kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Дніпрова зірка 

SOS! У Дніпрі біля Канева знову тонуть люди. А рятувальників усе немає…

Напередодні відкриття пляжного сезону Канівська міська рада опублікувала на своєму офіційному сайті інформацію відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконкому міської ради про те, що місця, де населення міста виходить до водойми на відпочинок, є стихійними та не узаконеними, тому що не відповідають вимогам законодавчих актів, якими регулюються питання місць масового відпочинку на воді. Швидкість течії, глибина річки, перепади рівня води стоять на заваді облаштування офіційного пляжу на березі Дніпра в Каневі. Аби попередити нещасні випадки на воді, міська влада розробила й затвердила цілий перелік заходів і програму організації рятування людей на водних об'єктах Канева до 2020 року, передбачивши на проведення рятувально-пошукових робіт на 2017 рік 13000 грн. Попри все канівці й гості міста, не зважаючи на попередження влади, у спекотні літні дні вирушають до берега, аби охолодитися й відпочити біля води. Мало хто відмовить собі й дітям у задоволенні пірнути в прохолодну воду, коли стовпчик термометра сягає позначки +30 градусів і вище.

За інформацією Канівської міськради, за останні п'ять років на водних об'єктах міста загинуло вісім осіб. На початку липня вода забрала життя ще двох людей - у Дніпрі поблизу села Келеберда втопилися молодий чоловік і школярка. Чи можна було уникнути цих трагедій? Про це ми говоримо із колишнім начальником Канівської рятувальної станції, водолазом Володимиром Іщенком. Саме до нього звертаються, коли сталося лихо - втопилася людина, аби він знайшов під водою тіло й виніс його на берег.

Володимир Іщенко працював на різних посадах у Ка-нівській рятувальній станції, починаючи з 1985 року. Тоді штат працівників станції налічував до 15 осіб. Рятувальники, водолази, медсестри чергували на станції, на воді в рятувальному човні працював патруль. У разі виникнення загрози для життя людини у воді рятувальники приходили на допомогу, в інший час проводили профілактичну роботу - зустрічалися із школярами, роз'яснювали правила поведінки на воді, патрулювали берег, через гучномовець закликаючи людей у воді не запливати за буйки, не стрибати з причалу, не заходити у воду після вживання алкоголю тощо.

Канівська рятувальна станція припинила своє існування у 2002 році через недостатнє фінансування. Із того часу рятуванням і пошуковими роботами в Каневі займається Черкаська обласна рятувально-водолазна служба, із якою міська влада укладає договір на виконання рятувально-пошукових робіт. Черкаська рятувально-водолазна станція знаходиться за70 кмвід Канева. Аби в разі необхідності прийти на допомогу, черкаським рятувальникам знадобиться як мінімум година для того, аби в разі потреби прибути по Дніпру до Канева. Зрозуміло, що потопаюча людина не протримається на поверхні води до їх прибуття. Тимчасом, за 15 років, відколи була закрита Канівська рятувальна станція, за підрахунками Володимира Іщенка, в Дніпрі поблизу Канева втопилося близько 30 людей.

- Зона відповідальності Канівської рятувальної станції становила1200 метрівводної поверхні уздовж Дніпра, - розповідає Володимир Іщенко. - Рятувальники, які чергували у човні, могли прийти на допомогу потопаючому в цій зоні за лічені хвилини й врятувати людині життя. Тепер робити це немає кому. І це притому, що Дніпро в межах Канева віднесено до водойм першого рівня небезпеки, - розповідає рятувальник. - Декілька років тому в Дніпрі поблизу готельного комплексу "Княжа гора" тонули діти. Тоді випадково на місці пригоди опинився рибалка, який витягнув із води хлопчика, інша дитина загинула. Я добре пам'ятаю цей випадок, власне, як і багато інших, коли мені доводилося виносити на берег бездиханне тіло дитини, підняте з дна річки, й передавати його батькам, які не тямлять себе від горя. Багатьох цих трагедій могло б не бути, якби в Каневі працювала рятувальна станція. Так, її утримання коштує не дешево, за попередніми підрахунками на станцію із мінімальним штатом потрібно близько 150 000 грн. на сезон, але хіба врятовані життя людей не варті цих грошей?

Що ж насправді робить міська влада, аби запобігти нещасним випадкам на воді? Нині усе, на що спромоглася влада для організації рятування людей на воді - розробити заходи, що вміщуються на одному аркуші паперу й складаються з п'яти пунктів, до виконання яких у посадовців не доходять руки. Редакція проаналізувала виконання цієї програми. Наразі лише три з п'яти пунктів заходів виконуються, та й ті не в повному обсязі. Так, пункт перший, термін виконання якого сплив у 2016 році, передбачав визначення та організацію облаштування місць масового відпочинку людей на воді. Відповідальними за його виконання призначено управління містобудування та архітектури виконкому Канів-ської міськради, а також підприємства, установи та організації, що використовують рекреаційні зони біля води. Припустимо, що виконати цей пункт заходів заважає швидкість річки, її глибина й складний рельєф дна, що не дозволяють влаштовувати на березі пляж, який би відповідав вимогам законодавчих актів. А що заважає виконати пункт другий цих заходів, а саме, забезпечити створення та утримання сезонного рятувального поста в складі водолазно-рятувальної служби? Цікаво, що відповідальність за виконання цього пункту програми покладено не на відділи чи управління виконкому міськради, а на підприємства, установи та організації, що використовують водні об'єкти, та комунальну водолазно-рятувальну службу Черкаської облради. Третій і четвертий пункти цих заходів передбачають забезпечення утримання та діяльності комунальної водолазно-рятувальної служби Черкаської облради в режимі готовності до проведення вололазно-пошукових робіт на всіх водоймах міста й забезпечення безпосереднього здійснення зазначених робіт. Ці пункти заходів виконуються - для цих цілей і передбачено 13000 грн. у міському бюджеті. Тобто, якщо трапиться непо-правне й утопиться людина, з Черкас прибудуть водолази, які знайдуть і піднімуть тіло з дна річки. Однак, чи можна вважати це рятуванням?

Останній, п'ятий пункт заходів - проведення роз'яснювальної роботи серед населення щодо правил поведінки на воді. Аби оцінити якість виконання цього пункту, запитайте в своєї або в сусідської дитини, хто і коли востаннє розповідав і пояснював їй, як слід вести себе на воді, як надати першу допомогу постраждалому і що робити, якщо ти сам опинився у небезпеці, купаючись у водоймі?

- Каневу потрібна повноцінна рятувальна станція із патрулем, водолазами, медпрацівниками, влаштована за всіма вимогами, - говорить Володимир Іщенко. - Ми не можемо ризикувати життям дітей, які є абсолютно беззахисними перед водною стихією. Канів стоїть над Дніпром, протяжність берега в нашому місті чи не найбільша серед райцентрів України. Для прикладу, в Смілі, через яку протікає річка Тясмин, є своя рятувальна станція. Якщо її утримання по кишені тамтешньому місь-кому бюджету, то чому Канів не може собі дозволити належним чином організувати безпеку людей на воді? Попри те, що в нас не існує офіційних пляжів, берег Дніпра влітку ніколи не пустує. У Дніпрі купаються і дорослі, і діти, яким у разі небезпеки нікому прийти на допомогу.

Аби убезпечити канівців від нещасних випадків на воді, Володимир Іщенко, спираючись на свій досвід, дав декілька порад, щодо відпочинку на березі Дніпра. Разом із ним ми склали список небезпечних місць для купання, де в різні роки траплялися трагедії й гинули люди. Найнебезпечнішим, за словами Володимира Іщенка, є місце, яке у Каневі називають дитячим пляжем, що знаходиться неподалік будинку №49 по вул. Героїв Дніпра. Тут утворюється багато вирів і підступних течій під час роботи ГЕС. Наступне місце, що його рятувальник не радить обирати для купання, - берег між першою та другою "шпорами". Тут знаходиться яма, глибина якої сягає12 метрів. Ще одне небезпечне місце - берег водосховища поблизу колишньої будівельної бази гідроакумулюючої станції. Володимир Іщенко також застерігає від купання в районі приплаву "Авто-ріка" та наголошує, що стрибати у воду із приплаву особливо небезпечно.

Натомість найкращим міс-цем для відпочинку на воді, на думку Володимира Іщенка, є пляж між другою і третьою "шпорами" навпроти ресторанно-готельного комплексу "Княжа го-ра". За останні десятиліття тут не сталося жодної лихої пригоди на воді з летальним кінцем.

При цьому рятівник закликає суворо дотримуватися правил поведінки на воді.

- Ні на мить не залишайте дітей без нагляду на пляжі, постійно тримайте їх у полі зору. В жодному разі не купайтеся після вживання алкогольних напоїв. Не запливайте далеко від берега, не підпливайте до буйків і не купайтеся в незнайомих місцях, - радить рятувальник Володимир Іщенко. - Ставтеся до своєї безпеки та безпеки ваших близьких з усією серйозністю, бо від цього залежить ваше життя.

Чому в Каневі не рятують людей на воді професійні рятувальники? Чому міська влада досі не знайшла можливості відшукати в бюджеті 150 000 грн. й організувати в місті рятувальну станцію? Зрештою, допоки в Дніпрі будуть гинути люди? Жорсткі питання, які вимагають конкретних відповідей. Невже сигнал "SOS!" знову залишиться непочутим?

Підготувала Марія ГЛАМАЗДІНА

Джерело: Дніпрова зірка

WayBe

24 липня 2017, 17:48

Теги статті:
Дніпро  рятувальники  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 1

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"