзефа Галлера, до якої входили п’ять дивізій сформованих із польських військовополонених та американських поляків. Ця армія брала участь у польсько-українській війні в Східній Галичині, виступила в боях за Львів проти українських загонів.

З травня 1919 року на російсько-польському фронті війська Галлера вливаються до польської армії і продовжують бої вже з Червоною Армією. На тому фронті у складі 52-ї дивізії 16-ї армії під Борисовом, Лепелем і Полоцьком воював і Аркадій Гайдар, там він отримав контузію. Нині могила Гайдара, який загинув неподалік Канева, знаходиться поблизу музею народного декоративного мистецтва – колишньої
школи, збудованої Станіславом Понятовським. Внук самого Луї-Леопольда Анжей під час Другої Світової війни командував взводом у Першій танковій дивізії генерала Мачека, сформованої із польських частин в Шотландії після капітуляції Франції. Анжей загинув як герой у битві під Сент-Філіпслендо отримавши найвищу польську військову нагороду орден “Віртуті Мілітарі”.

Мото-мандрівка Вітторіо і Фабриціо на Черкащині завершилася оглядом місць, пов’язаних із польською та козацькою історією Канівщини.

Мотофестиваль “Тарасова гора” цього року відкрив ще одну сторінку в молодіжній субкультурі – байкерське краєзнавство, яке поєднало минуле і сучасність через вічний дух дороги, яка завжди кличе за горизонт і ніколи не закінчується.
Тепер наших італйців привабив перший серпневий фестиваль клубної музики “КаневМанія” – 2010”.

Джерело: Галина Андрієнко, Лариса Зелененко.

WayBe

30 липня 2010, 09:05

Теги статті:
байкери  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"