kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Віка 

Легкі гроші вартістю в дев’ять загублених років

Колегія суддів Канівського міськрайонного суду на судовому засіданні винесла вирок підсудному: дев’ять років позбавлення волі з конфіскацією майна. Такий термін проведе за гратами 26-річний чоловік з одного із сіл Канівського району...

У читача, звичайно, виникне питання: “За що таке суворе покарання? Убив когось?..” Ні, не вбив. Просто за те, що хотів “легких грошей”, “не напружуючись” на нелегкій роботі, а всього лише заробляти зберіганням та розповсюдженням наркотиків. А безплатний сир, як кажуть...

Словом, причина банальна для Канева та Канівського району — наркотики.

26-річний чоловік на полі збирав коноплю, висушував та складав у себе вдома на горищі. Згідно з висновками експертів, назбирав чимало — 4,5 кілограми. Можна тільки уявити, скільки це може бути в об’ємі чотири з половиною кілограми ВИСУШЕНОЇ коноплі...

Якщо є товар, має бути й покупець. Домовився з покупцем, що підвезе йому готовий “товар” до Канева за вказаною адресою. Привіз до міста більше кілограма “високоякісного продукту”. За цю партію попередньо домовився з покупцем, що той розрахується з ним ноутбуком, срібним ланцюжком та срібним хрестиком. Ось тільки не знав любитель легких грошей, що цього разу покупцем виявиться працівник правоохоронних органів, який уклав цю усну угоду з продавцем з метою контрольної закупівлі “високоякісного товару”. Ну а далі пішло-поїхало: обшук за місцем проживання продавця, складання протоколів, порушення кримінального провадження, робота експертів і, як наслідок, — лава підсудних. Згідно з висновками експертів, любитель легких грошей заготовив та зберігав у себе вдома особливо небезпечний наркотичний засіб — канабіс.

Щоб читачеві стало зрозуміло, що саме ховається за фразою “особливо небезпечний наркотичний засіб” і чим він небезпечний для людини, пропонуємо вашій увазі деякі нюанси дії цього засобу на організм людини (це для того, щоб кожен, хто зараз чи колись захоче спробувати вживати цей “високоякісний продукт”). Так ось, про що саме говорять дослідження вчених про вплив на організм людини вживання конопляної продукції: “Канабіс впливає на розумові здібності. Тривале вживання призводить до погіршення пам'яті, здатності до розуміння, навчання. Людина, що вживає канабіс, відрізняється занепокоєнням, порушенням в емоційній сфері, ослабленням уваги, уривчастими думками,помилковим некритичним ставленням до власного стану. В результаті змінюються фізичні реакції — погіршується відповідна реакція на зовнішні сигнали. Іноді виявляється маячна манія переслідування. А в результаті систематичного вживання з'являються серйозні структурні зміни мозку. Канабіс значно впливає на серце, тому для людей, які страждають захворюваннями серця, вживання канабіса загрожує серйозними наслідками. Канабіс знижує рівень тестостерону у чоловіків, що негативно позначається на статевій функції. А у жінок з'являються порушення овуляції. Вживання наркотику під час виношування плоду, призводить до відхилень у розвитку та ранньої смерті немовляти. Психічна залежність від канабіса розвивається поступово. Людина, яка його вживає, стає безпорадною і апатичною, втрачаючи інтерес до всього. Емоції притуплюються, з'являється неможливість концентрації, хронічна втома і часті головні болі. Канабіс, впливаючи на зміни у сфері почуттів, призводить до візуальних порушень. Тому, наприклад, керування транспортом після вживання наркотику досить небезпечне. З людьми, які вживають цей наркотик, часто трапляються нещасні випадки із-за помилкової оцінки відстаней та уповільнення реакції, а також відсутності критичного ставлення до реальних небезпек...”.

Та повернемося до нашої історії.

Кримінальне провадження стосовно цього молодого чоловіка було порушено за статтею 307 частина 3 КК “Незаконне виготовлення, зберігання чи збут наркотичних засобів”. Частина 3 цієї статті говорить про особливо великі розміри такого виготовлення, зберігання та збуту і передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 9 до 12 років.

Колегія суддів врахувала всі обставини, які б пом’якшували вину підсудного — і його чистосердечне зізнання і розкаяння, і наявність малолітньої дитини, яка перебувала на утраманні підсудного. Лише з урахуванням цих обставин підсудний не отримав максимальний строк покарання, передбачений статтею Кримінального кодексу України — 12 років позбавлення волі. У вироку суду є й така констатація обставин розгляду справи: “Відповідно до ч.2 ст.50 КК України, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженим, так і іншими особами. Відповідно до ч.2 ст. 65 КК України, особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів...”.

Отож, колегія суддів у складі трьох чоловік винесла вирок по цій справі: “Визнати винним ... у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 307 КК України, і призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на 9 років з конфіскацією належного йому майна”.

Я попросив прокоментувати таке суворе судове рішення головуючого суддю на цьому судовому процесі Оксану Льон.

“Даний злочин відноситься до статті 12 Кримінального кодексу як особливо тяжкий, — говорить Оксана Миколаївна. — Підсудний протягом судового розгляду свою вину визнав повністю, щиро розкаявся. Судом було враховане щире каяття і що в підсудного на утриманні була малолітня дитина, тому й було мінімальне покарання — 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Але й ці 9 років — це занадто суворе покарання. На те, що в нашій практиці є злочини, які викриті, належним чином розслідувані, доведені в суді стороною обвинувачення і є реальне покарання — мають звернути увагу всіх, хто незаконно виробляє, придбаває, зберігає, перевозить, пересилає чи збуває наркотичні засоби. А оскільки це особливо тяжкий злочин, мова про умовне покарання в таких випадках не йде. В цих випадках суд зобов’язаний враховувати пом’якшуючі обставини, як це було і в нашому випадку: всі пом’якшуючі обставини судом були враховані, але підсудний отримав покарання в межах статті Кримінального кодексу. В нього були й раніше судимості, але він на шлях виправлення не став і продовжував вчиняти незаконні дії в даній галузі. Я так розумію, дана особа хотіла легких грошей. І це мають врахувати всі громадяни: такі легкі гроші закінчуються такими тяжкими наслідками — серйозним позбавленням волі.

Якби він раніше схаменувся і покаявся, знаючи, що у нього зберігається вдома велика кількість коноплі, приготовленої до вживання, і він здав би ці наркотичні засоби, вказав би джерело їх придбання або сприяв би розкриттю злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів — він би звільнявся від кримінальної відповідальності. Але такого не відбулося поки правоохоронні органи шляхом оперативної закупівлі не виявили, що саме він виготовляв і збував наркотичні засоби. Хотілося б акцентувати увагу громадян на те, що законодавець передбачив частиною 4 статті 307 Кримінального кодексу України, що особа, яка добровільно здала наркотичні засоби, звільняється від кримінальної відповідальності. Такий шанс законодавець передбачив, але особа в даному випадку його не використала. Шкода, що засуджений — людина ще в молодому віці, що потерпіла його сім’я, оскільки це величезна травма для дитини, яка народилась в їхній сім’ї, для дружини... Але ні дружина, ні сім’я, знаючи, чим займається чоловік, ніхто його не зупинив, всі вони розуміли, що від такої діяльності труяться інші люди і на цьому зароблялися незаконні кошти. Що цікаво в цій ситуації: сам засуджений не вживав наркотиків, все це він робив з метою збуту та заробітку”.

Валерій РЕВА, газета ВІКА №36, вересень 2016

WayBe

12 вересня 2016, 15:06

Теги статті:
наркотики  кримінал  
Голосів:
2
02

Всього коментарів: 2

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"