kaniv.net logo

Веб-камера в центрі Канева


























Головна > Новини > Регіональні новини 

Дніпро без пароплавів: чому через Черкаси не ходить пасажирський річковий транспорт

У минулому столітті Черкаси були портовим містечком. Дніпром транспортували вантаж та перевозили пасажирів. Річкою ходили баржі й вантажні судна, пароплави й теплоходи. Але зараз дістатися з Черкас до іншого міста по Дніпру на річковому громадському транспорті неможливо. Влада й бізнес безуспішно обіцяють відновити пасажирські перевезення «ракетами», які були модними у 80-их. Чому по Дніпру через Черкаси не ходить пасажирський транспорт, як колись, з’ясовувало «Громадське: Черкаси».

«Фішки» Черкащини з річкового порту не вийшло

Останні 20 років у Черкасах міська і обласна влади періодично обіцяють відродити пасажирські перевезення по Дніпру.  

У 2010-му тодішній міський голова Черкас Сергій Одарич озвучував намір запустити прогулянкові рейси на острови, а річковий вокзал мав приймати транзитні пасажирські кораблі, пише Gazeta.ua. Тоді, за його словами, він домовився із власником порту, щоб той продав вокзал за два мільйони двісті тисяч гривень, але цій угоді завадив екс-голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб. Він мав інші плани.

«Власник річкового порту добровільно передає його (річковий вокзал – ред.) у комунальну власність області. Мало того, він дуже хоче і усіляко сприятиме тому, щоб річковий порт став такою собі «фішкою» Черкаської області, щоб там ходили човни… Перший етап – нам треба відновити пасажирські сполучення Дніпром Київ-Канів, Канів-Черкаси, Черкаси-Чигирин. Щоб туристи, які у 2012 році будуть тут на чемпіонаті, могли побувати на Черкащині», – сказав у 2011 році Сергій Тулуб.

Вигляд черкаського річкового вокзалу з пірсу

Будівля річкового вокзалу тоді належала ПрАТ «Черкаський річковий порт». Його власниками були Віктор Атаманенко та Олександр Бідний. Зараз вони володіють черкаським вантажним портом і будівельною компанією ТОВ «Етуаль».

Підприємці добровільно передали річковий вокзал у власність області – комунальному підприємству «Управління по експлуатації Будинку рад і об’єктів обласної комунальної власності».

«Він (Сергій Тулуб – ред.) тоді сказав, що «ракети» запустять. По Дніпру ходитиме транспорт. У нього зв’язки були… з Януковичем. Він тоді рішав. І якби його не вигнали, то ракети, може б, і їздили», – каже керівник комунального підприємства Валерій Височин.

У 2017-ому році обіцяв відновити пасажирські перевезення по Дніпру керівник аграрної компанії «Нібулон» Олександр Вадатурський. Підприємство збиралося запустити експреси від Миколаєва до Києва через Чигирин, Черкаси, Канів. Зрештою історія закінчилася тим, що «Нібулон» один раз прокатав на метеорах до Сокирного півтори сотні школярів.  Та й по всьому.

Річковий порт оновили, але не для перевезень

Із 1996-го до 2011-го року річковий вокзал стояв пусткою: вікна забиті дошками, купи сміття. Після того, як приміщення передали у власність обласної ради, будівлю відремонтували. При чому не за гроші з обласного бюджету, а за спонсорські. За три з половиною мільйони гривень замінили аварійний дах, оздобили фасад та відремонтували приміщення всередині. На першому поверсі розмістили квиткові каси, кімнату матері й дитини, туалети. Міська рада, якій належить територія вокзалу, за 200 тисяч гривень реконструювала площу перед вокзалом.

Фото річкового вокзалу в Черкасах

Річковий вокзал відремонтували за 3,5 мільйони гривень

На відкриття оновленого річкового порту приїхав і тодішній Міністр інфраструктури України Борис Колесніков, а Митрополит Черкаський і Канівський Владика Софроній освятив річковий вокзал. Але ні приїзд міністра, ні свята вода не сприяли розквіту річкового порту і пасажирського перевезення по Дніпру.

Єдині, хто отримав вигоду від реконструкції річкового вокзалу, це ресторани – один із них займає приміщення другого поверху вокзалу, другий – частину прилеглої території. А також приватний пароплав «Герой Дубинда». Він катає пасажирів від вокзалу до черкаського мосту. Директор комунального підприємства, якому належить будівля вокзалу, Валерій Височин припускає, що приміщення річкового вокзалу ремонтували не для запуску водного сполучення. А для бізнесу. За його словами, Тулуб був «у долі» ресторану на другому поверсі.

фото річковий вокзал Черкаси

Нині на другому поверсі річкового вокзалу розташований ресторан «Stories»

А як же «ракети» по Дніпру?

За 27 років пасажирські перевезення річками скоротилися в 40 разів. Порівняно з 1990 роком сьогодні українці майже не користуються водним транспортом. Річкові пасажирські перевезення –  невигідні через великі витрати на пальне і ремонт суден. Зараз вартість квитка з Києва до Канева склала би близько 400 грн, що вдвічі дорожче, ніж автобусом, порахувало видання «Сегодня».

Ми запитали у державного підприємства «Адміністрація річкових портів», чому у Черкасах немає річкового сполучення з іншими містами. У відповіді на наш інформаційний запит в.о. директора Ганна Савченко сказала: адміністрація портів не перевозить пасажирів повз Черкаси, тому що місцева влада не має пропозицій стосовно їхнього відновлення.

Натомість заступник міського голови Черкас Ігор Волошин розповів, що у 2017-ому році в мерії намагались відновити перевезення пасажирів. Міська влада вела перемовини із компанією «Нібулон».

фото ресторан Стара пристань Черкаси річковий вокзал

На території річкового вокзалу розташований також ресторан «Стара пристань». Влітку тут людно і гамірно

«Тоді ми надали всі пропозиції та контакти обласній владі, аби вони розвивали цю ініціативу, адже річковий вокзал у їхній власності. Але ця ідея вмерла, як бачимо. Дякую, що нагадали. Ми спробуємо знову проявити ініціативу», – сказав Ігор Волошин.

Водночас чиновник обласної ради Валерій Височин вважає, що це проблема всеукраїнського рівня. Пірси належать ДП «Адміністрація річкових портів», яке підпорядковане Міністерству інфраструктури України. Тому державне підприємство й має вирішувати це питання, вважає вважає Височин.

Директорка державного підприємства перекладає відповідальність на місцеву владу, заступник міського голови –  на обласну, а представник обласної – на державу. Замкнене коло.

Фото пірсу річкового порту

Замість швартування суден на пірсі черкаського річкового порту відпочивають рибалки

І все ж. Чому немає пасажирських перевезень по Дніпру?

Насправді вони є. Однак нерегулярні і недешеві. За розцінками приватної компанії «ExpertTur Company», вартість проїзду з Києва до Канева – 900 гривень.

Державне підприємство «Адміністрація  річкових портів» перевозить лише пільговиків в Запоріжжі, Миколаєві та Дніпрі. Заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк пояснив, що це не завжди прибутково. І це не єдина причина.

Експерт з економічного аналізу та транспортної інфраструктури «Українського інституту майбутнього» Ярослав Пилипчук вважає, що причинами відсутності річкових перевезень є також відсутність національного регулятора і зрозумілого тарифу. В Україні ніхто не знає, якою є собівартість перевезення річкою, казав він в інтерв’ю виданню «Сегодня».

Крім цього, річкові перевезення в Україні не розвиваються через те, що інфраструктура для обслуговування пасажирів по Дніпру (вокзали, причали, під’їзні шляхи, заклади сервісного обслуговування) – застаріла, а також замало сучасних кораблів.

Та базовою причиною є відсутність закону, який би регулював сферу внутрішнього водного транспорту. У 2018 році нардепи розробили проект Закону України «Про внутрішній водний транспорт», який має спростити правила ведення бізнесу на річках України. Також закон зменшує витрати українських судновласників, скасовує низку платежів, зборів і дозвільних документів, створює комфортні умови для інвесторів. Його ухвалення має зробити річкові перевезення конкурентними. Три роки тому законопроект внесли до парламенту, потім відкликали. Зараз депутати його доопрацьовують.

Юрій Лавренюк пояснює, що інвестори не вкладають кошти у розвиток пасажирського перевезення по Дніпру через відсутність правового регулювання. Поки керівництво країни не встановить загальні правила – ніхто не реалізовуватиме жодні інфраструктурні проекти на українських річках.

Джерело: Громадське

WayBe

6 березня 2019, 10:16

Теги статті:
Дніпро  перевезення  
Голосів:
0
00

Всього коментарів: 2

Сторінка коментарів: 1
Показати коментарі

www.kaniv.net не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті користувальницьких рецензій,
оскільки вони висловлюють думку користувачів і не є редакційним матеріалом




Вхід
Login:
Пароль
Пам'ятати?
Реєстрація
Забули пароль?

Нові теми:

Росія запускає тисячі ІПСО для дискредитації топпосадовців та ЗСУ, – керівник кібербезпеки СБУ Вітюк

СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках, - Василь Малюк

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

JCfUZQsq

Популярні за тиждень:

Про що зараз спілкуються:

Весна надії
Мені б тоже цікаво було б послухати пяк вона голосувала?
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

slavikf
Те, що сталося після квітня 2019 року нічому вас не навчило
Щодо участі парламентської делегації у щорічній Мюнхенській конференції з безпеки [1]

semko
Та Горьовій буде про що звітувати, аби ще всі депутати так працювали.
Коли звітується депутат Черкаської районної ради Горьова Наталія? [2]

semko
А що молодших та і взагалі нових людей немає? Нам в Місту потрібно енергійного, грамотного, ініціативного місьного голову до 50 років, який хотів і мав сили та бажання трудитися для людей. Хорошу.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

klimenko_2015
ПЕВНО ЩО НАМ ПОТРИБНИЙ АКТИВНИЙ ЗНАЮЧИЙ НАШИ ГРОМАДСЬКИ ПРОБЛЕМИ ХАЗЯЙНОВИТИЙ МУДРИЙ ТА ПРОКАТАНИЙ ЖИТТЯМ ДЯДЬКО З МИСЦЕВИХ, В НИВЯКОМУ РАЗИ НЕ З ЧИНОВНИКИВ КАНИВСЬК.. [весь]
Канів через 100-98 років [3]

Космонавт
Тільки Саня Рябошлик зможе навести порядок в Каневі
Канів через 100-98 років [3]

WayBe
Буду дуже усім Вам вдячний! Зараз це критична потреба, як для мого підрозділу, так і для мене особисто. Дякую, куме! Дякую друзі!
Збори для Володі Буренка [1]

voskresennai
Мій телефон 0938834311
Продам будинок [2]

voskresennai
Доброго вечора. Ви не залишили номер телефону. Цікавить будинок.
Продам будинок [2]

Vlad999
Нехай з Богом спочиває! Вічная пам*ять Герою!
На війні загинув 27-річний розвідник із Канева Руслан Анісімов [1]

Активні оголошення:

Продам
Куплю
Робота
Послуги
Продается дом
Здам квартиру
Послуги
Міняю
Оголошення

Розділи новин:

З блогів
Міські новини
Регіональні новини
Цікавинка
Влада
Податкова
Спорт
Шевченко
Історія
Кримінал
Спортивні новини
Новини
Анонси
Районні новини
Новини району
Вибори
Політика
Флейм
Віка
Космос
www.kaniv.net
Video
Розповіді
Видання
Міські новини, екологія
Нещасний випадок
Статистика
Мистецтво
Долі людські
Транспорт
Війна
Політика, канів
Цікавинка регіональна
Історія, Свято
Обговорення
Дніпрова зірка
Бизнес
Історія, політика
Сміх тай годі!
Наука
Пожежа
Криминал
демократія і авторитаризм
права людини
Обхохочешься блин
Карти
Розваги
Милосердя
Обласні новини
Недільна школа
Міські новини, КУКіМ
Міські новини, зустріч з міським головою
Пенсійний фонд
Новини ринку
Екологія
Торренты
Канівщина,затримано, крадій, ліс
Центр Молодіжних Ініціатив
Телекомунікації
Бізнес
чат, чам
фото

Квітень
НдПнВтСрЧтПтСб
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар новин     


Правила сайту
Новини
Оголошення
Афіша

© 2006- Рекламна агенція "РЕКЛАМЕРА".
Контакт для розміщення реклами та матеріалів на сайті: (096) 9991699, email: waybester@gmail.com


Інформаційний партнер проекту - "Дніпрова зірка"