kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Блоґи > КОКА 

Що таке ОСББ і «з чим його їдять»?

Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) - що ж воно таке? На мою думку, на сьогодні система обслуговування ЖЕК є трохи абсурдною. У будь-якому будинку міста майже всі квартири є власністю мешканців. У той же час сам будинок належить чомусь міській раді та залишається на балансі ЖЕКу, і той же ЖЕК на свій розсуд вирішує, які роботи в будинку він має виконувати. На мій погляд, це неправильно. Якщо мені належить моє житло, то я і повинен вирішувати, що мені з ним робити! Тому юридично створення ОСББ - це реалізація та приведення до здорового глузду нашого права власності на наш будинок, і потрібно це насамперед нам, співвласникам.

Сьогодні держава визначилась, що перспективою розвитку обслуговування та утримання житла є створення ОСББ, і вся політика в цій сфері будується, виходячи з цього. Створений так званий стабілізаційний фонд, з якого фінансуються різні роботи по будинках: капітальні ремонти, утеплення, реконструкція дахів, заміна ліфтів. І першочерговою умовою є наявність створеного в цих будинках ОСББ. Так, наприклад, нами в цьому році було підготовлено проекти на декілька будинків міста по комплексній їх реконструкції. Але, незважаючи на те, що кошти в державі на такі проекти передбачені, ми не змогли їх отримати через відсутність у цих будинках ОСББ.
Питання економічної доцільності існування ОСББ хочу роз'яснити так, як я сам його розумію, на прикладі будинку, де сам проживаю - будинок за адресою: вул. Богдана Хмельницького,78. Хочу спробувати добитися створення в ньому такого об'єднання.
Насамперед, трохи про будинок. Це 5-поверховий будинок на 4 під'їзди, в якому проживають 55 сімей. Загальна площа, на яку нараховується плата за утримання будинку, складає 3298,2 м2. Тариф на утримання будинку встановлений на рівні 1,68 грн. З чого він складається і що зміниться, якщо буде створене об'єднання співвласників?
Розглянемо кожну статтю витрат для цього будинку конкретно.
1. Освітлення місць загального користування, підвалів - 0,099 грн./м2, або 326 грн. на місяць. Сюди входить вартість електроенергії - 0,0515 грн./м2, або 169 грн. на місяць. Таку ж суму буде сплачувати об'єднання. А от залишок всієї суми- 0,0475 грн./м2, або ж 157 грн. на місяць (сюди входить зарплата електриків із відрахуваннями, матеріали, ПДВ, загальновиробничі та загальногосподарські витрати, рентабель-ність) об'єднання використовуватиме на свій розсуд.
2. Прибирання прибудинкової території - 0,313 грн./м2, або 1032,34 грн. на місяць. Крім зарплати двірника, спецодягу та інвентарю - 0,166 грн./м2 (548,8 грн.), сюди входять непрямі витрати на суму 483,54 грн. на місяць, яка залишиться на потреби об'єднання.
З. Утримання аварійної служби - 0,205 грн. - 676,13 грн. на місяць. Стосовно цих ви-трат питання неоднозначне. На мій погляд, краще укласти договір на ці роботи і не мати зайвої мороки.
4. Обслуговування димових та вентиляційних каналів - 0,042 грн./м2, або 138,52 грн. на місяць. За рік це складає 1662,24 грн. Зважаючи на те, що для виконання цих робіт потрібна спеціальна ліцензія, необхідно укласти договір з від-повідною організацією. Так що витрати за цією статтею залишаться незмінними.
5. Дератизація - 0,004 грн./м2, або 13,2 грн. на місяць. Це періодичні профілактичні заходи із знищення в підвальних приміщеннях гризунів. Ця послуга надається за окремим договором також зі спеціалізованою організацією, тому її вар-тість при створенні ОСББ також не зміниться.
6. Обслуговування паспортним столом та видача довідок - 0,023 грн./м2 або 75,85 грн. на місяць. На мій погляд, доцільніше, зручніше та дешевше утримувати для цих послуг єдиний паспортний стіл для всіх багатоквартирних будин-ків міста. Втім, це також вирішуватимуть мешканці.
7. Обслуговування внутрішньобудинкових систем водопостачання, водовідведення і зливної каналізації та поточний ремонт конструктивних елементів та інженерних систем і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього благоустрою - 0,785 грн./м2, або ж 2589,07 грн. на місяць (31068,84 грн. на рік).
Ці статті витрат є найбільш незрозумілими для мешканців, тому і виникає багато нарікань. Чому? Спробую пояснити. Зараз тариф на утримання будинків прийнятий усереднений по місту. Тому виходить, що кошти накопичуються не на рахунку якогось конкретного будинку, а на загальному. І виконуються роботи за рахунок цих коштів на будинках, які визначаються ЖЕКом, як найбільш аварійні. При створенні ж ОСББ кошти накопичуються на рахунку конкретного будинку, в даному випадку будинку №78 по вулиці Богдана Хмельницького.
Товариство (правління, загальні збори) визначає, на які роботи, що мають бути виконані в конкретному році, витрачати ці кошти, і це найбільша вигода, яку ми отримуємо при створенні об'єднання.
Таким чином, якщо вирахувати економію на податках, непрямих витратах плюс накопичувальні статті, то в розпорядженні об'єднань на власні потреби залишиться 38755 грн. у рік. Багато це чи мало? Давайте врахуємо інші необхідні ви-трати, які повинне буде нести об'єднання.
Наприклад, заробітна плата голови об'єднання - для такого будинку 500-600 грн. у місяць, із відрахуваннями це 822 грн. на місяць, бухгалтер - 300-400 грн. на місяць, із відрахуваннями - 548 грн. на місяць, інші витрати - відповідальний за електрогосподарство (він же електрик за викликом), перевірки різнопланові, канцтовари - нехай 250-300 грн. на мі-сяць. За рік усі ці витрати складуть близько 20000 грн. Таким чином, накопичені кошти, що залишаться в об'єднанні, складуть близько 18755 грн. Знову ж таки, на що вистачить такої суми? На добрий капітальний ремонт мереж теплопостачання, водовідведення та водопостачання. Або на ремонт приблизно 200 м2 покрівлі. Або на 170 м2 асфальтового покриття. Або на капітальний ремонт електричних мереж в усіх чотирьох під'їздах. Або на оплату розробки проекту на утеплення будинку, та ще й отримаєте від держави кошти на його втілення. Одним словом, це реальні щорічні кошти на по-ступове вирішення загальнобудинкових проблем!
То, може, не так воно і страшно? А страшно тільки розпочати?

Андрій ШАЦЬКИХ,
директор КП ЖЕК,
мешканець будинку №78 по вул. Богдана Хмельницького у Каневі

КОКА

8 грудня 2010, 23:43

Теги статті:
наверное так живут.  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 2

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [0]

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Травень
НдПнВтСрЧтПтСб
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"