kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > Vovk 

Як працівники РЛП «Трахтемирів» дичину «охороняли»

Цей злочин було викрито на території Регіонального ландшафтного парку «Трахтемирів» Миронівського району Київської області.

17 лютого представники Київського та Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства під керівництвом головного спеціаліста відділу моніторингу та охорони державного мисливського фонду Управління мисливського господарства та полювання Держлісагентства Михайла Баранівського під час проведення рейду з охорони державного мисливського фонду на території РЛП «Трахтемирів» було виявлено групу з 24 озброєних осіб. Також в автомобілі УАЗ (держномер АІ3901НВ) було зафіксовано тушу добутого і розділеного на частини дикого кабана.

На вимогу пред’явити документи, які б свідчили законність перебування цих людей зі зброєю на території парку, було надано Протокол Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії щодо депопуляції кабана внаслідок спалаху африканської чуми свиней (АЧС) без жодних підписів та печаток. Разом з тим, не було надано жодного документа стосовно заходів з депопуляції дикого кабана, а саме: Наказу на проведення депопуляції у господарстві та Списку осіб, які беруть участь у проведенні цього заходу, затвердженого Комісією ДНПК Миронівської РДА.

Керівник групи правопорушників заявив, що він інспектор РЛП «Трахтемирів», але пред’явити своє службове посвідчення відмовився. Також не було надано Акта обстеження депопуляції виявленого дикого кабана, який затверджується Держпродспоживслужбою, що є грубим порушенням законодавства. Також порушенням закону є відсутність офіційного попередження про проведення депопуляції мисливствознавця ДП «Ржищівське лісове господарство».

Ситуація була напруженою, спіймані на браконьєрстві особи вели себе нахабно і відверто зневажали представників контрольних органів, більшість з них відмовилася надавати посвідчення мисливця, дозвільні документи на зброю тощо. У зв’язку з обмеженими повноваженнями контрольних органів у галузі лісового та мисливського господарства, відсутністю у них права затримувати, обшукувати, вилучати та застосовувати зброю проти порушників Закону, встановити всіх осіб, причетних до злочину, не було можливості. Тому, працівники рейдової групи викликали представників Миронівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області щодо встановлення факту незаконного полювання.

Не дочекавшись поліції, яка так і не прибула за кілька годин на місце злочину, група озброєних людей на трьох автомобілях самовільно залишила угіддя.

Уже на трасі оперативна група Миронівського відділу поліції затримала два з трьох автомобілів, у яких добутого кабана виявлено не було.

Того ж дня працівниками рейдової групи було зареєстровано відповідні заяви у поліції щодо факту незаконного полювання в РЛП «Трахтемирів». Вказане правопорушення підпадає під статтю 248 «Незаконне полювання» Кримінального кодексу України, як організація незаконного полювання на території природно-заповідного фонду, яка передбачає позбавленням волі на строк до п’яти років, з конфіскацією знарядь і засобів полювання.

Державне агентство лісових ресурсів України, враховуючи резонансність згаданої події, звернулося до Міністерства внутрішніх справ України з проханням взяти на контроль цей випадок та про результати розгляду справи повідомити у відомство.

 

Пряма мова

Головний спеціаліст відділу моніторингу та охорони державного мисливського фонду Управління мисливського господарства та полювання Держлісагентства Михайло Баранівський:

– Стосовно рейду, який проведено 17 лютого у РЛП «Трахтемирів», хочу з повною відповідальністю заявити, що особи, які були нами виявлені, ніхто інші, як браконьєри, а займались вони там нічим іншим, як незаконним полюванням. Більше того, організаторами цього «полювання» були представники цього ж парку, до речі – заповідної території, де будь-яке полювання заборонено. Більше того, у лютому, крім заходів з регулювання хижаків, будь-яке полювання заборонено на всій території України.

Що стосується депопуляції дикого кабана в результаті спалаху АЧС і якою прикриваються браконьєри, то на проведення таких заходів жодних відповідних документів організатором «полювання» надано не було.

Про проведення даного заходу, відповідно до вимог законодавства, необхідно було повідомити та запросити представників Держветфітослужби та облуправління ЛМГ, що теж зроблено не було.

Керівництво парку, більш за все, знало про ситуацію, що сталась, тому впродовж дня на телефоні дзвінки не відповідало.

Відповідальний за «полювання» – службова посадова особа РЛП «Трахтемирів» надавати особисті документи та свідчення категорично відмовився.

Ще одна з проблем – це реагування слідчо-оперативної групи, яку ми чекали більше чотирьох годин і так не дочекались. У результаті чого всі учасники незаконного полювання залишили місце скоєння ними злочину, а повноважень затримувати правопорушників ми не маємо.

Затриманим пізніше на трасі браконьєрам, які на той момент уже позбулися речових доказів, поліція висунути будь-які звинувачення не могла.

Хочу нагадати, що браконьєрами порушена вимога Закону про ветфітослужбу й у добутого звіра не було взято проби на дослідження щодо захворювання на АЧС. Тобто не виключено, що заражене м’ясо «роз’їхалось» всією областю і може викликати спалахи хвороби у будь-якому районі.

Учасники рейдової бригади, які виявили цей випадок, діяли відповідно чинного законодавства, зафіксували факт злочину, передали всю інформацію до правоохоронних органів і маємо надію, що справу буде доведено до логічного кінця і браконьєрів буде покарано за всією суворістю Закону.

Ми вже неодноразово писали про те, що Україна захлинається від браконьєрства у мисливських угіддях і потребує створення потужної державної мисливської служби охорони. Єгерська служба, мисливствознавці та держлісоохорона мають обмежені повноваження і недостатнє фінансування, чим користуються знахабнілі від безкарності, озброєні за останнім словом техніки порушники Закону, знищуючи на своєму шляху все живе.

Здавалося б, далі нікуди, але виявляється є. Люди, які за своїми службовими обов’язками повинні охороняти та плекати диких тварин, організовують на них незаконне полювання та ще й де – у заповіднику!

Газета стежитиме за розвитком справи і повідомить про результати розслідування і рішення суду, на який, сподіваємося, відбудеться.

 

Підготував Роман НОВІКОВ,

Газета «Природа і суспільство», № 4, 23 лютого 2018 р. 

Vovk

28 лютого 2018, 22:05

Теги статті:
Трахтемирів   браконьєри  
Голосів:
1
01

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"