kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Афіша > Виставка 

Мистецька виставка «Тарасова гора в образотворчому мистецтві»

Впродовж серпня-вересня 2017 року у виставковому залі музею Тараса Шевченка експонуватиметься мистецька виставка «Тарасова гора в образотворчому мистецтві» з фондових колекцій Шевченківського національного заповідника (м. Канів), Національного музею Тараса Шевченка (м. Київ), Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (м. Київ)

22 травня 1861 року Чернеча гора у Каневі прийняла у своє лоно вірного сина українського народу Тараса Шевченка. З того часу гора, перейменована у Тарасову, стала святим місцем для українців всього світу. Французький літературознавець, мистецтвознавець Еміль Дюран писав: «…його могила стала місцем паломництва…».

Серед численних відвідувачів могили Кобзаря вирізняються художники, які створювали і створюють неповторний образ української Святині вже 156 років. У фондовій колекції Шевченківського національного заповідника зберігається майже три сотні живописних і графічних творів, які об’єднані у серію «Тарасова гора в образотворчому мистецтві кінця ХІХ − початку ХХІ століть». Одними з перших до цієї теми звернулися художники Вячеслав Розвадовський, Никанор Онацький, Володимир Наленч, Іван Іжакевич та Федір Коновалюк, Віктор Савін, Сергій Шишко. Їх роботи стали чудовим мистецьким надбанням музею на Тарасовій горі. Образ могили Тараса Шевченка та її околиць періоду 1923-1939 років, коли на могилі чавунний хрест було змінено на погруддя поета, створили художники Віра Бура-Мацапура, Микола Бурачек, Іван Порошин, Євген Лученко, Степан Цінько, Мар'ян Маловський. У 1933 році Канів відвідав відомий український архітектор, художник, педагог Василь Кричевський, щоб розпочати роботу над проектом будинку музею на Тарасовій горі. Він та його талановиті нащадки малювали Тарасову гору, зафіксувавши велич і святість цього місця.

У Каневі на вулиці Бесарабія, ще у довоєнні часи, було побудовано базу для проходження літніх мистецьких практик студентами Київського художнього інститут. Тут ними та їх наставниками-викладачами створено багато мистецьких творів. Відомі роботи на вищеназвану тему видатних митців − Карпа Трохименка, Сергія Григор'єва, Григорія Світлицького, Костянтина Єлеви, Іллі Штільмана, Іларіона Плещинського, Григорія Сокиринського, Миколи Міщенка, Тетяни Яблонської, Юлія Ятченка, Василя Забашти, Івана Красного, Миколи Стороженка та інших.

Творення мистецького літопису продовжується впродовж багатьох років. До цього процесу долучилися художники Георгій Вербицький, Микола Сліпченко, Олексій Фіщенко, Тимофій Лящук, Леонід Гопанчук, Євген Безніско, Валерій Франчук, Віталій Маковій, Ольга Сокуренко, Галина Морозова, Олеся Гук.

З 2000 року Шевченківський національний заповідник, за сприяння Міністерства культури України, проводить у Каневі мистецькі пленери під назвою «Тарасова гора». Художники, яких об’єднала любов до творчості Тараса Шевченка та особлива відповідальність творити мистецтво ХХІ століття, стали учасниками цих мистецьких проектів. Серед них уже відомі митці − Іван Марчук, Андрій Яланський, Тетяна Красна, Ганна Примакова, Петро Сипняк, Євген Манишин, Олександр Крохмалюк, Леонід Литвин, Валентин Кирилков, Ольга Котова, Андрій Коваленко, Олександр Боднар, Микола Жулінський, Іван Гапоченко, Василь Цимбал, Анатолій Буртовий, Володимир Гарбуз, Левко Воєдило, Олесь Соловей, Любов Міненко, Іван Фізер, Микола Сенюта, Олексій Поляков, Юрій Кафарський, Валерій Радецький та інші. Їх роботи стали надбанням фондової колекції Шевченківського національного заповідника і будуть представлені на виставці.

Серія мистецьких творів «Тарасова гора в образотворчому мистецтві» з колекції Шевченківського національного заповідника на презентованій виставці розширена надбаннями фондових збірок Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (21 робота) та Національного музею Тараса Шевченка (28 робіт). Зокрема, колекції представлені роботами Вячеслава Розвадовського, Миколи Бурачека, Миколи Глущенка, Михайла Бароянца, Євдокії Болдирєвої, Петра Сльоти, Опанаса Сластіона, Сергія Чорнолуцького, Костянтина Єлеви, Михайла Когана-Шаца, Олександра Валевахіна, Андрія Яланського, Анатолія Зорка та інших відомих українських і зарубіжних митців, які черпали натхнення на схилах Тарасової гори.

Переживаючи  тут особливі емоції, український письменник Олесь Гончар записав до Книги вражень музею Тараса Шевченка: « …Усе тут повите святістю, дихає силою життя. Це місце здатне наснажувати. Людина  тут глибшає в думках, чистішає у помислах. Піде вона звідси ще людянішою, звеличившись духом, піде ще більше упевневшись, що нічого вищого на світі немає  за любов до рідної землі й рідного народу…».

 

 

Виставку можна оглянути у виставковому залі музею

Тараса Шевченка (м.  Канів) кожного дня, крім понеділка

з 9-30 до 17-00.

WayBe


31 серпня 2017, 17:00

Теги статті:
виставка  музей  Шевченка  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"