kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Офіційно > Влада 

Зміни у законодавстві щодо звільнення деяких категорій платників від сплати ЄСВ

Законом України № 2148-VIII від 03 жовтня 2017 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсії" внесено зміни до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соці-альне страхування" (далі - Закон № 2464), а саме, викладено в новій редакції частину четверту статті 4 Закону № 2464, згідно з якою від сплати єдиного внеску за себе звільняються особи, зазначені у пунктах 4 та 5 частини першої цієї статті, якщо вони отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 1058), та отримують відповідно до закону пенсію або соці-альну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їхньої добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Зміни набирають чинності з 1 січня 2018 року. Отже, зазначена пільга поширюватиметься на:

- фізичних осіб-підприємців, незалежно від обраної системи оподаткування;

- членів фермерського господарства, які підпадають під визначення платників єдиного внеску (якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах).

Умови призначення пенсії за віком визначені статтею 26 Закону № 1058, а саме, досягнення віку за наявності страхового стажу тривалістю, зазначеною у частинах першій-п'ятій цієї статті.

Крім того, законодавством передбачено призначення пенсій за віком раніше встановленого статтею 26 Закону № 1058 віку. Це - пенсії за віком на пільгових умовах, дострокові пенсії за віком та пенсії за віком із зниженням пенсійного віку.

Отже, звільнятимуться від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичні особи-підприємці, в тому числі, ті, що обрали спрощену систему оподаткування, та члени фермерського господарства, віднесені до платників єдиного внеску, які:

- отримують пенсію за віком, (у тому числі, на пільгових умовах (передбачені частинами другою та третьою статті 114, пунктом 2 розділу XV Прикінцеві положення Закону № 1058), дострокову пенсію (передбачені част. 1 статті 115, пунктом 72 розділу XV Прикінцеві положення Закону № 1058), із зниженням пенсійного віку (передбачені статтею 55 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи);

- є особами з інвалідністю, незалежно від отримання пен-сії або соціальної допомоги;

- досягли віку, встановленого статтею 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (незалежно від виду пенсії).

Зазначена пільга не поширюється на осіб, які отримують пенсію у зв'язку з втратою годувальника та не досягли віку, встановленого статтею 26 Закону № 1058, а також на осіб, які отримують пенсію за вислугу років та не досягли віку, встановленого статтею 26 Закону № 1058.

Умови призначення пенсій у зв'язку з втратою годувальника визначені статтею 36 Закону № 1058, а умови призначення пенсій за вислугу років передбачені частиною четвертою статті 114 Закону № 1058 та статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Крім того, згідно з пунктом 16 розділу XV Прикінцеві положення Закону № 1058 положення Закону України "Про пен-сійне забезпечення" застосовуються в частині визначення права на пенсію за вислугу років для осіб, які на день набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" мають вислугу років та стаж, необхідні для призначення такої пенсії.

Варто зазначити, що частинами першою-третьою та п'ятою статті 26 Закону № 1058 передбачено, що вік виходу для права на призначення пенсії особі залежить від тривалості страхового стажу.

***

Про обчислення пенсій чорнобильцям (зміни до статті 54 «чорнобильського закону»)

13 квітня 2017 року було ухвалено Закон України "Про внесення змін до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслі-док Чорнобильської катастрофи" № 2015-VIII, що набув чинності з 1 січня 2018 року.

Статтею 54 Закону в чинній редакції передбачено, що пенсії, зокрема, у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, може бути призначено за бажанням громадянина із заро-бітку, одержаного за роботою в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, що визначається згідно з законодавством. Тобто для призначення пенсії в разі втрати годувальника має бути встановлено причинний зв'язок смерті померлого годувальника з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Важливо! Із 1 січня 2018 року право на призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника надано дружинам (чоловікам), які втратили годувальника з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, незалежно від причинного зв'язку смерті з Чорнобильською катастрофою.

Сьогодні таку пенсію призначають за наявності експерт-ного висновку щодо встановлення причинного зв'язку смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Починаючи з 1 січня 2018 року, під час призначення пенсії в разі втрати годувальника такий експертний висновок подавати до органів Пен-сійного фонду не потрібно.

Водночас варто зауважити, що експертний висновок не потрібно подавати лише в разі смерті годувальника з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, тобто тих годувальників, щодо яких за життя встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, і лише їхнім дружинам (чоловікам).

У разі смерті особи з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії 2 та 3 під час призначення пенсії в разі втрати годувальника за нормами статті 54 Закону подання експертного висновку обов'язкове. Такий висновок потрібно подавати також під час призначення пенсії в разі втрати годувальника, зокрема, дітям, батькам тощо померлого годувальника.

Крім того, статтею 52 Закону визначено право непраце-здатних членів сім'ї годувальника, які були на його утриманні, на щомісячну компенсацію в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Дітям щомісячну компенсацію призначають незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Зміни до статті 52 Закону не було внесено, тож під час призначення компенсації подання експертного висновку є обов'язковим для всіх без винятку членів сім'ї померлого годувальника.

Канівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Черкаської області

Джерело: Дніпрова зірка

WayBe

15 січня 2018, 14:25

Теги статті:
податки  ЄСВ  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 0

Сторінка коментарів: 1

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом

Сторінки коментарів:



Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"