kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > Павлюк Юрій 

Зустріч з депутатом ВР по питанню створення та особливості функціонування осбб

 

Коментуйте від свого імені, не ховайтесь під анонімність!)

 1 липня в реформуванні житлового сектора України повинен початися дуже важливий етап. Він передбачає передачу багатоповерхівок в управління їх жителям, що передбачено Законом України №417 "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку".

Останнім часом почали з'являтися різні міфи про ОСББ. Їх зібрав Національний прес-клуб "Українська перспектива", а за розвінчання взялися фахівець зі створення ОСББ проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC, Група Світового банку) "Енергоефективність у житловому секторі України" Тетяна Гордієнко та юридичний консультант громадської організації "Ресурсний центр для ОСББ" Андрій Бурий.

  • Міф перший: держава змушує всіх жителів багатоквартирних будинків створювати ОСББ

Чинне законодавство не містить вимоги, яка змушувала б жителів багатоповерхівок створювати ОСББ. Законом України "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку" визначено кілька основних форм управління багатоквартирним будинком:

  • управління багатоквартирним будинком зборами співвласників;
  • управління багатоквартирним будинком ОСББ;
  • управління багатоквартирним будинком керуючим.

Право вибору форми управління будинком залишається виключно за співвласниками. А це означає, що такий процес відбувається без втручання з боку органів державної влади або місцевого самоврядування. Однак тільки з ОСББ співвласники отримують можливість залучати кошти місцевих і державних програм на впровадження в будинку енергоефективних заходів.

  • Міф другий: ОСББ створюють виключно жителі багатоповерхівок. Власники магазинів, перукарень, кафе і інших суб'єктів господарювання, які розташовані в цих будівлях і в повній мірі використовують їх ресурси, до ОСББ не мають ніякого відношення

Згідно статті 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", ОСББ можуть створювати тільки власники квартир і нежилих приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. А це означає, що власники магазинів, перукарень, кафе і інших суб'єктів господарювання, розташованих в багатоповерхівці, мають ті ж права, що і власники квартир. Вони так само беруть безпосередню участь у створенні ОСББ і так само, як і власники квартир, повинні в обов'язковому порядку виконувати всі рішення статутних органів об'єднання, прийняті в межах їх повноважень.

Цей підхід, передбачений статтею 13 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", залишається незмінним, навіть якщо ОСББ створюється на базі кількох багатоповерхівок.

  • Міф третій: співвласники збанкрутілих ОСББ можуть втратити свої будинки - в якості компенсації їх передадуть банкам за неповернені кредити

Значною перевагою ОСББ є можливість залучати банківські кредити. Зазвичай вони їх направляють на утеплення фасадів багатоповерхівок, встановлення в місцях загального користування енергозберігаючих вікон, додаткових вхідних дверей, які підвищують безпеку і зберігають тепло в під'їздах, на заміну електролампочок розжарювання на менш енерговитратні. ОСББ також використовують банківські позики на закупівлю і монтаж індивідуальних теплопунктів, здатних регулювати подачу тепла в будинок з урахуванням наявної зовнішньої температури, на встановлення лічильної апаратури загального користування і т.д.

Однак кредитний продукт для ОСББ не передбачає класичної застави або поручительства. А це означає, що приміщення, в тому числі і квартири, не закладаються і тому не можуть відчужуватися в разі виникнення в ОСББ проблем за зобов'язаннями перед кредиторами. В якості застави використовується банківський рахунок ОСББ. Такі умови детально виписуються в кредитному договорі між банком і об'єднанням.

  • Міф четвертий: співвласників з ОСББ держава змусить утримувати на свої кошти і ремонтувати багатоквартирні будинки, тоді як багатоповерхівки без ОСББ будуть утримуватися і ремонтуватися за бюджетні кошти

Жителі багатоквартирного будинку на правах власності володіють не тільки житловими або нежитловими приміщеннями, але також є співвласниками спільної власності. Зокрема, мова йде про сходи, ліфти, горища, підвали і т.д. Тому їх обов'язок - забезпечувати належний стан будинку і прибудинкової території, якісно утримувати спільне майно.

У рівній мірі це стосується як співвласників ОСББ, так і жителів тих багатоквартирних будинків, які цього статусу ще не отримали. При цьому слід розуміти, що утримання багатоповерхівки - справа клопітка і дорога. У цьому сенсі співвласники ОСББ знаходяться в привілейованому становищі. На відміну від жителів багатоквартирних будинків, які не створили об'єднання, вони можуть скористатися програмами фінансової підтримки. Кошти виділяються з державного, а нерідко - і з місцевих бюджетів. Останні діють за принципом співфінансування.

  • Міф п'ятий: створення ОСББ не має сенсу, якщо в багатоквартирному будинку мешкає значна кількість людей з низькими доходами. Вони не здатні взяти повноцінну участь в утриманні будинку і його термомодернізації та це значно підвищує відповідні витрати інших жителів

ОСББ ніяк не впливає на кількість, розмір пільг і субсидій, нарахованих їх співвласникам. Вони їх отримують на загальних підставах. І в цьому сенсі жителі багатоквартирних будинків, які зважилися на створення об'єднання, і ті, які до сих пір не скористалися такою можливістю, знаходяться в однакових умовах.

При цьому чим більше пільговиків і субсидіантів знаходиться в об'єднанні, тим на більшу компенсацію тіла "теплого" кредиту воно вправі розраховувати. Максимальний розмір може досягати 70%. Тому велика кількість жителів з незначними доходами не завадить створенню ОСББ.

  • Міф шостий: зі створенням ОСББ на утримання доведеться брати не тільки будинок, а й прилеглу до нього територію, а це значно збільшить витрати об'єднання. До того ж прибудинковою території можуть вільно користуватися жителі сусідніх багатоповерхівок, наприклад, для парковки своїх автомобілів

За кожним багатоквартирним будинком закріплена прибудинкова територія. У більшості випадків вона має незначні розміри і тому не створює великого фінансового навантаження на жителів.

В Україні відсутній єдиний підхід до визначення розміру прибудинкової території. І це цілком логічно, тому що кожне місто має властиву тільки йому щільність забудови. Так, на заході України вона дуже висока, в центрі - помірна, а на півдні країни - незначна. Тому рішення про розмір прибудинкової території приймають місцеві органи влади.

ОСББ може оформляти прибудинкову територію у власність, а може цього і не робити. Це залежить від прийнятого ним рішення. Однак завжди слід пам'ятати, що в разі продажу житлового або нежитлового приміщення, частка оформленої для ОСББ прибудинкової території не виділяється. Всі рішення щодо неї приймаються загальними зборами. Вони можуть стосуватися і умов паркування автомобілів, власники яких живуть в сусідніх будинках.

  • Міф сьомий: жителі багатоквартирного будинку, які не виявили бажання створювати ОСББ, можуть не платити внески і не брати участь у вирішенні питань щодо його утримання

Рішення проблеми неплатежів в першу чергу покладається на голову правління ОСББ. Він повинен зустрічатися з боржниками і нагадувати їм про фінансові зобов'язання, які вони не виконують. А головне - голова правління об'єднання повинен кожен раз підкреслювати, що всі співвласники зобов'язані виконувати рішення статутних органів ОСББ, навіть якщо голосували проти них.

  • Міф восьмий: жителям одного багатоквартирного будинку не варто братися за створення ОСББ. Для них ця справа виявиться занадто дорогою і тому дуже невигідною. Тому ОСББ необхідно створювати на базі одразу декількох багатоповерхівок, розташованих недалеко один від одного.

За загальним правилом, визначеним Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", в одному багатоквартирному будинку може створюватися тільки одне об'єднання. Однак стаття 4 цього ж закону дає можливість власникам квартир і нежитлових приміщень, розташованих в двох і більше багатоквартирних будинках, об'єднаних спільною прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою, створювати спільне об'єднання.

У разі створення об'єднання на базі двох або більше багатоквартирних будинків голосування співвласників до нього здійснюється в кожному багатоквартирному будинку окремо. Результати голосування також визначаються окремо для кожного багатоквартирного будинку.

Випадки створення "загальних" ОСББ в Україні не рідкість, хоча і не дуже поширені. Справа в тому, що такі підходи породжують певні незручності. Так, в разі необхідності зібрати загальні збори з числа жителів одразу декількох багатоповерхівок буває дуже важко. Як наслідок, певні рішення вчасно не приймаються і тому існуючі проблеми вирішуються із значним запізненням, що призводить до негативних наслідків.

  • Міф дев'ятий: жителі багатоповерхівки позбавлені будь-якої можливості контролювати роботу голови правління ОСББ і впливати на неї. А це створює передумови для різних фінансових зловживань. Зокрема, не виключається можливість присвоєння головою правління ОСББ громадських коштів

Усі рішення щодо поточної діяльності об'єднання, в тому числі і питання залучення та використання коштів, приймаються і контролюються його співвласниками. Співвласники ОСББ реалізують свої права за допомогою активної участі в роботі статутних органів, створених відповідно до законодавства та статуту об'єднання.

Відповідно до Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", вищим органом управління ОСББ є загальні збори. Завдяки їм формується колективна думка. Перевагу отримують ті рішення, які підтримує більшість співвласників.

Для керівництва поточною діяльністю обирається правління ОСББ, яке є виконавчим органом об'єднання і підзвітним загальним зборам. Зазвичай правління складається з декількох членів і голови правління. Обрання та відкликання членів правління здійснюється загальними зборами, що є додатковим інструментом контролю за діяльністю правління з боку співвласників ОСББ.

Для контролю за фінансово-господарською діяльністю правління на загальних зборах з числа співвласників обирається ревізійна комісія або ревізор. В окремих випадках співвласники ОСББ можуть приймати рішення про притягнення незалежного аудитора.

Таким чином, співвласники, яким небайдужа доля будинку і робота об'єднання, мають достатньо важелів впливу і контролю за діяльністю голови правління, виключає випадки присвоєння їм майна і коштів ОСББ.

Павлюк Юрій

1 липня 2016, 03:27

Теги статті:
Зустріч з депутатом ВР по питанню створення та особливості функціонування ОСББ  
Голосів:
3
21

Всього коментарів: 6

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"