kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Міські новини 

Зупинити геростратів

ПАТ «Укргідроенерго» відновлює спроби залучити європейське фінансування під будівництво на Черкащині Канівської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС) потужністю 1000 МВт. Проект будівництва Канівської ГАЕС був розроблений у 1985 р. згідно зі «Схемою розміщення ГЕС та ГАЕС на території Європейської частини СРСР до 1990 р.». Роботи з будівництва ГАЕС, що почалися у 1985 р., були зупинені з отриманням Україною незалежності. У середині 2000-х проект знову «зняли з полиці», зменшили його розмір (з 16 до 4 гідроагрегатів) та почали пошук грошей на реалізацію. То якщо ми говоримо про декомунізацію, чому це не стосується комуністичних проектів «загасити» найбільшу святиню України — Канів, де поховано нашого великого Кобзаря Тараса Шевченка? Комусь же це потрібно?
 
Прикметно, що в 2008 році ЄБРР відмовився від розгляду фінансування цього проекту. На той час кошторисна вартість проекту становила 4,9 млрд. гривень. Але вже в 2015 році, за нової влади, яка ішла на ви­бoри з гаслом «жити по-новому», проект офіційно подано до Європейського iнвестиційного банку (ЄІБ) та до Свiтового банку на отримання кредитів під державні гарантії на суми приблизно 400 та 500 мільйонів євро.
 
Українську громадськість турбує низка проблемних питань, пов’язаних із необхідністю реалізації проекту, а також той факт, що він був підготовлений із порушеннями норм національного і міжнародного права.
Український уряд не оприлюднив результатів оцінки економічної доцільності проекту і, відповідно, відсутні будь-які обґрунтування того факту, що будівництво гідроакумулюючої електростанції потужністю 1000 МВт є найбільш невідкладною та економічно ефективною інвестицією в українському енергетичному секторі сьогодні. Додамо, що на Ташлицькій та Дністровській ГАЕС діють лише 5 агрегатів із запланованих 17. Тобто там вода просто виливається, а в Каневі нібито конче необхідно ставити дамби на понад півтора мільярда доларів та запускати нові агрегати. Навіщо? В Україні й нині є надлишок електроенергії. Отже, олігархи прагнуть надприбутків будь-що.
 
Нагадаємо: проект Канівської ГАЕС не пройшов громадське обговорення, передбачене вимогами національного законодавства і, відповідно, порушує вимоги як національного, так і міжнародного законодавства, а також Конвенції ЄЕК ООН про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська конвенція). Тобто сама ідея втілення «комуністичного» проекту є незаконною. ЄІБ і Світовому банку слід відмовитися від фінансування проекту будівництва Канівської ГАЕС як необґрунтованого і вкрай ризикованого.
 
У цьому зв’язку закликаємо Президента України, Голову Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України вжити всіх необхідних заходів для негайного припинення будівництва Канівської ГАЕС, яка, окрім екологічної та економічної шкоди, завдасть непоправної шкоди духовному світу України, знищивши територію природного заповідника, пов’язаного зi світовим генієм — Тарасом Григоровичем Шевченком. 
  
Герої України Іван ДРАЧ, Борис ОЛІЙНИК, Анатолій ПАЛАМАРЕНКО, лауреати Шевченківської премії Любов ГОЛОТА, Юрій КОВАЛІВ, Степан КОЛЕСНИК, В’ячеслав МЕДВІДЬ, Павло МОВЧАН (голова ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка); Почесний енергетик України Геннадій КАЧАЛЕНКО; член-кореспондент Національної Академії медичних наук України, ?доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки Микола ПОЛІЩУК; гoлова Київської спілки журналістів України Михайло СОРОКА; письменники Василь КЛІЧАК, Павло ВОЛЬВАЧ, Василь ПІДДУБНЯК; голова ВГО «Професійна спілка «Журналіст України» Олександр МИХАЙЛЮТА, голова Національної спілки письменників України Михайло СИДОРЖЕВСЬКИЙ, кандидат юридичних наук Володимир ЯРОШ. 
(Збір підписів триває).
 

WayBe

28 лютого 2017, 10:16

Теги статті:
ГАЕС  будівництво  
Голосів:
4
04

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
Олекса

28 лютого 2017, 22:37

IP: 176.67.19.xxx
Рейтинг: 2

Хто плюндрує святиню... Сьогодні 21 сотня ДУК ПС Черкащини познайомилася з археологами, які проводять на горі Лисуха (район будівництва Канівської ГАЕС) «розкопки» за допомогою бульдозера. На місці було виявлено п'ять чоловік, які пиляли дерева і прослуховували землю металошукачем. Глава групи назвався лаборантом Інституту археології НАНУ Мiтрова Ігоря Михайловича. Крім цього посвідчення, показали ще відкритий лист №001 / 0126, виданий 3 лютого 2017 року на Болтрик Юрія Вікторовича на проведення науково - рятівніх археологічних розкопок на городищі «Лисуха». Ніяких документів, які б пояснювали, яке відношення вони мають до Болтрик і його відкритого листа, ці пани не пред'явили, як і не пред'явили документів, на підставі яких вони виробляли порубку дерев. Вони тільки пообіцяли, що 5 березня приїде сам Болтрик і, переадресувавши до нього, швиденько зникли, не чекаючи викликаної 21 сотнею поліції. Серед питань, які хотілося б задати пану Болтрику в разі, якщо він дійсно з'явиться, крім питань про документах: чому розкопки на унікальному городище було розпочато за допомогою бульдозера? Чому вони розпочаті не з початком археологічного сезону (в травні), і саме зараз, у випадку загрози, що весняні дощі заллють викопані ями і змиють весь культурний шар? До речі, Укргідроенерго звітує, що ось на це але виділив ... мільйонів гривень.

Бучак - зупинимо катастрофу

Відкрита група(facebook)

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"