kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Офіційно > З блогів 

Ликбез для "нЕ"исполнительной власти

 В дополнение к статьям "Чи має місцева влада право?" от 7.06.2014 и "Как нам служат государственные служащие" от 2.07.2014. (Редакция  2018 года может только расшириться).

Предлагаю широкой публике для сведения, а исполнительной власти в качестве учебного пособия подборку нормативных актов в части беcплатного проезда в общественном транспорте в действующей редакции по состоянию на 3.07.2014 на языке оригинала.

 

В части, касающейся полномочий в предоставлении и отмене льгот:

Закон України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії" від 05.10.2000 № 2017-III:

Стаття 19. Порядок визначення та застосування державних соціальних гарантій в реалізації державної соціально-економічної політики

Виключно законами України визначаються:

пільги щодо оплати житлово-комунальних, транспортних послуг і послуг зв'язку та критерії їх надання.

Державні соціальні гарантії є обов'язковими для всіх державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності.

Органи місцевого самоврядування при розробці та реалізації місцевих соціально-економічних програм можуть передбачати додаткові соціальні гарантії за рахунок коштів місцевих бюджетів.

 

Право на безоплатній проїзд
у міському транспорті надається:

 

1. Постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи - особам 1, 2 (для учасників ліквідації наслідків аварії) категорії, потерпілим дітям та їх батькам.

Закон України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 28.02.1991 № 796-XII:

"Стаття 20. Компенсації та пільги громадянам, віднесеним до категорії 1

15) безплатне користування всіма видами міського та приміського транспорту (крім таксі, в яких число посадочних місць для пасажирів не більше 9) на території України;

Стаття 21. Компенсації та пільги громадянам, віднесеним до категорії 2

9) безплатне користування всіма видами міського та приміського транспорту (крім таксі) на території України для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які належать до категорії 2.

Стаття 30. Пільги та компенсації потерпілим дітям та їх батькам

3) безплатний проїзд у межах України на всіх видах транспорту (крім таксі) дитині та особі, яка супроводжує хвору дитину до місця лікування (реабілітації), оздоровлення та назад (за направленням медичних закладів), з правом позачергового придбання квитків;"

 

2. Інвалідам, дітям-інвалідам та особам, які супроводжують інвалідів 1 групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда або дитину-інваліда)

Закон України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" від 21.03.1991 № 875-XII:

"Стаття 2. Інвалідом є особа зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов'язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист.

Дискримінація за ознакою інвалідності забороняється. …

Стаття 4. Діяльність держави щодо інвалідів виявляється у створенні правових, економічних, політичних, соціальних, психологічних та інших умов для забезпечення їхніх прав і можливостей нарівні з іншими громадянами для участі в суспільному житті та полягає у: …

соціальному захисті; …

Пільги інвалідам надаються на підставі посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" , "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам", в яких зазначено групу та причину інвалідності (для повнолітніх осіб), категорію "дитина-інвалід" (для дітей), а також у відповідних випадках вказано їх основні нозологічні форми захворювань (по зору, слуху та з ураженням опорно-рухового апарату).

"Стаття 38-1. Транспортне обслуговування інвалідів здійснюється на пільгових умовах.

Інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда або дитину-інваліда), мають право на безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а також всіма видами приміського транспорту.

Діти-інваліди та інваліди першої, другої груп по зору і з ураженням опорно-рухового апарату та особи, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів зазначених категорій (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда або дитину-інваліда), мають право на безплатний проїзд також у метро.

Пільгове перевезення інвалідів здійснюють усі підприємства транспорту незалежно від форми власності та підпорядкування відповідно до Закону України "Про транспорт".

Звуження змісту та обсягу права осіб з інвалідністю на пільговий проїзд транспортом не допускається.

Порядок транспортного обслуговування інвалідів та дітей-інвалідів на пільгових умовах визначається нормативно-правовими актами, що регламентують правила користування громадянами повітряним, залізничним, річковим, автомобільним та міським електричним транспортом."

 

3. Військовослужбовцям, які стали інвалідами внаслідок бойових дій, учасникам бойових дій та прирівняним до них особам, а також батькам військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби

Закон України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" від 20.12.1991 № 2011-XII:

Стаття 14. Пільги військовослужбовцям та членам їх сімей

4. Військовослужбовці, які стали інвалідами внаслідок бойових дій, учасники бойових дій та прирівняні до них особи, а також батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби, користуються правом безоплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім таксі) в межах адміністративного району за місцем проживання, залізничного та водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів. Вони мають право на 50-відсоткову знижку при користуванні міжміським залізничним, повітряним, водним та автомобільним транспортом відповідно до закону.

 

4. Інвалідам, учасникам війни (бойових дій) та прирівняним до них особам.

Закон України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" від 22.10.1993 № 3551-XII:

"Стаття 12. Пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них

7) безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;

Стаття 13. Пільги інвалідам війни

Інвалідам війни та прирівняним до них особам надаються такі пільги:

7) безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання. Це право поширюється і на особу, яка супроводжує інваліда I групи;

Стаття 14. Пільги для учасників війни

Учасникам війни надаються такі пільги:

7) безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;"

 

5. Ветеранам праці та особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною.

Закон України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" від 16.12.1993 № 3721-XII:

Стаття 7. Пільги ветеранам праці

Ветеранам праці надаються такі пільги:

12) безплатний проїзд всіма видами міського пасажирського транспорту (за винятком таксі), автомобільним транспортом загального користування (за винятком таксі) в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів в межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання.

Стаття 9. Пільги для осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною

Особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, надаються такі пільги:

16) безплатне користування внутріміським транспортом (трамваєм, автобусом, тролейбусом, метрополітеном, водними переправами) і поїздами приміського сполучення, а в сільській місцевості - автобусами внутріобласних ліній;"

 

6. Ветеранам військової служби, ветеранам органів внутрішніх справ, ветеранам податкової міліції, ветеранам державної пожежної охорони, ветеранам Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранам служби цивільного захисту, ветеранам Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України.

Закон України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист" від 24.03.1998 № 203/98-ВР:

"Стаття 6. Соціальний захист ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів податкової міліції, ветеранів державної пожежної охорони, ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранів служби цивільного захисту, ветеранів Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України та членів їх сімей

Ветеранам військової служби, ветеранам органів внутрішніх справ, ветеранам податкової міліції, ветеранам державної пожежної охорони, ветеранам Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранам служби цивільного захисту, ветеранам Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України надаються такі пільги:

11) безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (за винятком таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах України;"

 

7. Колишнім неповнолітнім та малолітнім в'язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання.

Закон України "Про жертви нацистських переслідувань" від 23.03.2000 № 1584-III:

"Стаття 6-1. Пільги колишнім неповнолітнім в'язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання

Колишнім неповнолітнім (яким на момент ув'язнення не виповнилося 18 років) в'язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, створених фашистською Німеччиною та її союзниками в період Великої Вітчизняної війни та Другої світової війни, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, надаються такі пільги:

7) безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання;"

Стаття 6-2. Пільги колишнім малолітнім в'язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами

Колишнім малолітнім (яким на момент ув'язнення не виповнилося 14 років) в'язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, надаються такі пільги:

7) безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання. Це право поширюється і на особу, яка супроводжує інваліда I групи;"

 

8. Дітям з багатодітних сімей

Закон України "Про охорону дитинства" від 26.04.2001 № 2402-III:

Стаття 13. Державна допомога сім'ям з дітьми

Дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги:

4) безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;

 

9. Депутатам місцевих рад.

Закон України "Про статус депутатів місцевих рад" від 11.07.2002 № 93-IV:

Стаття 34. Право депутата місцевої ради на безплатний проїзд

Депутат місцевої ради користується на території відповідної ради правом безплатного проїзду на залізничному, автомобільному і водному транспорті незалежно від форми власності, а також на всіх видах міського пасажирського транспорту (за винятком таксі). У разі якщо вся територія відповідної ради знаходиться в межах населеного пункту, то право безоплатного проїзду депутата місцевої ради поширюється на всю територію населеного пункту. Порядок та умови безплатного проїзду депутатів місцевих рад визначаються Кабінетом Міністрів України.

 

10. "Дітям війни".

Закон України "Про соціальний захист дітей війни" від 18.11.2004 № 2195-IV:

"Стаття 5. Пільги дітям війни

Дітям війни надаються такі пільги:

безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання;"

 

11. Пенсіонерам за віком.

Постанова Кабінету Міністрів України "Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування" від 17 травня 1993 р. № 354:

1. Ввести безплатний проїзд для пенсіонерів за віком на міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену і таксі) та приміських маршрутах.

 

Крім того, для виконання службових обов’язків посадовими особами державних органів, відповідно до Законів України, право безплатного проїзду у громадському транспорті мають:

 

1. Працівники міліції:

Закон України "Про міліцію" від 20.12.1990 № 565-XII:

"Стаття 11. Права міліції

Міліції для виконання покладених на неї обов'язків надається право:

25) користуватися безплатно всіма видами громадського транспорту міського, приміського і місцевого сполучення (крім таксі), а також попутним транспортом. Працівники підрозділів міліції на транспорті у межах обслуговуваних дільниць, крім цього, мають право на безплатний проїзд у поїздах, на річкових і морських суднах. Під час службових відряджень працівники міліції мають право на позачергове придбання квитків на всі види транспорту і розміщення в готелях при пред'явленні службового посвідчення і посвідчення про відрядження. В разі невідкладних службових поїздок вони забезпечуються квитками на проїзд незалежно від наявності місць;"

 

2. Прокурори і слідчі прокуратури:

Закон України "Про прокуратуру" від 5.11.1991 № 1789-XII:

"Стаття 49. Матеріальне і соціальне забезпечення працівників прокуратури

Прокурори і слідчі мають право безкоштовно користуватися за службовими посвідченнями на території України всіма видами транспорту міського, приміського і місцевого сполучення (крім таксі), за умови, якщо розмір їх середньомісячного сукупного доходу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України;"

 

3. Співробітники СБУ:

Закон України "Про Службу безпеки України" від 25.03.1992 № 2229-XII:

"Стаття 25. Права Служби безпеки України

Службі безпеки України, її органам і співробітникам для виконання покладених на них обов'язків надається право:

15) безплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім таксі), залізничного та водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів, а також попутним транспортом;"

 

4. Посадові і службові особи органів і установ виконання покарань, слідчих ізоляторів:

Закон України "Про Державну кримінально-виконавчу службу України" від 23.06.2005 № 2713-IV:

"Стаття 18. Права та обов'язки посадових і службових осіб органів і установ виконання покарань, слідчих ізоляторів

2. Посадові і службові особи органів і установ виконання покарань, слідчих ізоляторів мають право:

13) користуватися безоплатно при виконанні службових обов'язків усіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім таксі), залізничного і водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів;"

 

5. Особовий склад Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України:

Закон України "Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України" від 23.02.2006 № 3475-IV:

"Стаття 19. Соціальний захист особового складу Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України

6. Особовий склад Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України при виконанні службових обов’язків має право безоплатного проїзду усіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім таксі), залізничного та водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів."

 

6. Військовослужбовці Національної гвардії України:

Закон України "Про Національну гвардію України" від 13.03.2014 № 876-VII:

"Стаття 13. Права військовослужбовців Національної гвардії України

1. Військовослужбовці Національної гвардії України з метою виконання покладених на Національну гвардію України завдань мають право:

8) під час виконання службових завдань користуватися безплатно всіма видами громадського транспорту міського, приміського і місцевого сполучення (крім таксі);"

 

Если что-то пропустил, можете дополнить (сознательно опущены права депутата Верховного Совета Автономной Республики Крым).

stitov1955

4 липня 2014, 18:03

Теги статті:
закон   пільги  
Голосів:
2
02

Всього коментарів: 6

Сторінка коментарів: 1
Djon.Dilindjer

4 липня 2014, 22:35

IP: 176.67.11.xxx
Рейтинг: -2
кого выбирали того и терпите теперь.
slavikf

5 липня 2014, 11:13

IP: 46.201.86.xxx
Рейтинг: 1
Лакі, не ний
tarnava
5 липня 2014, 12:25

IP: 91.124.77.xxx
Рейтинг: 0
Я від імені канівських бабусь- ветеранів зверталась з цими питаннями неодноразово і до місцевої влади і до обласної і до депутатів ВР. Відповідь скрізь однакова - "Так війна ж іде. Гроші всі ідуть на армію. Потерпіть" І ці бабусі сказали у відповідь:" Ах, війна.Тоді ми не будемо платить і за комунальні послуги, Хто ж у війну платить??" Так що коло замкнулось!!!
nnn1
5 липня 2014, 14:23

IP: 93.74.80.xxx
Рейтинг: -1
tarnava
5 липня 2014, 12:25Коло замкнеться тоді, коли "бабусі" будуть відра з нечистотами виливати через вікно, воду брати в Дніпрі, топити буржуйками, світити гасовими лампами.
shtorm

5 липня 2014, 22:30

IP: 37.52.171.xxx
Рейтинг: 0
Що нам (громаді в цілому),заважає,чи перешкоджає, звернутися з адміністративним позовом до суду про визнання дій Канівської міської ради незаконними по питанню припинення перевезення деяких пільгових категорій громадян м. Канева в термін часу з 02.04 по 31.06.2014 року-?.Вважаю що судововий розгляд ми повинні вигроти. Після цього звернення в прокуратуру про притягнення до кримінальної відповідальності за ст.365(перевищення влади чи службових повноважень) КК України посадових осіб Канівської міської ради (в тому рахунку і тих депутатів які голосували "ЗА"),поскільки на той час вони отримують повноваженнями посадових осіб органів місцевого самоврядування.В підсумку результат спільних дій розставить всі крапки в належній послідовності.
Людмила Сандига
5 липня 2014, 23:32

IP: 94.179.169.xxx
Рейтинг: 0
Не Канівської міської ради, а виконавчого комітету Канівської міської ради.Це зовсім різні органи влади.Депутат згідно закону немає права бути членом виконкому.Депутати голосувати "за" чи "проти" даного питання не могли, так як не є членами виконкому а дане питання відноситься до компетенції виконавчої влади. Прошу врахувати цей момент при звернені до суду, щоб вам не повернули судовий позов.

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"