kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Історія, Свято 

21 лютого - Міжнародний день рідної мови

 

 

 

АЛЬФА І ОМЕГА

Відомо, щоправда, всім, окрім лінгвістів, що основна функція мови — забезпечити виживання певного угруповання людей у смертельно ворожому соціюмі. 

 

 

МОВА ЯК ЖИТТЯ

Лексичний матеріал — це обсяг того, що я думаю про життя, синтаксис — це як я думаю про те життя.

 

 

PRESENT CONTINIOUS

Граматичну форму будущини треба викреслити з рідної мови як таку, що завжди заважає нам опинитися в сьогоденні.

 

 

ТРИВАННЯ

Власне, пам'ять — це і є неграматичне визначення однієї з категорій часу, а саме —минулого часу; як і уявлення — неграматичне означення майбутнього.

 

 

МОВОСВІТ

Тотальне панування «злодійського жаргону» означає тотальну криміналізацію суспільства. Президент, який проголошує програмові дії на «фені» — «будем мочить в сортирах», звертається до тих, хто розуміє на «фені», — і диво: вся неосяжна русскоязична країна шаленіє від щастя і вигукує у відповідь: «мочили, мочим и будем мочить!».

 

 

МОВОІМПЕРІЯ

Прийшов час «замочіть в сортірє» і найбільшого ворога російськомовної імперії — українську мову; бо імперія знає, що вона все ще існує як імперія, доки існує її мовний монолітний русскоязичний простір, хоча й розвалився політичний інформаційний «моноліт» СРСР.

 

 

АБСОЛЮТ

Національна ідея — це і є національна операційна система управління суверенним інформаційним простором, тобто її суверенна державна мова.

 

 

МОВОТВОРЧІСТЬ

Людину створила не праця, як стверджував ідеолог комунізму (один із тих, хто бачив його привид на власні очі), а мова.

 

 

СУРЖИК

До речі, суржик вигадали мої діди-прадіди, найбільші аграрії в Європі, коли засівали яровину після яко-їсь стихійної загибелі озимих, змішуючи пшеницю з житом. Не на насіння. Для вжитку. Врожай зазвичай був подвійний.

Оце і є суржик — український вибір.

 

 

У БУР'ЯНАХ

А як ви вважаєте: мені, що прожив усе життя серед московських елітних матюків, як серед безкрайого поля соняшників, у самісінькому серці кінематографічних джунглів матерщизни, — і не запізнатися з ними на короткій нозі?

 

 

ДУМКИ-СВІТОТВОРЦІ

На голодний шлунок я зрозумів, що думки —це і є первісне віртуальне середовище існування людини. Людина існує як думка, думкою і в думці. Свідомість копирсається у думках, як дощовий хробак у перегної. Хробачок-свідомість перетравлює монблани колективного підсвідомого, тобто чужих думок, чужого досвіду. Перша стадія світотворення — думання. Думання — майже безпечний процес, якщо не дати йому перерости в говоріння.

 

ГОВОРИ — І Я ТЕБЕ ПОБАЧУ

Саме мовлення, а не мова визначає того, хто говорить, і того, хто сприймає сказане.

 

 

ГОВОРІННЯ ЯК ТВОРЕННЯ

Говоріння — це, так би мовити, вербальне втілення думання, тобто навколишнього середовища; ми себе огортаємо словами. Говоріння — це вже розбудова всесвіту. Чому жінки майже безперервно говорять? Саме жінки вибудовують говорінням всесвіти. Чоловіки своїм мовчанням всесвіти руйнують. Мовчання — це ентропія всесвіту. Неговоріння — це третій закон термодинаміки: ентропійне руйнування віртуальних думок.

 

 

МІСТИКА ІМЕНИ

Назвати себе на своє справжнє ім'я було страшніше за зміїний укус: назвати себе —означало віддати себе в повне розпорядження того, кому ти відкриваєш своє справжнє Я. Не поспішайте. Навіть собі не відкривайте до кінця свого справжнього Я.

 

СПРАВЖНІСТЬ

Якою мовою будеш говорити під розпеченим залізом? Або на дибі? Або на пласі? Ясно, що автентичною. Якщо встигнеш щось сказати.

 

 

МОТИВАЦІЯ

Навіть етимологія українського слова «світ» говорить про те, з якого матеріялу його явлено, — зі «світла».

 

 

ДЕВАЛЬВАЦІЯ СЛОВА

Спочатку було Слово. І Слово було в Бога. І Слово було Бог. Наприкінці теж буде Слово. Нічого, крім Слова, не залишиться. Але, боюся, Слово вже буде в Сатани. І Слово стане Дияволом. Слово в Диявола — це кінець Світобудови — Звалище Цивілізацій — Звалище Слів...

 

 

ДИЯВОЛІЗАЦІЯ СЛОВА

...Якщо пірнути в Інтернет, послухати модераторів телепрограм і ведучих теленовин, почитати газети і, звичайно, книжки, — Слово приховано стало Дияволом — і невідомо, чи є зворотний шлях.

...Диявол за національністю росіянин? Ні, Диявол — із богообраного народу. А росіяни обрані не Богом, а інтердєвочкой Катериною ІІ-ю.

 

ЗНЕЦІНЕННЯ

Мова, як і гроші, буває знеціненою.Девальвація мови — це така ж реальність, як девальвація грошової одиниці.

 

 

OMEN NOMEN

Шарварко (популярний постановник великомасштабних радянських святкових концертів в Україні. — І. Ф.) був шарварком.

 

 

МОВА — ВТІЛЮВАЧ КУЛЬТУРИ

В ієрархії національної культури мова відігравала головну роль втілення, виразника і транслятора вікових культурних надбань. Була оперативною системою постійно самовідтворюваної культури.

Ліквідуйте мову — оніміє і вмре національна культура — нація неминуче зникне.

 

 

МОВА —АНТИМОВА

Кожен переклад якоюсь мірою — анігіляція.

На основі церковнослов'янського суржику місцевого угро-фінського наріччя землі Моксель, а пізніше ще й татаро-монгольського ординського коктейлю, почала складатися штучна мова — есперанто для колонізованих народів — руський язик — великий, могутній і вільний — язик міжнаціонального спілкування весі,мері, чюді, татар....Потім над тим есперанто попрацювали ще й німці, а заполірував його остаточно ефіоп Пушкін своїми кальками з рідної йому французької. Вслухайтесь в Євгенія Онєгіна — чистий французький мелос. Зараз, на початку XXI століття, намагаються тією мовою колонізації й міжнаціональної «дрючьби народів» остаточно знищити Україну.

Теорія другої державної бездоганно підкорює території.

 

СЛОВА

Письменники — це консерви зі СЛІВ,щось на кшталт словесних шпрот, хамси в тузлуку, тюльки в розсолі соцреалізму, раків у «Мукузані».

 

 

СЛОВОЗНАКИ

Мене нудить від слів, якими письменники начиняють свої книжки. Новітні Недоздобужки-Недолужки, Недопердуховичі, Недоірванці, Недожадани, Некурка-Нептиця, а старі ще гірші — Тойщогреблірве, Сконав-Дойдль-Механік, Всохлоявір, Ганчір'яносець,

Стельмаркс...

 

 

ОМАНА

Порожнеча — це перенасичений розчин інформації, з якого випадають кристали слів-думок.

 

 

УНІКАЛЬНІСТЬ

...При кожному перекладі щось суттєве втрачається. Як і українське слово «щирий». Щирим може бути лише хохол. Як Ющ у ніч довгих ножів. Кацап ніколи не буде щирим. Фріц ніколи. Жид ніколи. Дідько Сем ніколи. Варяг ніколи. Турок ніколи.

 

 

ШЛАКИ

Я не матерюсь. Це мої московські шлаки виходять.

 

 

ШТУЧНА МОВА

Якщо познімати з москальської мови всі татарські зіпуни, вичавити з її лаптей усю фінську гнилу воду — маскву, відтяти всі німецькі суфікси і префікси — залишиться щось подібне до руської... Тієї руської, якою розмовляв князь Святослав, бо його син Володимир вже вітійствував по-візантійськи —церковнослов'янською.Церковнослов'янська — це штучна мова, сконструйована Кирилом і Методієм для потреб поширення ортодоксального православ'я на слов'янських і угро-фінських поганських землях. Це перше у світі есперанто — штучна мова місіонерів православ'я. Саме цією мовою здійснювалася церковна візантійська колонізація залешанської землі Моксель, навалою монастирських укріплень поселень у непролазних болотах золотоординського улусу. Дозвіл на церковну колонізацію давав сам хан Сартак зі своєї столиці Сараю на Волзі. Там, при своїй ставці, хан Сартак, старший син Батия, — тоді він називався Цар, — тримав і митрополита з Константинополя, бо прийнявправослав'я.

 

 

КРАДІЖ

Запам'ятай, Кіндрате, головне. Спочатку було Слово. Я маю на увазі — у великому Київському князівстві булоСлово. Слово було Русь. Слово Русьвкрали князі-байстрюки і відтарабанили Слово у землю Моксель. І побудували з того вкраденого Слова наоколиці Золотоординської Імперії —ВєлікуюРасєйськую Імперію.

 

 

ОВОЛОДІТИ

У Золотій Орді оволодіти означало перш за все взяти у сексуальному плані, — не важить, чим ти оволодіваєш: країною, містом, жінкою, думкою, — так пояснювала мені велика москальсько-татарська поетеса Белла Ахатівна Ахмадуліна, коли я нарешті оволодів її увагою.

 

 

ЦІНА ЖИТТЯ

Я твердо знаю, не вірю, а знаю, що слово сказане все одно матеріалізується... і тоді всі повірять... але менетоді вже не буде... бо слово матеріалізується метарежисурою і ціною мого життя... ціною життя деміюрга-творця... погибельно для життя митця...

 

 

БЕЗ'ЯЗИКІ

Аби не малорос Гоголь та ефіоп Пушкін, —вони, москалі, й досі б на миґах із ведмедями розмовляли.

 

 

 

СЛОВО-КІСТКА

Словесне плетиво Лукаша в «Декамероні» —то суцільна кістка. Сказати б — коштовна слоняча кістка, ба навіть мамутова, з бивнів ще тих мамутів, що приходили на водопій на річку Молочну, біля Кам'яної Могили. На краю Вкраїни.

 

 

ФЕНОМЕН МОВИ

Феномен української мови полягає в тому, що в умовах перманентної відсутности державности на Вкраїні мова перебирала на себе не лише функції, які їй притаманні, як скрізь і всюди, а змушена була підміняти собою відсутню державу.

Мова стала — кордоном, мова стала — збройними силами, мова стала — філософією, освітоюі просвітою, мова стала — правом, мова стала виконавчою владою, судією, мова стала конституцією, мова стала незалежністю, мова стала вивершенням духовної краси народу — мораллю. Мова стала українською ідеєю, покладеною в основу майбутнього України. Тому постійні зазіхання на українську мову з боку московської імперії є спробою ліквідації самої України. України, виплеканої перш за все мовою, а вже потім — плугом і шаблею.

 

 

АДЕКВАТНІСТЬ МОВИ

Мова — це зовсім не абстракція, нещось загальне, надлюдське, — мова переймається кожним зі своїх дітей персонально. Одних вирощує на Лукашів, Лінвасилівних Костенко, Франків, Стефаників, Драчіванів, Вінграновських, Осьмачок, інших геть жене у світи, в суржик, на москальську панщину.

Блудних дітей — не шанує.

 

 

МОВА ЯК ЖИТТЯ

Мені, блудному, облудному, мову повернуло (почало повертати) в порожній квартирі, яку я винаймав на вулиці Довженка, коли втік від Кінозірки (йдеться про розлучення з акторкою Л. Кадочниковою. — І. Ф.). Навіть не так. Мова тоді повернула мене до життя.

 

 

ЯНИЧАРСТВО

Якою мовою писати останні слова? Спочатку було Слово. Слово буде в кінці. Якою мовою буде слово в кінці? Рідну мову я вже не знав. Я вже був не спроможний написати передсмертну записку рідною мовою. Помоскальськи я вмирати не стану. Ось кого треба вбити — яничара в собі.

 

 

ФУНДАМЕНТАЛЬНЕ

Державна мова — єдиний гарант незалежности держави!

 

 

ІМІТАЦІЯ

«Круглий стіл» — це ідеально безцільне говоріння в порожнечу.

 

ДЕРЖАВОМОВНА ШИЗОФРЕНІЯ

Що означає словосполука «друга державна мова»? Воно означає, що ніби існує на цьому терені друга держава, — і не менше. Паралельна держава. Російськомовна держава. Тіньова держава, якій ніби належить левова частка економіки, мови, культури, історії, території, віри, сумління і нещастя корінної нації. Проте таке явище в історії має більш виразну і бездоганну дефініцію — окупація.

 

 

НАЦІОНАЛЬНИЙ ГОНОР

Принаймні для мене заклики до надання статусу ще одній, хоча б за порядком і другій, державній мові звучать як прямий заклик до міжетнічної ворожнечі. Бо смертельно ображають мій національний гонір.

 

 

ЗСУВИ ПЕРЕКЛАДУ

«Споконвіку було Слово». Непевно світить первинний зміст через словесне катрання, зношене та перелицьоване при кожнім перекладі з мертвих на живі та з живих у напівмертві мови.

 

ПЕРВИННІСТЬ

Торохкітливий струк-оболонка ЛОГОС докотився до нас, але вже порожній від первісногонасіння. А було, за свідченням тих, хто стояввід початку, не «слово» у розумінні «глагол», не «дієслово» навіть; було щось інше в тому Logos, що віщувало не у слові, не у вербальному втіленні, бо вже мало божественне втілення. Слово Логос означало другу іпостась Святої Трійці — Сина Божого, правічно бувшеєз Вітцем і втілене в Його Образі.

 

 

ВЗАЄМОЗАЛЕЖНІСТЬ

Удосконалення мови — це не лише збагачення якоїсь однієї мови, а розширення різномовних просторів.

 

 

МОВА ЯК УПОРЯДКУВАННЯ

Мовне існування системи (твору) — то є форма подолання ентропії і забезпечення творові можливости безконечного відтворення в інших системах.

 

 

МОВНА ГРА

Є в людства небезпечні ігри, скажімо: війна, любов, бізнес..., проте найнебезпечніша з них — мовна гра. Бо і війну, і любов, і бізнесобслуговує мова. Тут, як у сапера,одна помилка — і тебе вже нема... Нема такого, яким би ти хотів себе пойменувати: одна помилка — і ти вже хтось інший... Одна неточність — і ти вже небіжчик... Для любови, для бізнесу і для війни.

 

 

ЦІЛІСНА ТРИЄДНІСТЬ

Дієслів є рівно стільки, скільки потрібно людині, щоб народитися, полюбити і вмерти. Оце фактично й усі потрібні людині дієслова: народитися, любити, вмерти. Та й ота трійка зводиться до одного-єдиного дієслова — бути.

 

 

ЖИТТЄСМЕРТЬ

Поети народжені мовою, і мова їх убиває.

 

 

ВИДИМІСТЬ НЕВИДИМОГО

«Думай, як я!» — таємна зброя синтаксису.

 

 

ЗАЛЕЖНІСТЬ

Лексика прагне синтаксису, як коханка любови

 

 

ФУНДАМЕНТАЛЬНЕ СЛОВО

Мові досить лише одного дієслова «to bе», щоб упоратися з усіма відносинами всіх сутностей у світі. Годі й говорити про мову, поки в неї нема цього єдиного дієслова.

 

 

БОЖИЙ МОДУС

Модальність — це шарм мови, душа режисури.

 

 

ІНСТРУМЕНТАРІЙ

Щоб більш-менш повно описати якийсь факт, потрібно скористатися послугами щонайменше двох різних мов.

 

 

РЕДУКЦІЯ МОВИ

Шепіт — це вияв страху перед складною темою.

 

 

ПРИЧИНА І НАСЛІДОК

Щоб знищити українців в Україні, треба остаточно знищити українську мову. Водночас боротьба з мовою — і оманливий маневр, щоб могти чинити рейдерські атаки на економічний устрій Держави...

 

 

 

"Криниця для спраглих. Афоризми та сентенції Юрія Іллєнка"

 

Олекса

20 лютого 2015, 11:30

Теги статті:
Врятуймо мову — мова врятує нас!  
Голосів:
3
03

Всього коментарів: 2

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"