kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Районні новини 

Майстриня зі Степанців

Знімав її з різних ракурсів. Потім, переглядаючи світлини, спинився саме на цій. Можливо, такою бачать швачку Раїсу Войтенко її численні відвідувачі зі Степанців Канівського району на Черкащині? Життєві клопоти таки торкнулися усміхненого обличчя майстрині, але уважний погляд випромінює доброзичливість, бажання допомогти. Знає, як нелегко нині на селі. Зокрема й із побутовим обслуговуванням. Гарну швачку важко знайти, а потреба в цьому величезна. Вшити, перешити, вкоротити, подовжити — скільки таких потреб з’являється щодня! Досі, аби це зробити, їздили аж у Канів. А потім кілька тижнів чекали, щоб забрати річ.

Майстриня Раїса Войтенко завжди в доброму гуморі. Фото автора

Вона ж розв’язала проблеми односельців: фактично самотужки організувала в селі майстерню з ремонту одягу. Для цього в орендованому приміщенні розмістила кілька столів зі швейними машинками та іншою необхідною технікою. Правда, наважитися на це було непросто: відновившись після інсульту, жінка все-таки відчувала певні проблеми зі здоров’ям. Проте улюблена справа, яку Раїса Василівна опанувала ще в юності, додає сил і впевненості. Та й задоволення від зробленого — відчуття своєї корисності забезпечує гарний настрій.

У селі оцінили її поривання: тодішня сільський голова Віра Ласкава всіляко допомагала становленню підприємця. Вона й порекомендувала, до кого звернутися, щоб орендувати приміщення. Спочатку замовлення майстриня виконувала вдома на старенькій «Подолці». А потім з’явилася можливість узяти участь у конкурсі на здобуття гранту. Поїхала до Канева на семінар, склала бізнес-план і виграла грант. Планувати було цікаво, хоч найскладнішою виявилася фінансова частина. Щоб врахувати усі витрати, передбачити складні ситуації, довелося добре поміркувати, порадитися з досвідченими підприємцями. Проте розібралася.

На 40 тисяч гривень гранту в конкурсі «Село. Кроки до розвитку» від НВФ «Урожай» групи компаній ПАТ «Миронівський хлібопродукт», одержані два роки тому, придбала сучасну техніку. Розпошивальна машинка допомагає професійно працювати з трикотажем, високоякісно підрублювати. Не обійтися зараз і без оверлока.

А недавно знову брала участь у конкурсі. Хоч перемогли проєкти інших конкурсантів, проте був сюрприз: серед інших грант одержав її син Олег, проєкт якого з вирощування курей-бройлерів визнано одним із найбільш перспективних.

Та Раїса Василівна все ж таки не відмовляється від власних планів: хоче відкрити взуттєву майстерню, виношує намір узятися за ремонт шкіргалантереї. У селі такі послуги на вагу золота. Щоб замовити їх, селяни зі Степанців їздять у Канів чи Миронівку.

…Доки сидів у майстерні, наводячи об’єктив фотоапарата на свою героїню, мимоволі милувався її роботою. Чітко й рівно, ніби автомобіль по новій магістралі, біжить шов з-під машинної лапки. Здається, ніби механізм сам знає, куди потрібно повернути, а де фігурно завершити. Але то тільки так здається: насправді руки швачки до автоматизму засвоїли всі функції, сама давно стала не тільки блискучою швачкою, а й закрійницею. Усе це прийшло саме собою. Прочитала безліч літератури крою, а коли з’явився інтернет, не могла відірватися від уроків відомих модельєрів. Пробувала жінка працювати й у майстерні в Каневі, де виготовляли спецодяг. Тоді побачила, як працюють професіонали, адже вона самоучка. Багато чого навчилася — сама після того навіть хутряні куртки шила.

Якось і сама організувала в Степанцях для молоді курси крою та шиття. Не всіх вдалося навчити. Те, що їй давалося легко, для багатьох стало добрячим каменем спотикання. Одначе деякі дівчата набули певних навичок, але й тут майстриня зробила висновок: професію швачки потрібно опановувати з юних років. Отож мрія організувати при місцевій школі гурток крою та шиття ще чекає на втілення.

Немає, мабуть, такого замовлення, якого б не змогла виконати Раїса Василівна. Скільком односельцям пошила гарне вбрання — хто ж порахує! Мабуть, лік іде на тисячі. Але свого найкращого виробу, вважає сільська майстриня, ще не створила.

Якось, будучи на одному зі швейних підприємств у Черкасах, почув від фахівця таку оцінку: легку промисловість тільки називають легкою. Насправді ж це важка праця, на яку ще не кожен погодиться. У вправних швачок, кравця або закрійника мають бути спритні руки й хороший зір, а також завидна посидючість. І справді, дуже непроста це спеціальність. Можливо, тому роботодавці Черкащини серед найпотрібніших сьогодні представників масових професій називають і швачок. Катастрофічно їх бракує особливо на селі. Тим цінніший досвід Раїси Войтенко із села Степанці.

Джерело: Урядовий Кур'єр

WayBe

16 вересня 2019, 10:55

Теги статті:
підприємництво  
Голосів:
1
01

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"