kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Історія 

Канівський природний заповідник: 88-літній шлях природозаповідання

Канівський природний заповідник – це той світлий острівець серед забрудненого й виснаженого довкілля, який служить збереженню природних комплексів, екосистем, цінних видів флори й фауни, а головне – земель вже 88 років. Адже саме земля є першоосновою, яка дає життя. Земля є основним національним багатством. Так задекларовано в Конституції України. А унікальні землі, що належать до Канівського природного заповідника,  взагалі слід вважати золотим фондом держави, який вона зобов’язана зберегти нерозтраченим, оскільки руйнування їх значною мірою позначиться на генофонді природи України. До того ж, ця проблема жодним чином не може обмежитися певними регіональними масштабами, оскільки землі природно-заповідного фонду України розглядаються як складова частина світової системи природних територій, що перебувають під особливою охороною.

Канівський природний заповідник – один з найстаріших в Україні, який пройшов важкий шлях до заповідання. Історія створення й становлення заповідника тісно пов'язана з історією України та природоохоронної діяльності.

Як відомо, 22 травня 1861 року Тарас Шевченко був похований на Чернечій горі поблизу Канева, що привернуло увагу передових людей того часу не тільки до постаті Шевченка, а й до геологічної унікальності та особливості морфології грунту, які ще в 1832 році виявив та повідомив світу Ф. Дюбуа де Монпере.

Розробка західноєвропейськими, російськими та українськими вченими теоретичних основ заповідання природи вплинули на прискорення щодо створення Канівського природного заповідника.

Так одним із перших до цієї справи долучився видатний діяч культури, академік  М.Ф. Біляшівський, котрий в кінці ХIX ст. купив у поміщика Я.В. Тарновського 14 десятин землі, яку мав намір дослідити та зберегти. 1904 році М.Ф. Біляшівський заснував на схилах Мар’їного та Княжого ярів “захисну лісову дачу”. Зараз на території колишньої дачі розміщена садиба Канівського природного заповідника.

            1918 р. - голова Київської губернської управи Симон Петлюра запропонував ідею заповідання „землі і води” в окружності 5 верстов від могили Т.Г. Шевченка.

На початку цього ж року за пропозицією археолога М.Ф. Біляшівського при Секретарстві земельних справ УНР створено Відділ охорони пам’яток природи. Розроблялися проекти  створення цілинних заповідників, готувалася інвентаризація цікавих ландшафтів та законопроект по їх охороні.

27 липня 1923 р. в „Доповідній записці” до секції охорони природи СГНКУ НКЗС геолог В.В. Різниченко обгрунтував необхідність заповідання природи в районі Канівських геологічних дислокацій та околиць Шевченкової могили. Однією з важливих передумов створення заповідника була також і потреба захисту Тарасової гори від ерозійної руйнації шляхом вилучення із господарської діяльності навколишніх земель.

30 липня 1923 р. було видано Постанову  №156 Колегії Наркомзему «Про організацію природного заповідника».

20 грудня 1933 року Президія Всеукраїнської академії сільськогосподарських наук Наркомзему видала Постанову „Про злиття заповідиків „Конча-Заспа”і Лісоспепового”. Об'єднаний заповідник отримав назву „Державний середньодніпровський заповідник”. На жаль, вже наступного року „Конча-Заспа” була вилучена із складу Середьодніпровського заповідника і передана під державні дачі. Замість неї до заповідника передали острів Заріччя.

 29 червня 1939 р. відповідно до постанови РНК УРСР за № 668 Середньодніпровський заповідник, переданий Київському державному університету імені Т. Г. Шевченка, отримав назву „Канівський біогеографічний заповідник”. Першим його директором після підпорядкування університету став Олександр Пилипович Кришталь, який зробив вагомий внесок у становлення наукової діяльності заповідника.

Починаючи з 15 вересня 1951 року для Канівського природного  заповідника на 16 років  настануть тяжкі часи: відповідно до Постанови Ради Міністрів СРСР та наказу міністра Вищої освіти СРСР Канівський біогеографічний заповідник з 1 січня 1952 року вважався ліквідованим, на його території створено Учбово-лісове господарство КДУ імені Т.Г.Шевченка.

Відновлено 12 листопада 1968 року, однак територія заповідника зменшилась (острів Заріччя ввійшов у зону затоплення Канівським водосховищем).

У 1987 році затверджено Державний акт на право користування землею, що засвідчував приєднання нових територій. Нині до  заповідника входить „нагірна частина”- покриті лісом яри та пагорби на правому березі Дніпра, два заплавні острови Дніпра – Круглик, Шелестів та Зміїні острови на Канівському водосховищі. Всього 2026,98 га.

24 грудня 2002 року Науково-технічною радою Державної Служби заповідної справи Міністерства екології та охорони природних ресурсів України затверджено „Проект організації території та охорони природних комплексів Канівського природного заповідника Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка Адміністрації президента України ”.

1 січня 2010 року вийшов Указ Президента України № 2/2010 „Про розширення території Канівського природного заповідника”, відповідно до якого його територія збільшиться на 6615, 6 га земель  державної власності (Золотоніський та Канівський райони Черкаської області) з одночасним вилученням 7,7 га земель для подальшого надання їх Шевченківському національному заповіднику.

            На сьогодні  Канівський природний заповідник – важливий форпост вивчення та захисту природи, еколого-освітньої діяльності. Наукові співробітники за час існування заповідника вивчили його екосистему та опублікували біля 4000 наукових праць, що дало змогу захистити докторські дисертації науковцям заповідника, видати монографії, написати 41 том „Літопису природи”, проводити міжнародні конференції, видавати науковий журнал „Заповідна справа в Україні” (гол. ред.М.Г. Чорний, заст. гол. ред. В.М.Грищенко, відп. секретар Є.Д.Яблоновська-Грищенко), в якому друкуються статті із загальних питань заповідної справи, біології, географії, археології, краєзнавства.

            Щорічно на території Канівського природного заповідника проходять літню практику біля 1000 студентів КДУ ім. Т.Г. Шевченка біологічного, геологічного, філологічного, історичного факультетів. Крім того, на території заповідника діє „Музей природи”, який щорічно відівдує більше 4 тисяч відвідувачів.

            У штаті Канівського природного заповідника нині працює до 80 співробітників. Очолює Канівський природний заповідник кандидат біологічних наук Чорний М.Г., який всім серцем вболіває за природоохоронну справу. Під його вмілим керівництвом працюють:  адміністрація, відділ служби державної (лісової) охорони, науково-дослідний та господарський відділи, обслуговуючий персонал. Всі вони виконують таку потрібну та благородну справу – захист та збереження природи Канівщини.

  Статтю підготувала Халупко Н.О.
на основі  досліджень кандидата історичних наук Чорної Л.О.

 

Канівський природний заповідник повідомляє, що конкурс на кращу пісню про природу рідної Канівщини, присвячений 88-й річниці з Дня народження Канівського природного заповідника, до участі в якому було запрошено всіх охочих, був проведений 26.07.2011 р.  На розгляд журі конкурсу було представлено шість текстів. Переможцем одноголосно був визнаний Шевчик В.Л. за написання тексту пісні „Посвята Канівщині”. Учасники конкурсу: Гурбич Л. („Люби свій край”), Северіна С.(„Айстра степова”, „Заповідна територія”), Третьяков В.(„Наша Україна”), Лещенко Л.(„У Каневі акація цвіте”) матимуть унікальну можливість відвідати Зміїні острови та насолодитися мальовничою недоторканною природою рідного краю.

Щиро вдячні всім учасникам конкурсу!

 

 Пісня переможця:

 Посвята Канівщині

Слова Шевчика В.Л.

Тут Рось з Дніпром злилися воєдино,

Тут в кроні дуба в'є гніздо орел,

Тут б'ється серце України

І древньої Русі ще дух не вмер.

 

Приспів:

Україна, моя Батькіщина!

Від Карпат до донецьких степів.

Та до тебе навік, Канівщино,

Я душею й серцем прикипів (2 р.)

 

На горах, долах та по схилах

Земля історії народу скарб ховає,

А на Чернечій височить могила,

Де наш поет-пророк відпочиває.

 

Приспів


Тут ліс Європи й степ азійський

Здавна ведуть то торг, то герць.

І лиш рубіж бористенійський

Потуги їхні зводить нанівець.

 

Приспів


І сторожем од лиха злого

Стоїть тут заповідний ліс,

Що паростком живим із пралісу булого

Через терни минувшини проріс.

 

WayBe

27 липня 2011, 08:12

Теги статті:
Канівський природний заповідник  
Голосів:
1
01

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"