kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > З блогів 

Де на Черкащині краще жити

На Катеринопільщині найкраще дихати свіжим повітрям, на Уманщині – навчатися, а на Канівщині – отримувати зарплату

«Кожна птаха своє гніздо хвалить» – ця приказка справджується завжди, коли йдеться про малу Батьківщину. Для кожного жителя області його район завжди кращий. «Вечірка» ж вирішила скласти рейтинг найпривабливіших для життя регіонів. Комфортність життя оцінювали на основі статистичних даних.

Де багатші села?

Найвищий рівень безробіття на 1 січня 2013 року був зафіксований у Монастирищенському районі – 7,4%. Це удвічі вище, ніж у середньому по області, – 3,3%. Найнижчий же рівень безробіття – у Смілі, включаючи сільську місцевість – тільки 1,4%. За кількістю підприємств серед районів лідирує Черкаський (430). Що-правда, найбільша кількість фермерських господарств на Маньківщині (133). Найменше ж підприємств на Смілянщині (93).

Найвища середня офіційна зарплата за першу половину 2013 року була у Канівському районі – 4171 грн.

– Ця статистика зовсім не відповідає дійсності, – каже депутат Канівської райради Микола Фесенко. – Таку високу «середню» зарплату нам робить керівний склад «Миронівської птахофабрики», яка зареєстрована у районі. Вони отримують по 50-60 тис. грн., тоді як звичайні працівники мають зарплату у межах 2,5-3 тис. грн.

Найнижча ж офіційна зарплата на Чорнобаївщині – 2110 грн.

Про рівень доходів мешканців районів краще свідчать не так доходи, які багато хто зараз просто приховує, як витрати, зокрема, роздрібний товарообіг. Адже відомо, що чим люди більше заробляють, тим вони більше витрачають. Так, найбільша сума роздрібного товарообігу припадає на одного мешканця Уманського району – 7635 грн., на другому місці за добробутом – мешканці Жашківського району, на кожного з яких припадає 3651 грн. Жителі ж Канівського району, які за статистикою отримують найвищу зарплатню, опинилися на останньому місці. У цьому районі роздрібний товарообіг у розрахунку на одного мешканця нараховує тільки 464,7 грн.

– Це свідчить про те, що люди, які отримують високу зарплатню, у районі не живуть, – каже Микола Фесенко. – Якби канівчани добре заробляли, то вони б і витрачали відповідно.

Що ж стосується оплати житлово-комунальних послуг, то найретельніше за них розраховуються у Маньківському районі. Там рівень оплати за 2012 рік сягнув 101,2%. Найгірше платять у Шполянському районі – 60,5%.

Найосвіченіші – уманчани?

Окрім економічного склад-ника розвитку району, на привабливість для життя суттєво впливає інфраструктура – кількість дитячих садочків, шкіл, лікарень, ринків та закладів культури.

Найбільше навчальних закладів для дітей на Уманщині – 43 школи і скільки ж дитячих садочків. Найменше закладів освіти у Чигиринському районі – всього 35.

За кількістю закладів культури та мистецтв лідирує Уманщина – 54 клуби та 5 демонстраторів фільмів. Серед районів відстає у цьому плані Кам'янський район, де всього 24 клуби. Згідно з даними КП «Черкасиобл-кіно», жодного демонстратора фільмів немає на Смілянщині та Канівщині. Найбільше на Золотоніщині – 14.

Що ж стосується медичних закладів, то найбільше їх діє у Черкаському районі – 22. Найменше ж медичних закладів у Маньківському районі – всього 4.

– Порівняти медичні заклади дуже важко. Багато в чому якість медзакладу залежить від головного лікаря. Наприклад, я знаю, що в Городищі непоганий головний лікар районної лікарні і, відповідно, й лікарня там теж непогана, – каже депутат обласної ради Любов Майборода.

Найбільша ж кількість офіційно зареєстрованих ринків із продажу споживчих товарів у Черкасах – 9 та Умані – 7. Серед районів – у Городищенському – 4. По три ринки зареєстровано у Жашківському, Монастирищенському та Христинівському районах і Смілі.

Найчистіше повітря – у Катеринопільському районі

Високий економічний розвиток районів має й інший бік медалі, який не дозволяє їх зарахувати до комфортних для проживання, – це екологія. Виходить так, що найбільш розвинені в економічному плані райони є і найбільш забрудненими. За даними обласного управління статистики, основними забруднювачами атмосферного повітря в області є «Черкаське хімволокно» (42,3% від загального обсягу викидів), «Миронівська птахофабрика» (18,8%) та «Азот» (7,4%). У 2012 році найбільш забруднене повітря було у Черкасах – 35,7 тис. т (52% від загального обсягу). Найчистіше ж повітря – у Катеринопільському районі, за 2012 рік там було зафіксовано всього 80,6 т викидів забруднювальних речовин. У п'яти містах очисні споруди взагалі відсутні. Це Городище, Жашків, Корсунь-Шевченківський, Шпола та Драбів.

– Викликає занепокоєння і стан водогінно-каналізаційних мереж у містах Корсунь-Шевченківський, Ватутіне та Звенигородка. Зношеність водогінних та каналізаційних мереж призводить до поривів і аварій на мережах, до забруднення довкілля та перевитрат води. Найбільш проблемними питаннями у Корсуні-Шевченківському є забезпечення жителів міста питною водою, – зазначає директор департаменту екології та природних ресурсів ЧОДА Валерій Вишиваний.

Що ж стосується промислових відходів, зокрема пестицидів, то повністю очищені від них тільки Жашківський, Золотоніський, Канівський, Корсунь-Шевченківський, Лисянський, Монастирищенський, Смілянський та Уманський райони області.

Хто хоче добре жити, той житиме добре будь-де

За загальною сумою всіх показників першість здобув Уманський район. Перше місце він посів за кількістю навчальних закладів, закладів культури та ринків. Також, незважаючи на те, що район посідає тільки 6 місце за рівнем офіційної заробітної плати, там найвищий роздрібний товарообіг у розрахунку на одного жителя – 7635,1 грн. Також у районі досить низький рівень безробіття – 4%, це 8 місце у загальному переліку. За кількістю медичних закладів Уманщина – третя в області. А за рівнем екології – шоста.

Другий у загальному переліку – Золотоніський район. Хоч він і не має перших місць у жодному з критеріїв оцінки, та нижче 9 місця у рейтингу не опускається ніде, окрім стану екології. Третє місце розділили Черкаський та Корсунь-Шевченківський райони.

– За розвитком у нас завжди перед вели Чорнобаївський, Золотоніський і Христинівський райони, – аналізує рейтинг колишній губернатор області, депутат обласної ради Володимир Лук'янець. – Але статистика у нас часто не показує дійсний стан речей. Наприклад, якщо взяти ту ж саму заробітну плату. На неї платять великий податок, тому її багато хто просто не показує.

Попри всі недоліки проживання у деяких районах області, виїжджати з них ніхто не поспішає. Єдиний район в області, де спостерігається негативна міграція населення, – Чигиринський. У решту ж районів людей приїжджає більше, ніж виїжджає.

 

Джерело: vechirka.ck.ua

Влад01

16 жовтня 2013, 11:23

Теги статті:
Черкащина   райони   життя  
Голосів:
6
42

Всього коментарів: 4

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"