kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Податкова 

Податкова інформує

   Канівська ОДПІ нагадує про терміни сплати податкових зобов'язань

Шановні підприємці, бухгалтера підприємств та організацій! Канівська ОДПІ звертається до Вас не відкладати відвідування податкових органів на останній день та нагадує про терміни сплати податкових зобов’язань 27 червня 2012 року.
Відповідно до розпорядження КМУ від 28.11.2011 р. №1210-р "Про перенесення робочих днів у 2012 році" робочий день з 29 червня 2012 року переноситься на 7 липня 2012 року.
Увага! На відміну від граничних строків подання звітності, які переносяться на наступний за вихідним або святковим робочий день, для строків сплати податків та зборів у Податковому кодексі України таке перенесення не передбачено. Тому податки та збори, останній строк сплати яких спливає у неробочий (вихідний або святковий) день, слід сплатити напередодні.

Чи необхідно фізичній особі підприємцю - платнику єдиного податку, заповнювати книгу обліку доходів або книгу обліку доходів і витрат, якщо протягом робочого дня доходи не отримувалися?

     Ні не потрібно. Відповідно до п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України  (далі – ПКУ) платники єдиного податку ведуть облік у порядку, визначеному пп. 296.1.1 – 296.1.3 п. 296.1 ст. 296 ПКУ. Згідно із пп. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів. Підпунктом 296.1.2 п. 296.1 ст. 296 ПКУ передбачено: платники єдиного податку третьої групи, які  сплачують податок на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат. Порядки ведення книг обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, та книг обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 15.12.11 № 1637. Відповідно до вимог цього документу фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп відображають фактично отриману суму доходу та фактично понесених витрат від провадження діяльності. Записи в книгах обліку доходів або книгах обліку доходів і витрат виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.

 

Громадянам про земельний податок

Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом, згідно з яким користування землею є платним (ст. 206 ЗК). Порядок сплати цього платежу, визначення платників, об'єкта та бази оподаткування, ставки тощо зазначено в розд. XIII Податкового кодексу.

Платниками є власники земельних ділянок і земельних паїв, а також землекористувачі, а об'єктом оподаткування - земельні ділянки, які знаходяться у власності (користуванні), або паї, що знаходяться у власності.

Власники землі та землекористувачі - це фізичні особи (як резиденти, так і нерезиденти), які отримали право власності на землю, у тому числі і на умовах оренди.

Право власності на землю у громадян виникає на підставі договору купівлі-продажу або іншої цивільно-правової угоди (приватизація, отримання спадщини, отримання паю тощо).

Право оренди земельної ділянки засвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до законодавства.

З моменту виникнення права власності або права користування земельною ділянкою виникає обов'язок вносити до бюджету плату за землю - у вигляді земельного податку або орендної плати за землю.

Якщо протягом календарного року право власності на земельну ділянку переходить від одного власника до іншого, то попередній власник сплачує податок із 1 січня і до початку того місяця, у якому він втратив право власності на земепьнл ділянку, а новий власник - починаючи з місяця у якому таке право виникло (п. 286.5 Пк).

Канівська ОДПІ нагадує, що для нарахування земельного податку використовуються дані Державного земельного кадастру, який містить у собі відомості про місце розташування і правовий режим земельних ділянок, їх оцінку, класифікацію, кількісну та якісну характеристики тощо.

Підставою для нарахування орендної плати за землю державної та комунальної форми власності є зареєстрований договір оренди такої земельної ділянки.

Нагадаємо, що центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів щорічно розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель станом на 1 січня поточного року. У 2012 році цей коефіцієнт становив 1.

Порядок обчислення земельного податку:

за земельними ділянками, де проведено грошову оцінку землі, - за базу оподаткування береться нормативна грошова оцінка з урахуванням коефіцієнта індексації - у розмірі 1 % від грошової оцінки (ст. 274 ПК). Ця норма не поширюється на землі сільгоспугідь, лісогосподарські землі, землі промисловості, розташовані за межею населених пунктів, а також землі (у межах населеного пункту), зайняті житловим фондом, автостоянками, садовими і дачними будинками фізичних осіб;

за земельними ділянками, де не проведено грошову оцінку, - виходячи з площі земельної ділянки і ставок податку, установлених залежно від населеного пункту.

Розмір орендної плати за землі державної та комунальної форми власності встановлюється договором оренди, але річна сума платежу не може бути менша від трикратного розміру земельного податку (для сільгоспземель - суми податку) і не більше 12 % нормативної грошової оцінки землі (п. 288.5 ПК).

Облік фізосіб - платників податку проводиться органами ДПС щорічно до 1 травня, а вручення податкового повідомлення-рішення - до 1 липня поточного року.

Сплатити земельний податок фізособи повинні протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення, тобто не пізніше 29 серпня поточного року. Дата сплати земельного податку для фізосіб, які отримали право власності на земельні ділянки після 1 травня, визначається з урахуванням дати переходу права власності.

Зверніть увагу: якщо державний акт на право власності на земельну ділянку або договір оренди землі державної чи комунальної форми власності оформлено  на фізособу-підприемця, яка знаходиться на загальній системі оподаткування, то такий підприємець самостійно обчислює суму платежу і не пізніше 20 лютого подає до органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію з розбиттям за місяцями і відповідно щомісяця сплачує податок протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця;

фізособу-громадянина - то порядок нарахування та сплати регулюється п. 287.2, 287.5 ПК.

 

Пільги.

 Від сплати земельного податку звільняються: інваліди 1-ї та 2-ї груп; фізособи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери за віком; ветерани війни і чорнобильці). Таке звільнення поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм: для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більше 2 га, для обслуговування присадибної ділянки у селах - 0,25 га, в містах - 0,10 га,
садівництва - не більше 0,12 га, дачного будівництва - 0,10 га, гаражів - 0,01 га тощо.

Крім того, від сплати податку звільняються на період дії фіксованого сільськогосподарського податку власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику фіксованого сільськогосподарського податку.

Пільги з орендної плати за землю державної та комунальної форми власності законодавством не передбачені.

Податковий орган має право самостійно обчислити суму грошових зобов'язань протягом 1095 днів, що настають за останнім днем строку сплати грошових зобов'язань. При цьому на суму податкового зобов'язання, не сплаченого протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня.

 

 

Як відмовитись від спрощеної системи оподаткування?

Відповідно до пп.298.2.1 п.298.2 ст.298 Податкового Кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) для відмови від спрощеної системи оподаткування суб'єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до органу державної податкової служби заяву.

Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ (за умови відсутності непогашених податкових зобов'язань чи податкового боргу з єдиного податку та/або інших податків і зборів, які платники єдиного податку сплачують відповідно до гл.1 р.ХIV ПКУ), з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів (пп.298.2.2 п.298.2 ст.298 ПКУ). Згідно із п.298.3 ст.298 ПКУ у заяві необхідно зазначити такі обов'язкові відомості: найменування суб'єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи); дані документа, що підтверджує державну реєстрацію юридичної особи; податкову адресу суб'єкта господарювання; місце провадження господарської діяльності; обрані суб'єктами господарювання ставки єдиного податку або зміна ставки; середньооблікова чисельність працівників у юридичної особи; дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування. До заяви включаються відомості (за наявності) про: зміну найменування суб'єкта господарювання для юридичної особи; зміну податкової адреси суб'єкта господарювання; зміну провадження господарської діяльності; зміну видів господарської діяльності; зміну організаційно-правової форми юридичної особи; дату (період) відмови від застосування спрощеної системи у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ; дату (період) припинення платником єдиного податку провадження господарської діяльності.

 

 

Запитання –відповіді щодо застосування спрощеної системи оподаткування

Платники податків отримали відповіді на запитання під час проведення „гарячої лінії” з начальником Канівської ОДПІ Умришем Богданом Васильовичем.

    Чи може фізична особа-підприємець – платник єдиного податку протягом звітного року перейти з третьої групи на другу та з другої на першу?
    Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено у главі 1 розділу ХІV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, відповідно до норм якої не передбачено змінювати протягом звітного року групу платників єдиного податку з третьої на другу та з другої на першу.
    Чи повинні сплачувати єдиний податок фізичні особи-підприємці першої та другої груп за час відпустки або хвороби, якщо є відповідні підтверджуючі документи та праця найманих працівників не використовувалась?
    Відповідно до п. 295.5 ст. 295 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці - платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Згідно із п. 295.6 ст. 295 ПКУ суми єдиного податку, сплачені відповідно до п. 295.5 ст. 295 ПКУ підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника єдиного податку. Помилково та/або надміру сплачені суми єдиного податку підлягають поверненню платнику в порядку, встановленому ПКУ.
    Чи необхідно фізичній особі-підприємцю – платнику єдиного податку, яка віднесена до першої – третьої групи, заповнювати книгу обліку доходів або книгу обліку доходів і витрат, якщо протягом робочого дня доходи не отримувалися?
    Якщо фізична особа-підприємець – платник єдиного податку, яка віднесена до першої – третьої групи, протягом робочого дня не отримувала дохід, то заповнювати книгу обліку доходів або книгу обліку доходів і витрат не потрібно.
    Яка передбачена відповідальність за не ведення або неналежне ведення книг обліку доходів та книг обліку доходів та витрат фізичною особою-підприємцем – платником єдиного податку?
    До фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку, які не ведуть або ведуть з порушенням облік доходів та витрат застосовується відповідальність у вигляді адміністративного штрафу та штрафних (фінансових) санкцій.

 

Аналіз звернення громадян Канівської ОДПІ за січень-травень 2012 року

  Кількість письмових звернень громадян, що надійшли на розгляд до Канівської ОДПІ станом на 01.06.12 склала 2 одиниці.

Всі звернення надійшли листами  поштою (безпосередньо від громадян).
   Звернення надійшли  стосовно:

повернення податку, сплаченого під час нотаріального посвідчення договору купівлі – продажу нерухомого майна, у разі розірвання у майбутньому даного договору;

повернення дорожнього мита, яке було сплачено громадянином купуючи пальне для свого автомобіля.

Відповіді на ці звернення надано вчасно.

Скарг в січні - травні 2012 року не надходило.

Враховуючи особливу роль звернень громадян до органів державної влади у забезпеченні постійного зв’язку між державою та громадянином, вирішенню життєво важливих проблем окремою людиною і суспільством в цілому, в Канівській ОДПІ діє приймальна громадян. На особистий прийом протягом січня - травня 2012 р.  записалась одна особа стосовно податку з доходу фізичних осіб, а саме 1 особистий прийом здійснено керівництвом інспекції при виїзді в села району операція «Швидка податкова допомога».
 

 

В. о. голови ДПС у Черкаській області В.В.Коломієць: ДПС в області – від фіскального органу до сервісної служби

Сьогодні на Черкащині відбувається процес зміни філософії діяльності податкових органів: ми здійснюємо докорінний ребрендінг іміджу податкової служби і поступово перетворюємось з фіскальної у сервісну службу.

Важливим кроком на зустріч платникам податків для забезпечення належного їх обслуговування, підвищення рівня добровільної сплати податків, формування позитивної громадської думки щодо діяльності органів ДПС та удосконалення системи адміністрування податків і зборів, стало створення в кожному з 22 районів Черкаської області Центрів обслуговування платників податків. В такому центрі платник може отримати необхідні довідки та дозвільні документи, подати податкову звітність, отримати податкові консультації та дізнатись про нововведення податкового законодавства.

Податкова служба прагне бути максимально відкритою для спілкування з кожним сумлінним платником податків, податківці практично не втручаються у діяльність чесних платників податків, а з тими, хто ухиляється від оподаткування, починає “спілкуватись” податкова міліція.

Зменшення кількості перевірок – своєрідний крок довіри до платників податків. Ми продовжили у 2012 році мораторій, накладений на перевірки фізичних осіб – “спрощенців” ще минулого року. ДПС у Черкаській області робить наголос на серйозній аналітичній роботі діяльності суб'єктів господарювання, за результатами якої  перевірються лише ті з них, які потрапили до групи високого ризику. Завдяки цьому ДПС у Черкаській області зменшили кількість перевірок вдвічі.

У 2012 році Державна податкова служба у Черкаській області продовжує працювати  над удосконаленням системи адміністрування податків і зборів.

В рамках його реалізації запроваджено електронні сервіси обслуговування платників податків. Сьогодні на Черкащині 97% платників ПДВ оцінили переваги цих сервісів і обрали електронну форму звітування. Ми потурбувались і про тих громадян, які прагнуть подавати звітність в електронному вигляді, але з тих чи інших причин не мають доступу до мережі Інтернет або ж потребують допомоги фахівців. З цією метою в усіх податкових інспекціях працює «Гостьовий комп’ютер»: з допомогою податківців кожен може скласти та відправити звітність в електронному вигляді.

Сьогодні ті платникам податків, які подають звітність в електронному вигляді, не платять не лише за програмне забезпечення, але й  - безпосередньо за самі “ ключі ”, які необхідно щорічно поновлювати. З цією метою в ДПС України створено Центр сертифікації ключів, його регіональне відділення нині працює і в Черкаській області.

Важливий напрямок роботи - посилення стимулюючої ролі органів державної податкової служби для інвестиційного клімату, росту економіки, створення рівних конкурентних умов. Неупереджене, справедливе (стосовно усіх суб’єктів господарювання) застосування чинного законодавства, унеможливлення корупційних проявів.

Податківці продовжують працювати над тим, щоб іноземні інвестори щодня відчували покращення бізнес-клімату в області. Оскільки податкова служба є чи не найвідповідальнішою за регулювання бізнес-клімату структурою,то для роботи інвесторів потрібно передбачити максимально комфортні умови, зрозумілі правила податкової поведінки і вимоги, які висуває до них держава.

Тому, на перше місце виходить забезпечення платників податків якомога більшою кількістю якісних послуг. Серед них слід відзначити запроваджені за ініціативи податкової служби Черкащини сервіси “Швидка податкова допомога” та “On-line консультації”. 

Починаючи з серпня 2011 року мобільні бригади «Швидкої податкової допомоги» по всій Черкаській області самі поспішають до платників і консультують їх за місцем проживання або - роботи. Ми стали ще ближчими до платників податків. І якщо у перші тижні роботи “Швидкої податкової допомоги” податківці пропонували свої послуги, то тепер громадяни просять нас приїхати в те чи інше село, ринок або – на підприємство.

      Президент України Віктор Янукович переконаний, що інтерес іноземних інвесторів до нашої держави свідчить про ефективну політику влади у сфері залучення інвестицій та покращення інвестиційного клімату.

            Ефективне реформування економіки пов'язане з належним інвестуванням. В умовах дефіциту власних фінансових ресурсів інвестиційне забезпечення неможливе без залучення іноземних інвестицій.

          Створення сприятливого інвестиційного клімату та залучення іноземних інвестицій є одним із головних напрямів роботи Державної податкової служби у Черкаській області.

          За даними Головного управління статистики у Черкаській області станом на 31.12.2011 р. обсяг прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) в економіці області склав 285,9 млн. дол. США. Прямі іноземні інвестиції (акціонерний капітал) на одну особу на Черкащині на 01.12.2011 року становили 223,8 (дол. США).

Серед регіонів України за обсягами залучених прямих іноземних інвестицій Черкащина поділяє 16-17 місце.

          Найбільші обсяги прямого акціонерного капіталу залучено у промислові підприємства. Водночас спостерігається збільшення питомої ваги  іноземних інвестицій спрямованих у підприємства, що здійснюють операції з нерухомим майном, оренду, інжиніринг та надання послуг підприємцям.

        Нерезиденти 46 країн світу інвестували свій капітал у розвиток підприємств області. До основних країн-інвесторів належать: Кіпр, Велика Британія, Німеччина, Франція, Іспанія, США та Російська Федерація. Слід відмітити досить активне співробітництво з країнами Європейського Союзу – 91,6% прямих інвестицій унесено інвесторами країн, що входять до складу ЄС.

Підприємства області, у розвиток яких залучено іноземний капітал, є активними учасниками зовнішньої торгівлі.

        ДПС у Черкаській області і надалі надаватиме іноземним інвесторам особливу увагу та створюватиме комфортні умови обслуговування.

WayBe

21 червня 2012, 17:54

Теги статті:
податкова  ОДПІ  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Олег Синєгубов показав кадри з лінією оборони в Харкові

Споруджувати укріплення в "мінус три поверхи" просто на кордоні неможливо, серйозна фортифікація йде далі: голова Держспецтрансслужби пояснив про рубежі оборони

Слідчі Нацполіції оголосили підозру шахраям, які легалізували в Україні понад 25 млн грн незаконного прибутку, отриманого у співпраці з росією

Владислав Жайворонок дав коментар стосовно подій в Україні протягом останнього часу

Вступай до лав Збройних Сил України!

ЗСУ готові нищити окупантів і чекають у свої лави новобранців!

У Каневі демонтували постамент і погруддя присвячені радянському діячеві

Діти на узбіччі

Дамо спротив окупантам разом!

"Той, хто між війною та ганьбою обирає ганьбу, отримає і війну і ганьбу" Вінстон Черчилль

Популярні за тиждень:

Дамо спротив окупантам разом! [0]

Діти на узбіччі [0]

У Каневі демонтували постамент і погруддя присвячені радянському діячеві [0]

ЗСУ готові нищити окупантів і чекають у свої лави новобранців! [0]

Вступай до лав Збройних Сил України! [0]

Владислав Жайворонок дав коментар стосовно подій в Україні протягом останнього часу [0]

Слідчі Нацполіції оголосили підозру шахраям, які легалізували в Україні понад 25 млн грн незаконного прибутку, отриманого у співпраці з росією [0]

Споруджувати укріплення в "мінус три поверхи" просто на кордоні неможливо, серйозна фортифікація йде далі: голова Держспецтрансслужби пояснив про рубежі оборони [0]

Олег Синєгубов показав кадри з лінією оборони в Харкові [0]

Про що зараз спілкуються:

Rima752
Пишаюсь такими людьми! Українці - сильна нація!!! Слава Україні!!
Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [1]

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Травень
НдПнВтСрЧтПтСб
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"