kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > vasoback 

Монако? На зв’язку Канів!

Радіостанція Євгена Морозова – модернізований ним же японський підсилювач 1980-х років, є також радіотехніка 70-х років і апарати, яким більше півстоліттяСергій Ребров, російські космонавти й ватиканські ченці – серед тих, із ким спілкуються у радіоефірі канівські аматори.

Два роки тому більше десятка канівських радіолюбителів об’єдналися в міський радіоклуб, який взяла під опіку міська станція юних техніків. Радіоаматори налагодили зв’язок з усіма континентами. Очолив радіостанцію Євген Морозов. Об’єднання радіолюбителів – новітній період в багаторічній історії підкорення радіопростору, яке у Каневі активно розпочалося у 60-х роках минулого століття.

 

Радіостанція Євгена Морозова – модернізований ним же японський підсилювач 1980-х років, є також радіотехніка 70-х років і апарати, яким більше півстоліття 

88 – "з любов’ю і поцілунком"

...Радіожаргон вважається найввічливішою мовою світу. У цьому я пересвідчилася, спостерігаючи зв’язок між Євгеном Морозовим і радіолюбителем з підмосковного міста Димитрова. Чемно привітавшись один з одним, вони назвали свої позивні, повідомили, хто з якого міста, коротко розповіли, де воно є і чим відоме, спілкувалися щодо якості зв’язку, наявної у кожного апаратури...

Якість апаратури у всіх різна, проте це аж ніяк не впливає на щирість людських стосунків і практично не впливає на якість зв’язку. До речі, за часів Радянського Союзу заборонялося називати місце розташування радіостанції. За порушення могли відібрати ліцензію і заборонити виходити в ефір.

У радіолюбителів є своя "конституція", в якій прописані певні правила. Наприклад, забороняється обговорення питань міжнаціональних і міжрелігійних відносин, політичної діяльності, суто комерційних справ, а також зміни державного устрою, військових дій, виявляти відвертий цинізм, нетактовне ставлення до кореспондента або третьої особи.

– Найбільш дисципліновані у цьому сенсі білоруси, – каже Євген Михайлович. – Вони не дозволяють собі і натяку на якісь провокаційні розмови. У росіян іноді буває, що в розмові зачіпають політику, але я стараюся не вступати з ними у полеміку.

На теренах колишнього Союзу мова спілкування зазвичай російська. З іншими країнами – англійська. Євген Морозов залюбки використовує азбуку Морзе. У цьому плані він – один з найкращих "морзистів" радіоефіру. Хіба що у Німеччині є кілька його колег. Щоправда, їм уже під 80 років. У сфері радіоаматорства існує система знаків, за допомогою яких можна спілкуватися без слів. Зокрема це цифрові символи. Наприклад, 73 означає "всього доброго", 88 – "з любов’ю і поцілунком". Останню фразу зазвичай адресують жінкам, котрі також виходять в ефір.

В одному ряду – канівець, шейх, футболіст, монах

Вперше в радіоефір Євген Морозов вийшов у 1973 році. Спочатку як спостерігач, згодом отримав індивідуальний позивний, яким користується досі – UX1CW. У звичайному житті він працює оператором міської котельні. До радіо приохотився в армії, де був радистом. За кілька десятиліть роботи в ефірі налагодив більше 10 тисяч контактів із радіолюбителями з усіх континентів.

За роки незалежності канівські аматори робили і роблять справді державної ваги справу – дають цінну інформацію про державу Україну. Євген Михайлович пригадує, що ще в кінці 90-х років минулого століття з Бразилії спеціальні картки, як документальне підтвердження зв’язку, радіоаматори пересилали через Москву. Нині завдяки канівським радіолюбителям про Україну і Канів знають у більш як 200 країнах світу. Певних успіхів досягла і новостворена колективна радіостанція Канева, яка об’єднала близько 15 радіолюбителів: за два роки налагодили радіоконтакт з більш як 100 країнами світу і мали 5,5 тисячі радіозв’язків. Крім того, у місті є кілька індивідуальних радіостанцій. Усі вони – легальні і мають ліцензію. Моніторинг їхньої діяльності здійснює Євген Морозов, маючи на це спеціальний дозвіл.

Нині в радіоефірі лишилися найбільш віддані улюбленій справі. Любов до радіотехніки успадкував від свого батька Сергій Кохно. Він наймолодший з канівських радіоаматорів. Хлопець тричі виходив на радіозв’язок з російськими космічними кораблями. Для цього він використав як природний ретранслятор поверхню Місяця.

Євген Михайлович показує десятки дипломів, які він отримав за кілька десятиліть роботи в радіоефірі. Є в радіолюбителя і картка, надіслана відомим футболістом Сергієм Ребровим.

– У Сергія Реброва успіхи у радіозв’язку не менші, ніж у спорті, – каже Євген Морозов. – У своїй групі він завоював перше місце на чемпіонаті світу. Серед відомих радіолюбителів також Білл Клінтон, родина шейха Саудівської Аравії. У радіолюбителів нема поділу на королів, президентів, сантехніків – усі рівні.

Євген Михайлович мав радіозв’язок з ченцем із Ватикану, полярними станціями, королівством Монако. До речі, у світі радіолюбителів вважається престижною робота на далекі станції. Наприклад, робота з Північною Кореєю чи Ватиканом більш цінна, ніж з японськими чи американськими станціями, яких безліч.

Радіозв’язок має кілька напрямків – повсякденний, участь у змаганнях: міських, районних, обласних – аж до чемпіонату світу. Днями Євген Морозов брав участь у радіозв’язку, який організували Нідерланди. Про результати поки що не знає, але зазвичай він не пасе задніх...


Підготував: Лариса ЗЕЛЕНЕНКО
Джерело: "Прес-Центр"

vasoback

11 березня 2010, 15:53

Теги статті:
Монако   На зв’язку   радіо   Канів!  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 2

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"