kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > Олекса 

УКРАЇНІ – УКРАЇНСЬКУ ЦЕРКВУ!

   Нещодавній візит до Канева, 20 вересня цього року, митрополита Української православної церкви Московського патріархату Онуфрія викликав багато суперечок серед канівської громади ще до самого свого початку. В цей час, коли вже на очах всього світу, Росія веде неприховану агресію проти України не останнє слово благословення на  цю війну вона отримала якраз від свого духовенства, як із вуст самого  настоятеля Московського патріархату Кирила так і від «священників», що мають свої приходи та парафії на сході нашої держави. Тай не так давно, всі ще добре пам’ятають заклики московського духовенства до засудження подій на Майдані, а то й відкриті анафеми та прокльони  проти українського народу, що піднявся на супротив проти  «богоізбраної» влади минуло режиму яка обкрадала свою країну та вбивала свій народ. 

Тільки чомусь панотці Московського патріархату вперто не помічали чи то не хотіли помічати той стиль життя, що вела та «богоізбрана» влада і на скільки це суперечило   Святому писанню так і самому вченню Христа.

Відповідно цілком закономірно виникло питання моральної сторони, щодо візиту митрополита Онуфрія до Канева на відзначення 870 річниці  Успенського собору. Як відомо, Канівський Успенський собор на даний час підпорядкований Московському патріархату, є унікальною пам’яткою історії та архітектури України, він належить до тих не багатьох вцілілих храмів періоду до монгольської навали на Русь. Час його заснування 1144 рік говорить сам за себе, всупереч твердженням московських різномастих чиновників та духовенства про білокамінну як першоджерело у всьому  сутньому.

Перед Канівським Г/О «МАЙДАН» постало питання - як зреагувати на візит головного священика, що представляє інтереси Московського патріархату в Україні»?! Ми не ставили собі за мету підняти рейтинг організації шляхом якоїсь патріотично - провокативної акції та чітко усвідомлювали, що Канівчани насамперед ідуть в храм до Бога і різні спекуляції на цьому, чи необдумані дії як раз і є тим гріхом зневаги до людської душі та шляхом  до розбрату.  Тим паче, що митрополит Онуфрій після того як очолив церкву, в розмові з Президентом України Петром Порошенком чітко зазначив свою позицію, щодо неділимості та цілісності України як держави  та необхідності подальшої консолідації всіх гілок православного християнства. Та й наший Канівський священик, настоятель Успенського собору, отець Георгій на зустрічі  членами з Г/О «МАЙДАН» всіляко на цьому наголошував.

Тож 18 вересня на президії Г/О «МАЙДАН» колегіально було прийнято рішення, враховуючи вищезазначене і те, що даний візит та заходи пов’язані з ним узгоджені на державному рівні, не проводити будь-яких дій, що можуть дискредитувати українську владу чи  спровокувати розкол канівської громади на релігійному підгрунтті.  Г/О «МАЙДАН» чітко усвідомлював, що будь яка необережна акція, навіть якщо буде мати на меті найпатріотичніші найблагородніші цілі, може бути використана ворожою пропагандою Москви для виправдовування своєї агресії, щодо України. Але по результатах відвідування митрополитом Канева та всього ним сказаного, було вирішено надати свою власну оцінку, якою і є ця стаття.

Тож 20 вересня, в суботу зранку біля Успенського собору почав збиратися віруючий люд, в переважній своїй більшості він був представлений не пересічними канівськими мирянами, а представниками влади як міста так і району. Дивним є те, що зазвичай на інші релігійні свята такої кількості чиновників біля собору побачити неможливо. Що це? Духовне пробудження, чи все таки стара добре перевірена практика «обязаловки». Доречно відмітити, що на Першу Пречисту 28 серпня цього року біля Успенського собору було досить людно, канівчани дійсно йшли на свято. Після відвідин Канева високим духовним гостем, один із досить значних районних чиновників сказав: «Як би нас до церкви не погнали то і людей би майже не було». Аргумент про те, що люди більше чекали в той день відкриття супермаркету АТБ мабуть буде недоречним, так як відкриття магазину було заплановано майже на дві години пізніше ніж заходи біля собору і швидше ображає канівчан чим пояснює справжню причину – люди йдуть до церкви коли там дійсно свято.

Щодо самої молитви, яку провели святі отці в соборі, то вона пройшла згідно канонів Московського патріархату, на російській мові «єдіной і правільной для обращенія к Богу»…… тричі згадався настоятель Кіріл,  заклики якого та погляди щодо України добре всім відомі, та призивала до смирення і покори в тяжкі часи. Незрозуміло одне, в нашій державі іде війна не нами розпочата, гинуть наші люди захищаючи своє прабатьківське споконвічне – рідну землю. Після закликів до смирення і покори сама по собі згадується фраза Івана Дмитровича Сірка, авторитет якого щодо України беззаперечний – РАБІВ ДО РАЮ НЕ ПУСКАЮТЬ.

Далі візит був на Чернечу гору, на могилу Кобзаря – знову ж в такому ракурсі. Супермаркет АТБ вже було відкрито, а людей все ж не було, крім декількох екскурсій біля підніжжя гори та весільних кортежів, бо на той короткий час, що високі гості провели біля могили Кобзаря підхід та під’їзд туди було перекрито. Знову постає питання. Що це? Заходи безпеки для високих гостей по старій пам’яті? Від кого? Чи для кого?

Г/О «МАЙДАН» не претендує на звання інстанції останньої істини, але сам по собі напрошується висновок: ми спостерігаємо явне лукавство та розходження між словами та справами Московського патріархату в Україні. Отже, саме в такому формулюванні слід офіційно називати представників українофоба Кирила. І, мабуть було б все таки доречно зустріти митрополита Онуфрія плакатом, що як один із варіантів що розглядався на президії Г/О «МАЙДАН» 18.09.2014 року :

«УКРАЇНІ – УКРАЇНСЬКУ ЦЕРКВУ!».

 

З повагою

Канів  Г\О «МАЙДАН»

Олекса

25 вересня 2014, 21:21

Теги статті:
візит Онуфрія в Канів  
Голосів:
5
05

Всього коментарів: 17

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"