kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Міські новини 

Приватний інтерес власників проти державницької позиції влади

Останнім часом у різного роду приватних газетах розкручується конфлікт довкола так званого «поглинання» державним проектом «Євро-2012» «нещасного» Канівського автовокзалу та будівництва на його місці нових сучасних об'єктів - торгівельного центру і нового приміщення автовокзалу. Суть навмисне викривляється й подається таким чином, щоб читачі обурилися: мовляв, яка жорстока держава - хоче відібрати у людей громадську власність, якою користуються тисячі людей із Канева, району та іногородні. А як усе насправді?

Олег Калніболоцький, секретар Канівської міської ради

Читаючи такі опуси, у мене самого ма-ло сльоза не з'являються від того "дикого загарбання" дер-жавою приміщення автовокзалу, точніше - від наміру його знести й побудувати там інше - нове й сучасне. Але сльоза таки не з'являється. Тому що на відміну від пересічного канівця я, як секретар міської ради, в курсі справи, що саме відбувається навколо цієї проблеми. І я погоджуюся зі своїми колегами й багатьма канівцями, які кажуть, що тут влада має внести ясність.

Мені легко оперувати фактами ще й тому, що донедавна (до призначення на посаду секретаря міськради) я очолював підприємство "Канівавтотранс", яке займалося пасажирськими перевезеннями і, відповідно, мало стосунки з Канівським автовокзалом.

Отже, найперше, про що я хотів би сказати мешканцям нашого міста: не сприймайте на віру "смажені" факти. А саме - Канівський автовокзал ніякий не громадський і не комунальний. Він - цілком приватна структура. Причому, вже багато років. Звідси все й "танцює". Наприклад, підприємство, яким я донедавна керував (ПП "Канівавтотранс") тільки за 2010 рік сплатило до Пенсійного фонду близько 2 млн.грн. А ось автовокзал до місцевого бюджету платить… мізер (зокрема, за нашими припущеннями, торік до Пенсійного фонду було сплачено близько 50 тис.грн.). На вокзалі працює всього 11 осіб. Саме з їхньої зарплати відраховуються ті копійки. Решта податків ідуть прямісінько до Черкас (де зареєстрований цей суб'єкт господарської діяльності).

По суті, власник автовокзалу - монополіст на канівському ринку надання послуг пасажирам. Відтак, що хоче, те й творить. Хоче - виставить таку ціну за користування плат-ним вокзальним туалетом, що люди радше побіжать до річки (до речі, в ті часи, коли автовокзал дійсно був громадським, туалет працював безкоштовно). А захоче - "накине" такий відсоток "станційного збору" на квиток, що хоч пішки йди. Наведу деякі цифри. Так, із кожного пасажира автовокзал "знімає" до 15% від тарифу переві-зника. Тобто, якщо квиток до Києва, припустимо, у водія можна купити за 34 грн., то в касі автовокзалу він коштуватиме 39 грн. Плюс вам доведеться ще викласти 2 грн., якщо братимете квиток у касі попереднього продажу. І це не все. Автовокзал із того ж таки квитка до Києва забирає ще 8,5% - але вже з перевізника. Накрутка в цілому складає більше 25% від загальної вартості квитка (близько 10 грн.). Ось так на рівному місці заробляються гроші.

До речі, міська рада досі не отримала чіткого та вмотивованого розрахунку, на підставі чого автовокзал бере 8,5%. Що вдієш - монополіст!

Отже, давайте зробимо попередні висновки. Автовокзал "Канів" - приватна фірма, яка, в першу чергу, переслідує приватний інтерес, а саме - отримання якомога більшого прибутку. З одного боку, нехай би собі й отримувала. Адже часи нині такі, що без прибутку бізнес не ведеться. Розраховувало на прибуток і отримувало його й моє колишнє підприємство "Канівавтотранс". Але ж я родом із Канева, й мені було б соромно дивитися землякам в очі, якби я "дер із них три шкури", приховував прибуток, а послуги надавав би по мінімуму. Саме тому у нас і автобуси були нові, і податки справно платилися, і цін ми безбожно не "задирали". Спитаєте - чому? А тому що в нас була і є конкуренція. З одного боку не давало розслабитися автопід-приємство "М+М" (брати Сухобруси), з другого - інші перевізники. А Канівський автовокзал та голова правління ВАТ "Черкаси ОПАС" (якому безпосередньо належить приміщення автовокзалу) В.Гончаров конкуренції не бояться, бо її просто не мають. Вони - монополісти в цій галузі. Ось і зростають непомірні апетити. Ми кілька років тому пропонували створити в Каневі ще одну, альтернативну автостанцію, з якої ми б відправляли людей самі, без високих накруток. Ціна квитка (ми свої пропозиції, до речі, озвучували в пресі) була б на 7-10 грн. дешевшою, аніж у касі автовокзалу "Канів", і складала б близько 28-29 грн.

Але тодішня влада на чолі з мером В.Коломійцем не до-зволила нам таку "вільність". Мовляв, порушиться монополія В.Гончарова, він понесе збитки. А те, що з людей деруть гроші - тодішню владу на чолі з В.Коломійцем практично мало цікавило. Хоча я впевнений, якби в Каневі було два автовокзали, то люди, звичайно ж, ішли б туди, де квиток коштує не 39-40 грн., а 28-29 грн., тобто до нас.

Підтриманий тодішньою міськрадою "Черкаси ОПАС" показує свій гонор і сьогодні. "Автовокзал - наш. Земельна ділянка під ним - теж наша", - кажуть нам. - "І ніяке "Євро-2012" нас особливо не хвилює".

А нас хвилює. Саме тому сесія Канівської міської ради прийняла рішення про вилучення земельної ділянки, на якій знаходиться нинішній автовокзал, під будівництво об'єкта Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, який пройде в Україні та Польщі. Подібне рішення зумовлене не примхою міського голови Віктора Ніколенка чи депутатів міськради. Новий автовокзал, який виросте на місці старого, - це об'єкт, що передбачений державною програмою "Євро-2012", яку приймали на найвищому рівні та яка підписана посадовими особами нашої держави. У новий автовокзал планується вкласти 47 млн.грн. Сума серйозна, тому що й задум серйозний. На місці сіро-жовтої "коробки" (такий вигляд має нині автовокзал) виросте сучасна будівля зі скла і бетону, де будуть усі зручності, затишні зали для очікування, заклади харчування, кімнати для матері та дитини тощо. Крім того, поруч із новим автовокзалом (на місці нинішнього ринку) буде збудовано сучасну площу - з торговим центром, зонами відпочинку, фонтанами, де зможуть проводити дозвілля і канівці, і гості міста.

Невже приватновласницькі інтереси завадять нам це здійснити? Звичайно, не завадять. Тим більше, що після будівництва новий автовокзал планується передати в місцеву комунальну власність. Це буде, дійсно, громадський заклад, який служитиме інтересам канівчан, інтересам громади, а не працюватиме на приватного власника. Ось так має бути. І так буде! Я в цьому впевнений на всі 100 відсотків.

 

Джерело: "Дніпрова зірка"

WayBe

12 січня 2011, 11:36

Теги статті:
автовокзал  євро-1012  
Голосів:
2
02

Всього коментарів: 33

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик

Business for Sale Gold Coast Region

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Business for Sale Gold Coast Region [0]

Втрата чоловіка, служба в ЗСУ і материнство: історія бойової медикині Каріни Білик [0]

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"